Reparatiebedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 19 mei 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een reparatiebedrijf kopen of jouw reparatiebedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van reparatiebedrijven eruit ziet. Repareren verdient de aandacht boven recycling, met oog op milieuvriendelijkheid. 

Jouw reparatiebedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames reparatiebedrijven

Het aantal consolidaties in deze branche laat al jarenlang een schommelend patroon zien. 

Reparatiebedrijf kopen of verkopen

Wat is een reparatiebedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector detailhandel, waartoe een reparatiebedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,10. Dat betekent dat een reparatiebedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,10 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Detailhandel

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw reparatiebedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over reparatiebedrijven

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. 

In cijfers weergegeven zag het aantal reparatiebedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

9.745 reparatiebedrijven, waarvan:

  • 7.965 reparatiebedrijven met een werkzaam persoon
  • 1.175 reparatiebedrijven met twee werkzame personen
  • 400 reparatiebedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 125 reparatiebedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 45 reparatiebedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 25 reparatiebedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 reparatiebedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een reparatiebedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor reparatiebedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden reparatiebedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Kwetsbare technologie
Consumentenelektronica is algemeen ingeburgerd en zal de komende jaren alleen maar verder ontwikkelen. De vraag naar reparatie van kapotte schermpjes en niet werkende opladers zal de komende jaren verder toenemen.

#2 Circulaire economie
In het kader van een circulaire economie zal het aantal repair café’s verder stijgen. Repareren heeft prioriteit boven recycling, aldus VANG Huishoudelijk Afval

Reparatiebedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw reparatiebedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele reparatiebedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Reparatiebedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Reparatiebedrijf kopen?

Reparatiebedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een reparatiebedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen reparatiebedrijven te koop aangeboden.

Reparatiebedrijf verkopen?

Reparatiebedrijf verkopen?

Heb je een reparatiebedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele reparatiebedrijven verkocht!

Reparatiebedrijf waarderen?

Reparatiebedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!