Due diligence onderzoek uit de doeken gedaan

Een due diligence onderzoek is onmisbaar bij een bedrijfsovername. Bekijk de checklist en ga goed voorbereid te werk.

12 oktober 2021, Wietze Willem Mulder, Brookz

Bij een bedrijfsovername is het uitvoeren van een due diligence onderzoek vaste prik. De koper is de partij die dit onderzoek laat uitvoeren, om te beoordelen of het een verstandige koop zal zijn of niet. Maar wat houdt dit onderzoek exact in en wat heeft het te maken met een bedrijfsovername?

Due diligence, de betekenis

In het Nederlands betekent de term letterlijk ‘gepaste zorgvuldigheid’ en dat is natuurlijk ook wel op zijn plaats bij een bedrijfsovername. In de praktijk komt het erop neer dat er een boekenonderzoek wordt uitgevoerd door de kopende partij. 

Elke verkoop, overname of fusie is anders en de emoties lopen hoog op, want er staan vele belangen op het spel. Daarom is een boekenonderzoek juist zo ideaal, want hiermee wordt er naar de feiten gekeken. Direct na het ondertekenen van de intentieverklaring kan er gestart worden. 

Wat is het doel van dit boekenonderzoek? 

Het doel is, de risico’s in kaart te brengen. Lopen er rechtszaken, zijn er onbetaalde facturen, betalen debiteuren op tijd? De verkoper heeft een mededelingsplicht, maar de koper heeft tegelijkertijd ook een onderzoeksplicht. Beide partijen zijn verantwoordelijk voor het delen van relevante gegevens om de uiteindelijke onderhandelingen tot een goed einde te brengen.  

Mocht de koper niet voldoende tijd en aandacht besteden aan het due diligence onderzoek, dan kan hij eventuele schade niet verhalen op de verkoper en kan dit zijn rechtspositie aantasten. Het is dus essentieel dat er niet zomaar iets wordt afgestreept, maar dat je zorgvuldig handelt. De communicatie tussen koper en verkoper moet transparant zijn en gebaseerd op feiten, maar het is aan de koper om de juiste vragen te stellen. 

Hoe ziet de due diligence checklist eruit?

Het boekenonderzoek gaat verder dan enkel het beoordelen van de financiële situatie. Men kijkt ook naar de commerciële aspecten, het IT-gedeelte, maar ook de juridische en fiscale staat van de onderneming. Is alles goed geregeld en voldoet het aan de wettelijke vereisten? Je zou het onderzoek kunnen indelen in de volgende categorieën:

  • Basisgegevens van de onderneming. Denk aan persoonsgegevens van aandeelhouders, gegevens van de directeuren en managers, specificaties van de aandelen en een organogram. Ook standaarddocumenten, zoals uittreksels van de KvK, statuten en overeenkomsten dien je aan te leveren;
  • Financiële gegevens, zoals specificaties van de boekhouder en accountant, belastingaangiftes, overzicht van eventuele schulden, huur- en/of koopovereenkomsten, leasecontracten, etc;
  • Lopen er rechtszaken of zijn er vermoedelijke claims?;
  • Wat zijn de bezittingen en eigendom van het bedrijf? Bestaan er ook leasecontracten? Hoe staat het met de inventaris en de voorraad?;
  • Intellectueel eigendom. Zijn er patentaanvragen, trademarks? Hoe staat het met geheimhoudingsverklaringen? ;
  • Een complete lijst met gegevens van het personeel, zodat de koper kan zien wie er in dienst is voor hoeveel uur en wat de arbeidsvoorwaarden zijn. Alle arbeidsovereenkomsten, bonusregelingen, verzekeringen, pensioenpremies en opdrachten aan derden moeten op tafel komen;
  • Overige zaken, zoals sales activiteiten, marktonderzoek, klantgegevens van de laatste jaren, concurrentieanalyse en ga zo maar door.

Zoals je ziet heeft een due diligence onderzoek heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk zal het ze moeite waard zijn. Wil je meer weten of heb je hulp nodig met het verkoopklaar maken van jouw onderneming? Schakel Brookz in.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Op Brookz staat het grootste en meest actuele aanbod aan bedrijven van Nederland. Ontvang geheel gratis de nieuwst geplaatste bedrijven op Brookz in je inbox. Op die manier ben je altijd als eerste op de hoogte van het nieuwste bedrijvenaanbod.

Gerelateerde artikelen