Gepubliceerd: 1 april 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder
Je wilt een hoveniersbedrijf kopen of jouw hoveniersbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van hoveniersbedrijven eruit ziet. De hovenierssector is al enkele jaren in opmars, maar in 2020 en 2021 is er sprake van een groeispurt. De vraag in de branche is hoger dan het aanbod en ook het aantal vacatures is booming.
Jouw hoveniersbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers binnen één week.
De groensector maakt een stormachtige groei door. Consumenten, maar ook bedrijven, zijn druk aan het verduurzamen. Dat de overheid vergroening anmoedigt, maakt het ook financieel een aantrekkelijke taak. Massaal kiezen we voor tuinontwerp met meer groen, waarbij biodiversiteit boven betegelde terrassen staat.
Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).
In de sector agri en food - waartoe een hoveniersbedrijf behoort - wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 5,6. Dat betekent dat een hoveniersbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 5,6 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.
De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).
Jouw hoveniersbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.
Zo’n 10 tot 20 jaar geleden waren er prachtige tuinontwerpen met vooral veel tegels. Een betegelde oprit, een betegeld terras en zelfs bloemenperken met betegelde randen. Tegenwoordig is de consument bewuster bezig met de leefomgeving, waardoor er meer creativiteit en wildgroei in de hovenierssector naar voren komt. Volgens de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) was de vraag in de sector nog nooit zo hoog.
In cijfers weergeven zag het aantal hoveniersbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):
13.355 hoveniersbedrijven, waarvan:
Een hoveniersbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.
Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden hoveniersbedrijven ook groei- en overnamekansen:
#1 Seniorenregelingen om personeel te behouden
In de hovenierssector zijn relatief veel ouderen werkzaam, terwijl dit fysiek gezien een zware sector is. Volgens het UWV was het aantal 55-plussers enkele jaren geleden al groot, maar dit is alleen maar aan het toenemen. De omgevingsfactoren merken werknemers aan als zwaar, daar ze veel last hebben van stof, lawaai en hete zomers. Daarbij heeft ruim 50% van het personeel rugklachten, 30% schouderklachten en 21% knieklachten, aldus verzuimspecialist Sazas.
#2 Interieurbeplanting
De zakelijke markt roept steeds vaker hulp in van interieurbeplanters, die gespecialiseerd zijn in hydrocultuur, kunstbomen en plantenwanden. Vakblad De Hovenier schrijft dat in 2020 de omzet even tegenviel ten opzichte van 2019 (-4%), waarschijnlijk door de gesloten kantoren, maar naar verwachting trekt dit snel weer aan.
#3 Staycations zorgen voor topomzet
De zakelijke markt roept steeds vaker hulp in van interieurbeplanters, die gespecialiseerd zijn in hydrocultuur, kunstbomen en plantenwanden. Vakblad de Hovenier schrijft dat de omzet tijdens de hoogtijdagen van corona tegenviel, waarschijnlijk door de gesloten kantoren, maar nu deze tijd tot het verleden behoort trekt dit naar verwachting snel weer aan.
#4 Behoefte aan totaalservice
Werken doen we steeds vaker (parttime) thuis, maar de tijd die we over hebben steken we niet zo zeer in tuinieren. Kruidentuintjes en soms een moestuintje is te doen, maar de tuin onkruidvrij maken, aanplanten en aanleggen? Dat geven we liever volledig uit handen. Hoe completer de service, des te beter.
Ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger voor jouw hoveniersbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele hoveniersbedrijven succesvol gekocht en verkocht.