Glazenwassersbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 10 mei 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een glazenwassersbedrijf kopen of jouw glazenwassersbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van glazenwassersbedrijven eruit ziet. Ruim 10% van alle schoonmaakwerkzaamheden bestaat uit glazenwassen. Ondanks dat het een relatief populair beroep lijkt te zijn, dreigt ‘dé glazenwasser’ uit het straatbeeld te verdwijnen.

Jouw glazenwassersbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames glazenwassersbedrijven

Het aantal overnames in de gespecialiseerde tak van de schoonmaakbranche is al jarenlang stabiel.

Glazenwassersbedrijf kopen of verkopen

Wat is een glazenwassersbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de zakelijke dienstverlening, waartoe een glazenwassersbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,95. Dat betekent dat een glazenwassersbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,95 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw glazenwassersbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over glazenwassersbedrijf

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. Het afgelopen jaar nam het aantal glazenwassersbedrijven met circa 5% toe.

In cijfers weergegeven zag het aantal glazenwassersbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

3.300 glazenwassersbedrijven, waarvan:

  • 2.535 glazenwassersbedrijven met een werkzaam persoon
  • 385 glazenwassersbedrijven met twee werkzame personen
  • 175 glazenwassersbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 105 glazenwassersbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 50 glazenwassersbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 30 glazenwassersbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 10 glazenwassersbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een glazenwassersbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor glazenwassersbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden glazenwassersbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 One-stop-shop
Hoewel de vraag naar glazenwassers groeit, dreigt dé glazenwasser uit het straatbeeld te verdwijnen. Dit komt doordat schoonmaakbedrijven hun dienstverlening steeds vaker uitbreiden, zodat de klant het gehele facilitaire pakket ineens kan afnemen volgens het bekende one-stop-shop principe, aldus Rabobank

#2 Keurmerken
Administratie, veiligheid en expertise is gewenst bij een glazenwasser. Door te kiezen voor een specialist met het OSB-keurmerk is de klant verzekerd van kwaliteit. 

#3 Innovatie
In de schoonmaakbranche wordt volop geïnnoveerd. Denk aan de ontwikkeling van schoonmaakrobots of het toepassen van nanotechnologie. Nanotechnologie wordt ook bij glazenwassers ingezet, zodat de ramen niet alleen gereinigd worden, maar ook vuil- en kraswerend zijn, aldus Rabobank

#4 Sociaal aanbesteden
De Sustainable Development Goals nastreven en duurzame schoonmaakmiddelen gebruiken: aandacht voor mens en milieu is ook in deze sector een manier om te onderscheidend vermogen te creëren. 

Glazenwassersbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw glazenwassersbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele glazenwassersbedrijf succesvol gekocht en verkocht.

Glazenwassersbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Glazenwassersbedrijf kopen?

Glazenwassersbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een glazenwassersbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen glazenwassersbedrijven te koop aangeboden.

Glazenwassersbedrijf verkopen?

Glazenwassersbedrijf verkopen?

Heb je een glazenwassersbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele glazenwassersbedrijven verkocht!

Glazenwassersbedrijf waarderen?

Glazenwassersbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!