Softwarebedrijf verkopen?

Je wilt jouw softwarebedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van softwarebedrijven eruit ziet. Doordat de softwaresector een groeimarkt is, zullen er de komende jaren alleen maar meer fusies en overnames plaatsvinden om in de vraag te voorzien. Ook het personeelstekort kan leiden tot zogenaamde ‘capaciteitsovernames’.

Softwarebedrijf verkopen

Softwarebedrijven op Brookz

Aantal overnames softwarebedrijven

Het aantal fusies en overnames op het gebied van bedrijven die software ontwikkelen, produceren en uitgeven bereikte een piek in 2021, maar ging hier in 2022 nog eens flink overheen. MKB-bedrijven met schaalbare as a service-verdienmodellen zijn steeds vaker in het vizier van private equity-partijen of strategische kopers. Ook ketenintegratie door middel van overnames is momenteel veelvoorkomend. Door deze ontwikkelingen wordt de komende jaren een verdergaande consolidatieslag verwacht.

["240", "350", "470", "290", "405", "475", "450", "525", "620", "315"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames softwarebedrijven

["6,10", "6,20", "6,20", "6,25", "6,40", "6,45", "6,50", "6,55", "6,50", "6,40"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["7,00", "5,50"]

Gem. EBITDA-multiple IT-dienstverlening & softwareontwikkeling

Wat is een softwarebedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de IT-dienstverlening en softwareontwikkeling, de sector waartoe softwarebedrijven behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 5,5 tot 7,0 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor softwarebedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden de softwaresector ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Data-verdienmodel

  Het verzamelen, analyseren en begrijpen van data wordt de komende jaren belangrijker. Dit leidt tot een enorme hoeveelheid data en daarmee ook de vraag naar advisering en oplossingen. Door de digitalisering ontstaat een enorme hoeveelheid data. Deze data stellen bedrijven in staat de klant beter te begrijpen. Hierdoor ontstaan nieuwe verdienmodellen.

 • 2
  IT als dienst

  Door de opkomst van de cloud is het leveren van software veranderd. Steeds meer middelgrote organisaties besteden IT uit vanwege het hoge innovatietempo. IT wordt als dienst (IT as a Service) vanuit een datacenter geleverd en vereist minder personeel op locatie voor onderhoud van het IT-landschap. Expertise en slagkracht worden hiervoor ingehuurd. Traditionele professionele dienstverlening, zoals het op locatie inzetten van consultants, verliest terrein.

 • 3
  Personeelstekort

  Het vinden van geschikt personeel was altijd al een uitdaging. Er is volgens ABN Amro vooral een tekort aan software-ontwikkelaars, specialisten in computertalen en data-analisten. Het tekort aan personeel begint nu, samen met andere productiebelemmeringen, een wissel te trekken op de omzetgroei van de branche.

 • 4
  Nieuwkomers

  Binnen de categorie IT-software bevinden zich ook nieuwe bedrijven die niet passen binnen de traditionele definitie van deze branche. Denk bijvoorbeeld aan hostingbedrijven, internetbedrijven of deelplatformen die op basis van nieuwe businessmodellen snel weten te groeien. Van deze categorie bedrijven is nog weinig data beschikbaar omdat ze niet vallen onder de bestaande statistische classificatie. Maar hun economische impact groeit: ze genereren nieuwe banen en groeien vaak internationaal.

Wat onze klanten zeggen