Dakdekkersbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 10 juni 2021, geüpdatet: 11 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een dakdekkersbedrijf kopen of jouw dakdekkersbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van dakdekkersbedrijven eruit ziet. 

Jouw dakdekkersbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames dakdekkersbedrijven

Dakdekkers hebben momenteel werk genoeg, zoals ook zichtbaar is uit het aantal consolidaties. De overnamemarkt in de dakbouw is volop in bedrijf. 

Dakdekkersbedrijf kopen of verkopen

Wat is een dakdekkersbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector bouw & installatietechniek, waartoe een dakdekkersbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,00. Dat betekent dat een dakdekkersbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,00 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Bouw en installatietechniek

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw dakdekkersbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over dakdekkersbedrijven

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon relatief hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal dakdekkersbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

4.420 dakdekkersbedrijven, waarvan:

  • 3.405 dakdekkersbedrijven met een werkzaam persoon
  • 435 dakdekkersbedrijven met twee werkzame personen
  • 250 dakdekkersbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 165 dakdekkersbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 100 dakdekkersbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 50 dakdekkersbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 10 dakdekkersbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een dakdekkersbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor dakdekkersbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden dakdekkersbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Dakopbouw hit in Randstad
In de grote steden is een alsmaar toenemende vraag naar dakopbouwen. Door de grote vraag naar woningen is er weinig tijd en ruimte om een woning naar wens te kopen. Hierdoor kiezen met name starters en jonge gezinnen ervoor om een etage op hun woning te laten plaatsen. 

#2 Groendaken
Het aantal groendaken wordt steeds populairder. Mensen met een tuin investeren steeds vaker in afwatering, groen en duurzame materialen, maar groene daken nemen ook toe. Deze sedumdaken zijn goed voor het milieu, is een reden om subsidie te ontvangen en is bevorderend voor de biodiversiteit.

#3 Multifunctionele daken
Naast groendaken wordt ook steeds vaker ingezet op multifunctionele daken. In steden is de ruimte zeer beperkt en door functies te combineren bovenop parkeergarages, buiten gebruik gestelde spoorlijnen en kantoorpanden kan toch voldoende leefbare ruimte worden gecreëerd. Dit vraagt ook andere skills en vaardigheden van dakbedekkers.  

Dakdekkersbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw dakdekkersbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele dakdekkersbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Dakdekkersbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Dakdekkersbedrijf kopen?

Dakdekkersbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een dakdekkersbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen dakdekkersbedrijven te koop aangeboden.

Dakdekkersbedrijf verkopen?

Dakdekkersbedrijf verkopen?

Heb je een dakdekkersbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele dakdekkersbedrijven verkocht!

Dakdekkersbedrijf waarderen?

Dakdekkersbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!