Wasstraat verkopen?

Je wilt jouw wasstraat verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van wasstraten eruit ziet. De consument wast steeds minder de auto voor de deur.

Wasstraat verkopen

Aantal overnames wasstraten

Er is een significante groei zichtbaar in het aantal consolidaties in de carwash-branche.

["25", "25", "30", "20", "30", "30", "40", "35", "40", "25"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames wasstraten

["3,65", "3,85", "3,85", "3,85", "3,60", "3,60", "3,60", "3,60", "3,70", "3,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["4,20", "3,30"]

Gem. EBITDA-multiple Automotive, Transport & Logistiek

Wat is een wasstraat waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector automotive, waartoe een wasstraat behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 3,3 tot 4,2 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor wasstraten

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden wasstraten ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Truckwash en wasboxen in opkomst

  Naast de reguliere wasstraten voor personenauto’s, zijn de wasstraten voor campers en andere grote voertuigen in opkomst. Deze wasboxen bevatten een extra hoog bordes en er wordt gebruik gemaakt van extra lange lans, zodat ook de bovenkant goed gereinigd kan worden, aldus Carwashpro.

 • 2
  Ketensamenwerking

  Veel ondernemers bundelen hun krachten, zodat er een grote marktaandeel kan worden verkregen. Vestigingen gaan samenwerken en het aantal contractanten dunt uit, terwijl het aantal consumenten dat gebruikmaakt van de carwash alleen maar toeneemt.

 • 3
  Private lease

  Steeds meer mensen ontdekken private lease en daardoor worden de contracten ook steeds meer bereikbaar voor iedereen. Het nadeel van deze contracten voor de autobranche is dat onderhoud en service bij één vaste dealer is belegd. De wasstraat zal daar naar verwachting geen hinder van ondervinden.

Wat onze klanten zeggen