Nanotechnologiebedrijf verkopen?

Je wilt jouw nanotechnologiebedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van nanotechnologiebedrijven eruit ziet. Dit onderzoeksgebied naar nanodeeltjes en haar toepassingen zal naar verwachting een grote impact hebben op de ontwikkeling van nieuwe computersystemen, geneeskunde en duurzaamheidsinspanningen, mits de oplossingen schaalbaar zijn. Want dit is een grote uitdaging voor alle bedrijven in de nanotechnologie. 

Nanotechnologiebedrijf verkopen

Aantal overnames nanotechnologiebedrijven

Het aantal consolidaties in de nanotechnologie is de afgelopen jaren vrij stabiel, maar over een langere periode gezien neemt dit aantal duidelijk toe. 

 

["15", "10", "20", "30", "25", "25", "25", "25", "25", "40", "20"]

["13", "14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames nanotechnologiebedrijven

["5,30", "5,35", "5,35", "5,40", "5,40", "5,25", "5,25", "5,35", "5,00", "5,00"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Industrie & productie

Wat is een nanotechnologiebedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

Voor de sector industrie & productie – waartoe nanotechnologiebedrijven behoren – wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor nanotechnologiebedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden nanotechnologiebedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  High tech-oppervlakken

  Nanotechnologie gericht op nanomaterialen en nanogestructureerde oplossingen is booming business. Denk aan geavanceerde projecten voor energieopslag en -omzetting. Deze ontwikkelingen zijn gericht op efficiënter gebruik en de productie van de nanomaterialen.

 • 2
  Biomedische technologie

  In de Verenigde Staten wordt al gebruik gemaakt van nanosensoren, die biologische stoffen in lichaamsvloeistoffen kunnen detecteren, identificeren en kwantificeren. Sensoren die ziekten als kanker en dementie vroegtijdig kunnen opsporen en waardoor eerder behandeling kan starten.

 • 3
  Schaalbaarheid

  Een grote uitdaging voor de nanotechnologie is betaalbare producten op de markt brengen. Dat heeft te maken met schaarse materialen én ingewikkelde fabricageprocessen. Weet je als bedrijf hier een schaalbaar en betaalbaar model voor te bedenken, dan ligt de wereld aan je voeten. 

Wat onze klanten zeggen