Betonvlechtersbedrijf verkopen?

Je wilt jouw betonvlechtersbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van betonvlechtersbedrijven eruit ziet. Uiteraard heeft de bouwsector te kampen met PFAS en stikstofmaatregelen, maar daarbij is er ook een tekort aan specialisten op het gebied van betonvlechten.

Betonvlechtersbedrijf verkopen

Aantal overnames betonvlechtersbedrijven

De sector zal in 2023 nog last hebben van de stikstofcrisis. Over het algemeen wordt er een kleine groei verwacht, wat ook zichtbaar is in het aantal fusies en overnames.

["30", "35", "45", "35", "35", "50", "55", "60", "65", "40"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames overige gespecialiseerde bouw

["4,10", "4,15", "4,20", "4,15", "3,95", "3,95", "4,05", "4,00", "3,90", "4,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21","'22", "'23"]

["4,90", "3,40"]

Gem. EBITDA-multiple Bouw & Installatietechniek

Wat is een betonvlechtersbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector bouw en installatietechniek, waartoe een betonvlechtersbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 3,4 tot 4,9 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor betonvlechtersbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden betonvlechtersbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Prefab

  Er wordt minder op de bouwplaats gevlochten, doordat er een toenemende vraag is naar kant-en-klare woningen. Betonvlechten is een zwaar beroep, maar door het zware werk al in de fabriek te doen wordt de betonvlechterswereld een stuk aantrekkelijker. Comfortabele omstandigheden en meer voorbereiding, voordat er daadwerkelijk gebouwd kan worden.

 • 2
  Automatisering

  De wereld digitaliseert en automatiseert en de bouw kan niet achterblijven. Waar vroeger alles op papier werd gezet en nauwkeurig moest worden herberekend, is het tegenwoordig de computer die het zware werk doet. De tekeningen worden digitaal aangeleverd, inclusief knipstaten, aldus VWN (Vereniging Wapeningsstaal Nederland).

 • 3
  Stijgende grondstofprijzen

  De vraag naar de grondstoffen stijgt internationaal gezien, dus de prijzen stijgen mee tot op werelds niveau. Volgens ABN Amro is dit het gevolg van een groeiende afzetmarkt, waardoor producenten kunnen profiteren.

Wat onze klanten zeggen