Payrollbedrijf verkopen?

Je wilt jouw payrollbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van payrollbedrijven eruit ziet. De markt staat onder druk door wijzigingen in de wet- en regelgeving.

Payrollbedrijf verkopen

Aantal overnames payrollbedrijven

Er is vraag naar goede payrollbedrijven, maar de regels worden strikter. Het aantal consolidaties ligt net aan boven het gemiddelde.

["5", "10", "10", "15", "10", "5", "10", "15", "10", "10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames payrollbedrijven

["5,00", "5,05", "5,05", "5,05", "4,90", "4,90", "4,95", "4,95", "5,00", "4,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

Wat is een payrollbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een payrollbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor payrollbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden payrollbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Flexwerk transformeert

    Voor MKB’ers is payroll een uitstekende oplossing, aangezien ze hun eigen personeel kunnen kiezen, maar toch niet de rompslomp van een vaste werknemer hoeven te dragen. Het aantal oproep- en invalcontracten is nog steeds dé meestgebruikte vorm van arbeidsovereenkomsten in de uitzendbranche, maar dit zal naar verwachting veranderen. Er komen steeds meer zzp’ers bij of er wordt gekozen voor een uitzendcontract. De vraag naar werknemers is er wel, maar de zekerheid voor werkgevers allerminst, aldus Rabobank.

  • 2
    Nieuwe wet- en regelgeving

    De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is voor payrollbedrijven een uitdaging. Payrollwerknemers hebben sinds 2020 recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers die in dienst zijn bij de opdrachtgevers. Hierdoor komen er meer kosten kijken bij een payroll-overeenkomst en is de schijnzelfstandigheid verleden tijd.

Wat onze klanten zeggen