Softwarebedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 8 december 2020, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een softwarebedrijf kopen of jouw softwarebedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van softwarebedrijven eruit ziet. Doordat de softwaresector een groeisector is, zullen er de komende jaren alleen maar meer fusies en overnames plaatsvinden om in de vraag te voorzien. Ook het personeelstekort kan leiden tot zogenaamde ‘capaciteitsovernames’.

Jouw softwarebedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers binnen één week. 

Aantal overnames softwarebedrijven

Het aantal fusies en overnames op het gebied van bedrijven die software ontwikkelen, produceren en uitgeven bereikte een piek in 2019, maar ging hier in 2021 nog eens flink overheen. MKB-bedrijven met schaalbare as a service-verdienmodellen zijn steeds vaker in het vizier van private equity-partijen of strategische kopers. Ook ketenintegratie door middel van overnames is momenteel veelvoorkomend. Door deze ontwikkelingen wordt de komende jaren een verdergaande consolidatieslag verwacht.

Softwarebedrijf kopen of verkopen

Wat is een softwarebedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de IT-dienstverlening en softwareontwikkeling, de branche waartoe softwarebedrijven behoren, geldt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA van 6,50. Dat betekent dat een softwarebedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 6,50 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple IT-dienstverlening en softwareontwikkelingDe waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw softwarebedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over softwarebedrijven

Software is een groeisector, gedreven door cloud computing en digitalisering van de economie. Vooral software en dienstverlening op het vlak van security groeit sterk. Digitale transformatie in vrijwel alle Nederlandse bedrijfstakken zorgt voor een toenemende vraag naar, en meer aanbod van IT-dienstverlening. De concurrentie neemt toe doordat het aantal aanbieders sneller stijgt dan de vraag.

In cijfers weergegeven zag het aantal ICT-bedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

37.190 ICT-bedrijven, waarvan:

  • 29.870 ICT-bedrijven met een werkzaam persoon
  • 3.085 ICT-bedrijven met twee werkzame personen
  • 1.345 ICT-bedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 1.125 ICT-bedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 840 ICT-bedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 580 ICT-bedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 195 ICT-bedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een softwarebedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor softwarebedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden de softwaresector ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Data-verdienmodel
Het verzamelen, analyseren en begrijpen van data wordt de komende jaren belangrijker. In 2020 zijn zo’n 26 miljard 'dingen' digitaal verbonden, het zogenoemde Internet of Things. Dit leidt tot een enorme hoeveelheid data en daarmee ook de vraag naar advisering en oplossingen. Door de digitalisering ontstaat een enorme hoeveelheid data. Deze data stellen bedrijven in staat de klant beter te begrijpen. Hierdoor ontstaan nieuwe verdienmodellen.

#2 IT als dienst
Door de opkomst van de cloud is het leveren van software veranderd. Steeds meer middelgrote organisaties besteden IT uit vanwege het hoge innovatietempo. IT wordt als dienst (IT as a Service) vanuit een datacenter geleverd en vereist minder personeel op locatie voor onderhoud van het IT-landschap. Expertise en slagkracht worden hiervoor ingehuurd. Traditionele professionele dienstverlening, zoals het op locatie inzetten van consultants, verliest terrein.

#3 Personeelstekort
Het vinden van geschikt personeel was altijd al een uitdaging. Er is volgens ABN Amro vooral een tekort aan software-ontwikkelaars, specialisten in computertalen en data-analisten. Het tekort aan personeel begint nu, samen met andere productiebelemmeringen, een wissel te trekken op de omzetgroei van de branche.

#4 Nieuwkomers
Binnen de categorie IT-software bevinden zich ook nieuwe bedrijven die niet passen binnen de traditionele definitie van deze branche. Denk bijvoorbeeld aan hostingbedrijven, internetbedrijven of deelplatformen die op basis van nieuwe businessmodellen snel weten te groeien. Van deze categorie bedrijven is nog weinig data beschikbaar omdat ze niet vallen onder de bestaande statistische classificatie. Maar hun economische impact groeit: ze genereren nieuwe banen en groeien vaak internationaal.

Softwarebedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw softwarebedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele softwarebedrijven succesvol gekocht en verkocht.

 

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Softwarebedrijf kopen?

Softwarebedrijf kopen

Ben je op zoek naar een softwarebedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen softwarebedrijven te koop aangeboden.

Softwarebedrijf verkopen?

Softwarebedrijf verkopen

Heb je een softwarebedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele softwarebedrijven verkocht!

Softwarebedrijf waarderen?

Softwarebedrijf waarderen

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!