Verspaningsbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 10 juni 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een verspaningsbedrijf kopen of jouw verspaningsbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van verspaningsbedrijven eruit ziet. Industrie en productie zit in een groeispurt, nadat er krimp zichtbaar was. De sector heeft wel enkele uitdagingen voor de boeg, waaronder stijgende grondstoffen. 

Jouw verspaningsbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames verspaningsbedrijven

Verspaningsbedrijven hebben het minste last gehad van enige krimp, die door de pandemie werd veroorzaakt. 

Verspaningsbedrijf kopen of verkopen

Wat is een verspaningsbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector industrie & productie, waartoe een verspaningsbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 5,30. Dat betekent dat een verspaningsbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 5,30 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Industrie en productie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw verspaningsbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over verspaningsbedrijven

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, en kleinschalige organisaties, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon erg hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal verspaningsbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

8.445 verspaningsbedrijven, waarvan:

  • 6.710 verspaningsbedrijven met een werkzaam persoon
  • 580 verspaningsbedrijven met twee werkzame personen
  • 350 verspaningsbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 340 verspaningsbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 265 verspaningsbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 155 verspaningsbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 30 verspaningsbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een verspaningsbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor verspaningsbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden verspaningsbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Leasen van machines
Door te leasen kunnen metaalbewerkingsbedrijven, zoals verspaningsbedrijven, verschillende machines inzetten voor hun opdrachtgevers. Er hoeft echter geen hoge investering gedaan te worden, want door de machines te leasen worden deze pas aan het einde van de looptijd op de balans geactiveerd, aldus MetaalMagazine

#2 Structurele personeelstekorten
In de industriesector is er, net als in de zorg en de bouw, een structureel tekort aan vakkrachten. Geschoold personeel, die de ervaring en kennis heeft om de markt vol zelfvertrouwen te betreden, daar is vraag naar. Het aanbod is er echter niet, dus ook voor de verspaning is dit een flinke uitdaging.

#3 Duurzaamheid als kans
Steeds meer consumenten willen duurzame producten. En ook de overheid legt steeds strenge duurzaamheidseisen bij de markt. Ondernemers in de metaalindustrie doen er verstandig aan om hun kansen voor verduurzaming te bekijken en door te voeren. Modulaire producten, lager energieverbruik en duurzame materiaalkeuzes zijn enkele opties waarmee bedrijven zich kunnen onderscheiden in deze relatief conservatieve markt, aldus Rabobank.

Verspaningsbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw verspaningsbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele verspaningsbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Verspaningsbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Verspaningsbedrijf kopen?

Verspaningsbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een verspaningsbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen verspaningsbedrijven te koop aangeboden.

Verspaningsbedrijf verkopen?

Verspaningsbedrijf verkopen?

Heb je een verspaningsbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele verspaningsbedrijven verkocht!

Verspaningsbedrijf waarderen?

Verspaningsbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!