Incassobureau kopen of verkopen

Gepubliceerd: 10 juni 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een incassobureau kopen of jouw incassobureau verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van incassobureaus eruit ziet. De komende jaren zal er meer ingezet worden op credit management-software en een efficiënte work en betalingsflow. 

Jouw incassobureau verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames incassobureaus

Incassobureaus moeten de laatste paar jaar keihard werken om aan de vraag te kunnen voldoen. De toegang tot de rechtsgang is vereenvoudigd, waardoor ook kleine ondernemers vorderingen sneller uit handen geven. 

Incassobureau kopen of verkopen

Wat is een incassobureau waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een incassobureau behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,95. Dat betekent dat een incassobureau gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,95 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw incassobureau waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over incassobureaus

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon erg hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal incassobureaus er in 2021 als volgt uit (CBS):

465 incassobureaus, waarvan:

  • 330 incassobureaus met een werkzaam persoon
  • 50 incassobureaus met twee werkzame personen
  • 25 incassobureaus met drie tot vijf werkzame personen
  • 20 incassobureaus met vijf tot tien werkzame personen
  • 15 incassobureaus met tien tot twintig werkzame personen
  • 10 incassobureaus met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 incassobureaus met vijftig tot honderd werkzame personen

Een incassobureau kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor incassobureaus

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden incassobureaus ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Ontwikkeling software
De ontwikkeling van credit management-software komt in een stroomversnelling. Door de taken voor ondernemers te automatiseren neemt de werkdruk af en kan er efficiënt gehandeld worden, wanneer de ondernemer de vordering niet zelf kan innen. Deze werkwijze drukt de kosten en vereenvoudigd het incassoproces. 

#2 Meerdere betalingsopties aanbieden
Om de consument tegemoet te komen, en het aantal verkopen te doen stijgen, is het achteraf betalen één van de ‘nieuwe’ betalingsopties. Ook one-click-payment-opties en cryptocurrency zijn mogelijkheden om het aanbod te verbreden. In de praktijk blijkt dat hierdoor het aantal betalingsproblemen afneemt en vorderingen eerder worden voldaan, aldus ABN Amro.

#3 Maatschappelijk verantwoord incasseren
Steeds vaker ligt de nadruk op voorkomen in plaats van genezen. In de incassowereld gaat het hier om opties te bieden die betalingsachterstanden zoveel mogelijk voorkomen en, indien ze toch ontstaan, zo vroeg en snel mogelijk adequaat op te lossen, aldus trendonderzoek van Rabobank en Grant Thornton.

Incassobureau verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw incassobureau? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele incassobureaus succesvol gekocht en verkocht.

Incassobureau verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Incassobureau kopen?

Incassobureau kopen?

Ben je op zoek naar een incassobureau waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen incassobureaus te koop aangeboden.

Incassobureau verkopen?

Incassobureau verkopen?

Heb je een incassobureau, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele incassobureaus verkocht!

Incassobureau waarderen?

Incassobureau waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!