Metselbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 9 juli 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een metselbedrijf kopen of jouw metselbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van metselbedrijven eruit ziet. Er is een aanhoudende vraag naar nieuwe woningen, maar daarbij verkeren we ook in een bouwcrisis, die inherent is aan een gezonde leefomgeving. Denk aan PFAS en de uitstoot van stikstof, waardoor de bouw van woningen wordt vertraagd. 

Jouw metselbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames metselbedrijven

Aan de vraag in de branche hoeft het niet te liggen; het aantal consolidaties ligt boven het gemiddelde. 

Metselbedrijf kopen of verkopen

Wat is een metselbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector bouw & installatietechniek, waartoe een metselbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,00. Dat betekent dat een metselbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,00 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Bouw en installatietechniek

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw metselbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over metselbedrijven

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, en kleinschalige organisaties, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon relatief hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal metselbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

6.085 metselbedrijven, waarvan:

  • 5.440 metselbedrijven met een werkzaam persoon
  • 390 metselbedrijven met twee werkzame personen
  • 120 metselbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 80 metselbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 35 metselbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 20 metselbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen

 

Een metselbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor metselbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden metselbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Tekort aan personeel
Er is een structureel tekort aan kundig personeel. Jongeren kiezen niet gauw voor metselen, onder meer vanwege de zware werkdruk, dus aanwas is er nauwelijks. De oudere, kundige vaklieden gaan met pensioen of verlaten de sector, vanwege lichamelijke problemen. 

#2 Innovatie & duurzaamheid
Materialen in de bouw moeten duurzamer en werkmethodes innovatiever. In de utiliteitsbouw, waar metselaars zich voornamelijk bewegen, moet bouwen steeds flexibeler, sneller en unieker. Door nieuwe technieken, zoals de metselrobot, kan er vlugger en nauwkeuriger worden gewerkt. Daarbij is het mogelijk om vormvrij te werken, waaraan ook speciale lijmmortel bijdraagt, aldus Rabobank

Metselbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw metselbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele metselbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Metselbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Metselbedrijf kopen?

Metselbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een metselbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen metselbedrijven te koop aangeboden.

Metselbedrijf verkopen?

Metselbedrijf verkopen?

Heb je een metselbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele metselbedrijven verkocht!

Metselbedrijf waarderen?

Metselbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!