E-learningbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 26 april 2021, geüpdatet: 11 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een e-learningbedrijf kopen of jouw e-learningbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van e-learningbedrijven eruit ziet. We kunnen wel stellen dat de afgelopen twee jaar de e-learningscene in een groeispurt is terechtgekomen. Dit heeft uiteraard impact op de waarde van bedrijven in deze sector.

Jouw e-learningbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames e-learningbedrijven

Er is sprake van een explosieve vraag naar digitale producten, maar de andere kant van de medaille is ook zichtbaar. Krapte op de arbeidsmarkt en een shift die gaande is van uurtje-factuurtje naar andere verdienmodellen, zoals abonnementen. 

E-learningbedrijf kopen of verkopen

Wat is een e-learningbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector IT-dienstverlening en softwareontwikkeling - waartoe een e-learningbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 6,50. Dat betekent dat een e-learningbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 6,50 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple IT-dienstverlening en softwareontwikkeling

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw e-learningbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over e-learningbedrijven

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. De digitalisering zit er al jaren aan te komen, maar is ten tijde van de pandemie werkelijk tot bloei gekomen. Hierdoor zal er meer vraag zijn en komen naar digitale opleidingsvormen, want pen en papier is daadwerkelijk verleden tijd. Het afgelopen jaar groeide het aantal e-learningbedrijven met 47%.

In cijfers weergegeven zag het aantal e-learningbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

325 e-learningbedrijven, waarvan:

  • 250 e-learningbedrijven met een werkzaam persoon
  • 35 e-learningbedrijven met twee werkzame personen
  • 10 e-learningbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 10 e-learningbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 5 e-learningbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 5 e-learningbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 0 e-learningbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een e-learningbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor e-learningbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden e-learningbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Opschalen
ICT-bedrijven, en dan in het bijzonder e-learningbedrijven, zijn opschaalbaar. Hierdoor wordt er niet zo snel aangelopen door beperkingen met betrekking tot personeelstekorten en andere variabelen, zoals locatie, tijd of geld. Investeerders vinden dit volgens Rabobank aantrekkelijk, waardoor in 2020 voor het eerst in deze branche diverse consolidaties hebben plaatsgevonden. 

#2 Hyperautomation
Door via technologie processen te automatiseren en deze vervolgens te integreren, vormen zich nieuwe inzichten of zelfs businessmodellen. De schaalgrootte en diversificatie zijn interessante factoren voor bedrijven die investeren in e-learning of IT in het algemeen.

#3 Maatwerk voor cursisten
Waar voorheen pen, papier en studieboeken de basis was is dat al getransformeerd naar blended learning. Deze variant is echter ook achterhaald met de komst van 100% online leren. Wat de student ook wil, via spellen, animaties, podcasts, apps en AI is er van alles mogelijk. Van luisteren tot lezen en van interactief tot video.

#4 Big data
In de toekomst zal data gebruikt worden om de materialen aan te passen aan de studievoorkeuren van de student. Volgens ABN Amro zullen gepersonaliseerde lessen leiden tot maximaal rendement. 

E-learningbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw e-learningbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele e-learningbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

E-learningbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

E-learningbedrijf kopen?

E-learningbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een e-learningbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen e-learningbedrijf te koop aangeboden.

E-learningbedrijf verkopen?

E-learningbedrijf verkopen?

Heb je een e-learningbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele e-learningbedrijven verkocht!

E-learningbedrijf waarderen?

E-learningbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!