Grond-, weg- en waterbouwbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 12 april 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een grond-, weg- en waterbouwbedrijf kopen of jouw grond-, weg- en waterbouwbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van grond-, weg- en waterbouwbedrijven eruit ziet. Waar nationaal de investeringen nog op zich laten wachten, is internationaal ons aanbod veelgevraagd. 

Jouw grond-, weg- en waterbouwbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames grond-, weg- en waterbouwbedrijven

Deze sector beleeft ups en downs, aangezien ze grootschalig afhankelijk zijn van de investeringen van de regering. Denk aan baggerwerken, rioleringen, betonbouw, infrastructuur en kabels. ‘Den Haag laat het afweten’, zei voormalig directeur van Bam Infra Martijn Smitt al. Deze ontwikkelingen hebben er ongetwijfeld aan bijgedragen dat het aantal consolidaties de laatste jaren hoger dan gemiddeld ligt.  

Grond-, weg- en waterbouwbedrijf kopen of verkopen

Wat is een grond-, weg- en waterbouwbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector bouw en installatietechniek, waartoe een grond-, weg- en waterbouwbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,00. Dat betekent dat een grond-, weg- en waterbouwbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,00 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Bouw en installatietechniek

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw grond-, weg- en waterbouwbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over grond-, weg- en waterbouwbedrijven

PFAS en stikstofmaatregelen hebben een gigantische invloed op de grond-, weg- en waterbouw, want daardoor werden aanbestedingen uitgesteld en moest grond blijven liggen waar het lag. 

In cijfers weergegeven zag het aantal grond-, weg- en waterbouwbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

12.180 grond-, weg- en waterbouwbedrijven, waarvan:

  • 10.155 grond-, weg- en waterbouwbedrijven met een werkzaam persoon
  • 835 grond-, weg- en waterbouwbedrijven met twee werkzame personen
  • 425 grond-, weg- en waterbouwbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 310 grond-, weg- en waterbouwbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 180 grond-, weg- en waterbouwbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 140 grond-, weg- en waterbouwbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 65 grond-, weg- en waterbouwbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een grond-, weg- en waterbouwbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor grond-, weg- en waterbouwbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden grond-, weg- en waterbouwbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Klimaatverandering
Analisten van Rabobank vertellen dat er door de klimaatverandering meerdere uitdagingen naar voren worden geschoven voor de sector. Waterschappen strijden tegen zware regenbuien en extreme droogtes, waardoor er aanpassingen dienen te worden gedaan aan gemalen en kanalen. 

#2 PFAS
Onderzoekers, onder andere van het RIVM, spreken over de gevolgen van PFAS en de invloed hiervan op de bouwsector. Bevat de grond relatief kleine hoeveelheden PFAS per kilogram, dan gelden er strikte regels met betrekking tot het afgraven, storten en afvoeren van de grond. Hierdoor ligt de grondbouw vrij veel stil met alle economische gevolgen van dien. 

#3 Bouwen in de steden
Steden staan onder druk, waardoor er volop kansen liggen voor de branche. Voor de hand liggende gevolgen van overbevolkte plaatsen, zoals geluidsoverlast, smog en wegomleggingen, worden door bewoners niet langer geaccepteerd. Duurzamer en beter wonen in de drukte van de stad; dat is de uitdaging voor grond-, weg- en waterbouwers, volgens ABN Amro.

#4 Smart infra
Steden beheren en besturen, dat kan (straks) door middel van informatietechnologie en Internet of Things. Niet alleen voor administratieve doeleinden, maar ook voor voorzieningen voor de consument, zoals transport, ziekenhuizen en bibliotheken. 

Grond-, weg- en waterbouwbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw grond-, weg- en waterbouwbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele grond-, weg- en waterbouwbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Grond-, weg- en waterbouwbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Grond-, weg- en waterbouwbedrijf kopen?

Grond-, weg- en waterbouwbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een grond-, weg- en waterbouwbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen grond-, weg- en waterbouwbedrijven te koop aangeboden.

Grond-, weg- en waterbouwbedrijf verkopen?

Grond-, weg- en waterbouwbedrijf verkopen?

Heb je een grond-, weg- en waterbouwbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele grond-, weg- en waterbouwbedrijven verkocht!

Grond-, weg- en waterbouwbedrijf waarderen?

Grond-, weg- en waterbouwbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!