Hoveniersbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 1 april 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een hoveniersbedrijf kopen of jouw hoveniersbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van hoveniersbedrijven eruit ziet. De hovenierssector is al enkele jaren in opmars, maar in 2020 en 2021 is er sprake van een groeispurt. De vraag in de branche is hoger dan het aanbod en ook het aantal vacatures is booming. 

Jouw hoveniersbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers binnen één week.

Aantal overnames hoveniersbedrijven

De groensector maakt een stormachtige groei door. Consumenten, maar ook bedrijven, zijn druk aan het verduurzamen. Dat de overheid vergroening anmoedigt, maakt het ook financieel een aantrekkelijke taak. Massaal kiezen we voor tuinontwerp met meer groen, waarbij biodiversiteit boven betegelde terrassen staat. 

Hoveniersbedrijf kopen of verkopen

Wat is een hoveniersbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector agri en food - waartoe een hoveniersbedrijf behoort - wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 5,6. Dat betekent dat een hoveniersbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 5,6 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Agri en food

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw hoveniersbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.


Feiten en cijfers over hoveniersbedrijven

Zo’n 10 tot 20 jaar geleden waren er prachtige tuinontwerpen met vooral veel tegels. Een betegelde oprit, een betegeld terras en zelfs bloemenperken met betegelde randen. Tegenwoordig is de consument bewuster bezig met de leefomgeving, waardoor er meer creativiteit en wildgroei in de hovenierssector naar voren komt. Volgens de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) was de vraag in de sector nog nooit zo hoog.

In cijfers weergeven zag het aantal hoveniersbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

13.355 hoveniersbedrijven, waarvan:

  • 9.825 hoveniersbedrijven met een werkzaam persoon;
  • 1.435 hoveniersbedrijven hebben twee werkzame personen;
  • 925 hoveniersbedrijven werken met 3 tot 5 personen;
  • 730 hoveniersbedrijven 5 tot 10 werkzame personen heeft;
  • 260 hoveniersbedrijven met 10 tot 20 werkzame personen;
  • 115 hoveniersbedrijven met 20 tot 50 werkzame personen;
  • 30 hoveniersbedrijven met 50 tot 100 werkzame personen.

Een hoveniersbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor hoveniersbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden hoveniersbedrijven ook groei- en overnamekansen:

#1 Seniorenregelingen om personeel te behouden
In de hovenierssector zijn relatief veel ouderen werkzaam, terwijl dit fysiek gezien een zware sector is. Volgens het UWV was het aantal 55-plussers enkele jaren geleden al groot, maar dit is alleen maar aan het toenemen. De omgevingsfactoren merken werknemers aan als zwaar, daar ze veel last hebben van stof, lawaai en hete zomers. Daarbij heeft ruim 50% van het personeel rugklachten, 30% schouderklachten en 21% knieklachten, aldus verzuimspecialist Sazas.

#2 Interieurbeplanting
De zakelijke markt roept steeds vaker hulp in van interieurbeplanters, die gespecialiseerd zijn in hydrocultuur, kunstbomen en plantenwanden. Vakblad De Hovenier schrijft dat in 2020 de omzet even tegenviel ten opzichte van 2019 (-4%), waarschijnlijk door de gesloten kantoren, maar naar verwachting trekt dit snel weer aan.  

#3 Staycations zorgen voor topomzet
De zakelijke markt roept steeds vaker hulp in van interieurbeplanters, die gespecialiseerd zijn in hydrocultuur, kunstbomen en plantenwanden. Vakblad de Hovenier schrijft dat de omzet tijdens de hoogtijdagen van corona tegenviel, waarschijnlijk door de gesloten kantoren, maar nu deze tijd tot het verleden behoort trekt dit naar verwachting snel weer aan.  

#4 Behoefte aan totaalservice
Werken doen we steeds vaker (parttime) thuis, maar de tijd die we over hebben steken we niet zo zeer in tuinieren. Kruidentuintjes en soms een moestuintje is te doen, maar de tuin onkruidvrij maken, aanplanten en aanleggen? Dat geven we liever volledig uit handen. Hoe completer de service, des te beter. 

Hoveniersbedrijf verkopen? 

Ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger voor jouw hoveniersbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele hoveniersbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Hoveniersbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Hoveniersbedrijf kopen?

Hoveniersbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een hoveniersbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen hoveniersbedrijven te koop aangeboden.

Hoveniersbedrijf verkopen?

Hoveniersbedrijf verkopen?

Heb je een hoveniersbedrijf en ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele hoveniersbedrijven verkocht!

Hoveniersbedrijf waarderen?

Hoveniersbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!