Verspaningsbedrijf verkopen?

Je wilt jouw verspaningsbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van verspaningsbedrijven eruit ziet. Industrie en productie zit in een groeispurt, nadat er krimp zichtbaar was. De sector heeft wel enkele uitdagingen voor de boeg, waaronder stijgende grondstoffen.

Verspaningsbedrijf verkopen

Aantal overnames verspaningsbedrijven

Hoewel 2022 een goed jaar was qua fusies en overnames voor verspaningsbedrijven, werd het recordjaar van 2016 niet verbroken.

["80", "80", "135", "85", "80", "105", "85", "110", "130", "70"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames verspaningsbedrijven

["5,30", "5,35", "5,35", "5,40", "5,40", "5,25", "5,25", "5,35", "5,00", "5,00"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Industrie & productie

Wat is een verspaningsbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector industrie & productie, waartoe een verspaningsbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor verspaningsbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden verspaningsbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Leasen van machines

  Door te leasen kunnen metaalbewerkingsbedrijven, zoals verspaningsbedrijven, verschillende machines inzetten voor hun opdrachtgevers. Er hoeft echter geen hoge investering gedaan te worden, want door de machines te leasen worden deze pas aan het einde van de looptijd op de balans geactiveerd, aldus MetaalMagazine.

 • 2
  Structurele personeelstekorten

  In de industriesector is er, net als in de zorg en de bouw, een structureel tekort aan vakkrachten. Geschoold personeel, die de ervaring en kennis heeft om de markt vol zelfvertrouwen te betreden, daar is vraag naar. Het aanbod is er echter niet, dus ook voor de verspaning is dit een flinke uitdaging.

 • 3
  Duurzaamheid als kans

  Steeds meer consumenten willen duurzame producten. En ook de overheid legt steeds strenge duurzaamheidseisen bij de markt. Ondernemers in de metaalindustrie doen er verstandig aan om hun kansen voor verduurzaming te bekijken en door te voeren. Modulaire producten, lager energieverbruik en duurzame materiaalkeuzes zijn enkele opties waarmee bedrijven zich kunnen onderscheiden in deze relatief conservatieve markt, aldus Rabobank.

Wat onze klanten zeggen