Gepubliceerd: 9 juli 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder
Je wilt een payrollbedrijf kopen of jouw payrollbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van payrollbedrijven eruit ziet. De markt staat onder druk door wijzigingen in de wet- en regelgeving.
Jouw payrollbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week.
Er is vraag naar goede payrollbedrijven, maar de regels worden strikter. Het aantal consolidaties ligt net aan boven het gemiddelde.
Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).
In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een payrollbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,95. Dat betekent dat een payrolbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,95 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.
De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).
Jouw payrollbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.
Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, en kleinschalige organisaties, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon relatief hoog ligt.
In cijfers weergegeven zag het aantal payrollbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):
285 payrollbedrijven, waarvan:
Een payrollbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.
Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden payrollbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:
#1 Flexwerk transformeert
Voor MKB’ers is payroll een uitstekende oplossing, aangezien ze hun eigen personeel kunnen kiezen, maar toch niet de rompslomp van een vaste werknemer hoeven te dragen. Het aantal oproep- en invalcontracten is nog steeds dé meestgebruikte vorm van arbeidsovereenkomsten in de uitzendbranche, maar dit zal naar verwachting veranderen. Er komen steeds meer zzp’ers bij of er wordt gekozen voor een uitzendcontract. De vraag naar werknemers is er wel, maar de zekerheid voor werkgevers allerminst, aldus Rabobank.
#2 Nieuwe wet- en regelgeving
De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is voor payrollbedrijven een uitdaging. Payrollwerknemers hebben sinds 2020 recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers die in dienst zijn bij de opdrachtgevers. Hierdoor komen er meer kosten kijken bij een payroll-overeenkomst en is de schijnzelfstandigheid verleden tijd.
Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw payrollbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele payrollbedrijven succesvol gekocht en verkocht.