Fysiotherapiepraktijk kopen of verkopen

Gepubliceerd: 7 mei 2021, geüpdatet: 11 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een fysiotherapiepraktijk kopen of jouw fysiotherapiepraktijk verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van fysiotherapiepraktijken eruit ziet. Een toenemend aantal mensen maakt gebruik van de fysiotherapeut, waarbij ook preventieve zorg vaker wordt geboden. 

Jouw fysiotherapiepraktijk verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames fysiotherapiepraktijken

In de fysiowereld is een consolidatiestorm gaande. Grotere ketens kunnen beter onderhandelen met zorgverzekeraars, hebben het vermogen om grotere marketingcampagnes uit te zetten en daardoor meer kapitaal om 'kleinere' praktijken over te nemen. 

Fysiotherapiepraktijk kopen of verkopen

Wat is een fysiotherapiepraktijk waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector gezondheidszorg en farmacie, waartoe een fysiotherapiepraktijk behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 6,30. Dat betekent dat een fysiotherapiepraktijk gemiddeld wordt gewaardeerd op 6,30 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Gezondheidszorg en farmacie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw fysiotherapiepraktijk waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over fysiotherapiepraktijk

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. 

In cijfers weergegeven zag het aantal fysiotherapiepraktijken er in 2021 als volgt uit (CBS):

10.050 fysiotherapiepraktijken, waarvan:

  • 6.645 fysiotherapiepraktijken met een werkzaam persoon
  • 1.075 fysiotherapiepraktijken met twee werkzame personen
  • 945 fysiotherapiepraktijken met drie tot vijf werkzame personen
  • 955 fysiotherapiepraktijken met vijf tot tien werkzame personen
  • 350 fysiotherapiepraktijken met tien tot twintig werkzame personen
  • 75 fysiotherapiepraktijken met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 fysiotherapiepraktijken met vijftig tot honderd werkzame personen


Een fysiotherapiepraktijk kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor fysiotherapiepraktijken

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden fysiotherapiepraktijken ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Grotere rol
De fysiotherapie krijgt een grotere rol toebedeeld in de gezondheidszorg. Met een groeiend aantal arbo-kwetsuren, topsporters en ouderen is er behoefte aan zowel curatieve als preventieve zorg. Dit scheelt operaties en lange revalidatietrajecten, aldus Rabobank.

#2 Specialisaties
Ook onder fysio’s zijn er specialisaties mogelijk en het aantal specialisten in deze branche stijgt. Denk aan fysiotherapie speciaal voor kinderen of voor zwangere vrouwen. De vraag naar de gespecialiseerde longfysiotherapeut is momenteel erg groot in verband met post-coronaklachten.

#3 Ketensamenwerking
Er zijn kleinere praktijken die enkel fysiotherapie aanbieden. Grotere ketensamenwerkingen zijn echter ook populair, aangezien het samenspel tussen specialisten voordelen voor de patiënt heeft. Denk aan korte lijntjes met de huisarts of oedeemspecialisten, om maar wat te noemen. 

#4 eHealth
Digitale toepassingen in de zorg zijn gewild en broodnodig. Het gaat verder dan enkel online intakes afnemen of klachten diagnosticeren, want ook de therapie zelf kan worden ingezet door eHealth. Denk aan apps die oefeningen laten zien of resultaten die de patiënt kan doorzetten naar de specialist, aldus ING.

Fysiotherapiepraktijk verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw fysiotherapiepraktijk? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele fysiotherapiepraktijken succesvol gekocht en verkocht.

Fysiotherapiepraktijk verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Fysiotherapiepraktijk kopen?

Fysiotherapiepraktijk kopen?

Ben je op zoek naar een fysiotherapiepraktijk waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen fysiotherapiepraktijken te koop aangeboden.

Fysiotherapiepraktijk verkopen?

Fysiotherapiepraktijk verkopen?

Heb je een fysiotherapiepraktijk, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele fysiotherapiepraktijken verkocht!

Fysiotherapiepraktijk waarderen?

Fysiotherapiepraktijk waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!