Wasstraat kopen of verkopen

Gepubliceerd: 10 juni 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een wasstraat kopen of jouw wasstraat verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van wasstraten eruit ziet. De consument wast steeds minder de auto voor de deur. 

Jouw wasstraat verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames wasstraten

Er is een significante groei zichtbaar in het aantal consolidaties in de carwash-branche. 

Wasstraat kopen of verkopen

Wat is een wasstraat waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector automotive, waartoe een wasstraat behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,6. Dat betekent dat een wasstraat gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,6 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Automotive, transport en logistiek

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw wasstraat waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over wasstraten

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon relatief hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal wasstraten er in 2021 als volgt uit (CBS):

325 autoservicebedrijven, waarvan:

  • 235 autoservicebedrijven met een werkzaam persoon
  • 40 autoservicebedrijven met twee werkzame personen
  • 25 autoservicebedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 20 autoservicebedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 5 autoservicebedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 5 autoservicebedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen

Een wasstraat kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor wasstraten

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden wasstraten ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Truckwash en wasboxen in opkomst
Naast de reguliere wasstraten voor personenauto’s, zijn de wasstraten voor campers en andere grote voertuigen in opkomst. Deze wasboxen bevatten een extra hoog bordes en er wordt gebruik gemaakt van extra lange lans, zodat ook de bovenkant goed gereinigd kan worden, aldus Carwashpro

#2 Ketensamenwerking
Veel ondernemers bundelen hun krachten, zodat er een grote marktaandeel kan worden verkregen. Vestigingen gaan samenwerken en het aantal contractanten dunt uit, terwijl het aantal consumenten dat gebruikmaakt van de carwash alleen maar toeneemt. 

#1 Private lease
Steeds meer mensen ontdekken private lease en daardoor worden de contracten ook steeds meer bereikbaar voor iedereen. Het nadeel van deze contracten voor de autobranche is dat onderhoud en service bij één vaste dealer is belegd. De wasstraat zal daar naar verwachting geen hinder van ondervinden. 

Wasstraat verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw wasstraat? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele wasstraten succesvol gekocht en verkocht.

Wasstraat verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Wasstraat kopen?

Wasstraat kopen?

Ben je op zoek naar een wasstraat waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen wasstraten te koop aangeboden.

Wasstraat verkopen?

Wasstraat verkopen?

Heb je een wasstraat, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele wasstraten verkocht!

Wasstraat waarderen?

Wasstraat waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!