Fysiotherapiepraktijk verkopen?

Je wilt jouw fysiotherapiepraktijk verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van fysiotherapiepraktijken eruit ziet. Een toenemend aantal mensen maakt gebruik van de fysiotherapeut, waarbij ook preventieve zorg vaker wordt geboden.

Fysiotherapiepraktijk verkopen

Aantal overnames fysiotherapiepraktijken

In de fysiowereld is een consolidatiestorm gaande. Grotere ketens kunnen beter onderhandelen met zorgverzekeraars, hebben het vermogen om grotere marketingcampagnes uit te zetten en daardoor meer kapitaal om 'kleinere' praktijken over te nemen.

["60", "65", "95", "90", "70", "105", "105", "155", "175", "95"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames fysiotherapiepraktijken

["6,00", "6,05", "6,05", "6,05", "6,15", "6,25", "6,30", "6,30", "6,15", "6,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["6,90", "5,30"]

Gem. EBITDA-multiple Gezondheidszorg & farmacie

Wat is een fysiotherapiepraktijk waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector gezondheidszorg en farmacie, waartoe een fysiotherapiepraktijk behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 5,3 tot 6,9 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor fysiotherapiepraktijken

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden fysiotherapiepraktijken ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Grotere rol

  De fysiotherapie krijgt een grotere rol toebedeeld in de gezondheidszorg. Met een groeiend aantal arbo-kwetsuren, topsporters en ouderen is er behoefte aan zowel curatieve als preventieve zorg. Dit scheelt operaties en lange revalidatietrajecten, aldus Rabobank.

 • 2
  Specialisaties

  Ook onder fysio’s zijn er specialisaties mogelijk en het aantal specialisten in deze branche stijgt. Denk aan fysiotherapie speciaal voor kinderen of voor zwangere vrouwen. De vraag naar de gespecialiseerde longfysiotherapeut is momenteel erg groot in verband met post-coronaklachten.

 • 3
  Ketensamenwerking

  Er zijn kleinere praktijken die enkel fysiotherapie aanbieden. Grotere ketensamenwerkingen zijn echter ook populair, aangezien het samenspel tussen specialisten voordelen voor de patiënt heeft. Denk aan korte lijntjes met de huisarts of oedeemspecialisten, om maar wat te noemen.

 • 4
  eHealth

  Digitale toepassingen in de zorg zijn gewild en broodnodig. Het gaat verder dan enkel online intakes afnemen of klachten diagnosticeren, want ook de therapie zelf kan worden ingezet door eHealth. Denk aan apps die oefeningen laten zien of resultaten die de patiënt kan doorzetten naar de specialist, aldus ING.

Wat onze klanten zeggen