Betonvlechtersbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 7 mei 2021, Wietze Willem Mulder

Je wilt een betonvlechtersbedrijf kopen of jouw betonvlechtersbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van betonvlechtersbedrijven eruit ziet. Uiteraard heeft de bouwsector te kampen met PFAS en stikstofmaatregelen, maar daarbij is er ook een tekort aan specialisten op het gebied van betonvlechten. 

Jouw betonvlechtersbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames betonvlechtersbedrijven

De sector zal in 2021 nog last hebben van de stikstofcrisis, PFAS en sommige sectoren van covid-19. Over het algemeen wordt er een kleine groei verwacht, wat ook zichtbaar is in het aantal consolidaties. 

Betonvlechtersbedrijf kopen of verkopen

Wat is een betonvlechtersbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector bouw en installatietechniek, waartoe een betonvlechtersbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 3,95. Dat betekent dat een betonvlechtersbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,95 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

Ebitda-multiple bouw- en installatietechniek

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw betonvlechtersbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over betonvlechtersbedrijf

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. De bouwsector staat onder druk, wat ook zichtbaar is in de cijfers. 

In cijfers weergegeven zag het aantal betonvlechtersbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

1.760 betonvlechtersbedrijven, waarvan:

  • 1.600 betonvlechtersbedrijven met een werkzaam persoon
  • 100 betonvlechtersbedrijven met twee werkzame personen
  • 30 betonvlechtersbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 15 betonvlechtersbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 5 betonvlechtersbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 5 betonvlechtersbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 betonvlechtersbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen


Een betonvlechtersbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor betonvlechtersbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden betonvlechtersbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Prefab
Er wordt minder op de bouwplaats gevlochten, doordat er een toenemende vraag is naar kant-en-klare woningen. Betonvlechten is een zwaar beroep, maar door het zware werk al in de fabriek te doen wordt de betonvlechterswereld een stuk aantrekkelijker. Comfortabele omstandigheden en meer voorbereiding, voordat er daadwerkelijk gebouwd kan worden. 

#2 Automatisering
De wereld digitaliseert en automatiseert en de bouw kan niet achterblijven. Waar vroeger alles op papier werd gezet en nauwkeurig moest worden herberekend, is het tegenwoordig de computer die het zware werk doet. De tekeningen worden digitaal aangeleverd, inclusief knipstaten, aldus VWN (Vereniging Wapeningsstaal Nederland). 

#3 Stijgende grondstofprijzen
De vraag naar de grondstoffen stijgt internationaal gezien, dus de prijzen stijgen mee tot op werelds niveau. Volgens ABN Amro is dit het gevolg van een groeiende afzetmarkt, waardoor producenten kunnen profiteren. 

#4 Minder opdrachten
Feit is wel dat PFAS en stikstofmaatregelen ongekende invloed hebben op het aantal opdrachten in de bouwsector. Volgens Rabobank een waar hoofdpijndossier, want naar verwachting zal de vraag pas in 2022 - op zijn vroegst - weer aantrekken. 

Betonvlechtersbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw betonvlechtersbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele betonvlechtersbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Betonvlechtersbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Betonvlechtersbedrijf kopen?

Betonvlechtersbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een betonvlechtersbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen betonvlechtersbedrijven te koop aangeboden.

Betonvlechtersbedrijf verkopen?

Betonvlechtersbedrijf verkopen?

Heb je een betonvlechtersbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele betonvlechtersbedrijven verkocht!

Betonvlechtersbedrijf waarderen?

Betonvlechtersbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!