Schoorsteenveegbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 10 mei 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een schoorsteenveegbedrijf kopen of jouw schoorsteenveegbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van schoorsteenbedrijven eruit ziet. 

Jouw schoorsteenveegbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames schoorsteenveegbedrijven

Het aantal schoorsteenveegbedrijven in Nederland is relatief klein en de meeste hiervan zijn eenpitters. De hoeveelheid consolidaties zijn al enkele jaren stabiel, zonder verrassingen. 

Schoorsteenveegbedrijf kopen of verkopen

Wat is een schoorsteenveegbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de zakelijke dienstverlening, waartoe een schoorsteenveegbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,95. Dat betekent dat een schoorsteenveegbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,95 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw schoorsteenveegbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over schoorsteenveegbedrijf

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. Het is één van de oudste ambachten en erg belangrijk voor de veiligheid in en om huis. 

In cijfers weergegeven zag het aantal schoorsteenveegbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

260 schoorsteenveegbedrijven, waarvan:

  • 180 schoorsteenveegbedrijven met een werkzaam persoon
  • 50 schoorsteenveegbedrijven met twee werkzame personen
  • 15 schoorsteenveegbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 10 schoorsteenveegbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 5 schoorsteenveegbedrijven met tien tot twintig werkzame personen

Een schoorsteenveegbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor schoorsteenveegbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden schoorsteenveegbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Uitbreiding van werkzaamheden
Naast het traditionele reinigen van de schoorsteenkanalen, doet de schoorsteenveger tegenwoordig meer dan dat. Denk aan klussen als schoorsteenrenovatie, camera-inspecties en het reinigen van de ventilatiekanalen. 

#2 Duurzaam stoken
Door hout te stoken wordt het milieu belast met vervuiling en gezondheidsproblemen tot gevolg. Houtstook staat voor de politiek momenteel op de agenda, aangezien ze de uitstoot willen verminderen. Schoorsteenvegers kunnen innoveren door te adviseren over milieuvriendelijk stoken, aldus de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond

#3 Meer vraag door hoge gasprijs 
Door de hoge gasprijzen stoken steeds meer gezinnen de houtkachel aan. Hierdoor moeten er meer mantels schoorstenen geveegd worden en meer onderhoud worden uitgevoerd. Door deze trend zitten veel schoorsteenvegers vol en zijn er schoonmaakbedrijven die de reinigingswerkzaamheden overnemen. 

Schoorsteenveegbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw schoorsteenveegbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele schoorsteenveegbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Schoorsteenveegbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Schoorsteenveegbedrijf kopen?

Schoorsteenveegbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een schoorsteenveegbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen schoorsteenveegbedrijf te koop aangeboden.

Schoorsteenveegbedrijf verkopen?

Schoorsteenveegbedrijf verkopen?

Heb je een schoorsteenveegbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele schoorsteenveegbedrijven verkocht!

Schoorsteenveegbedrijf waarderen?

Schoorsteenveegbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!