Schoorsteenveegbedrijf verkopen?

Je wilt jouw schoorsteenveegbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van schoorsteenbedrijven eruit ziet.

Schoorsteenveegbedrijf verkopen

Aantal overnames schoorsteenveegbedrijven

Het aantal schoorsteenveegbedrijven in Nederland is relatief klein en de meeste hiervan zijn eenpitters. De hoeveelheid consolidaties zijn al enkele jaren stabiel, zonder verrassingen.

["25", "30", "40", "35", "40", "35", "35", "40", "55", "25"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames schoonmaakbedrijven (CBS)

["5,00", "5,05", "5,05", "5,05", "4,90", "4,90", "4,95", "4,95", "5,00", "4,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

Wat is een schoorsteenveegbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de zakelijke dienstverlening, waartoe een schoorsteenveegbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor schoorsteenveegbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden schoorsteenveegbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Uitbreiding van werkzaamheden

  Naast het traditionele reinigen van de schoorsteenkanalen, doet de schoorsteenveger tegenwoordig meer dan dat. Denk aan klussen als schoorsteenrenovatie, camera-inspecties en het reinigen van de ventilatiekanalen.

 • 2
  Duurzaam stoken

  Door hout te stoken wordt het milieu belast met vervuiling en gezondheidsproblemen tot gevolg. Houtstook staat voor de politiek momenteel op de agenda, aangezien ze de uitstoot willen verminderen. Schoorsteenvegers kunnen innoveren door te adviseren over milieuvriendelijk stoken, aldus de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

 • 3
  Meer vraag door hoge gasprijs

  Door de hoge gasprijzen stoken steeds meer gezinnen de houtkachel aan. Hierdoor moeten er meer mantels schoorstenen geveegd worden en meer onderhoud worden uitgevoerd. Door deze trend zitten veel schoorsteenvegers vol en zijn er schoonmaakbedrijven die de reinigingswerkzaamheden overnemen.

Wat onze klanten zeggen