Vastgoedbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 9 juli 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een vastgoedbedrijf kopen of jouw vastgoedbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van vastgoedbedrijven eruit ziet. Deze branche is daadwerkelijk booming, want de vraag naar vastgoed is onvoorstelbaar hoog. Het aanbod is lang niet toereikend genoeg, waardoor de prijzen pieken. 

Jouw vastgoedbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames vastgoedbedrijven

In de vastgoedwereld is een consolidatiestorm gaande, die naar verwachting nog lang niet gaat liggen. 

Vastgoedbedrijf kopen of verkopen

Wat is een vastgoedbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een vastgoedbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,95. Dat betekent dat een vastgoedbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,95 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw vastgoedbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over vastgoedbedrijven

Er zijn vele kleinschalige organisaties op de markt, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon relatief hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal vastgoedbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

17.185 vastgoedbedrijven, waarvan:

  • 12.450 vastgoedbedrijven met een werkzaam persoon
  • 2.230 vastgoedbedrijven met twee werkzame personen
  • 1.440 vastgoedbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 725 vastgoedbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 210 vastgoedbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 95 vastgoedbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 25 vastgoedbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een vastgoedbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor vastgoedbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden vastgoedbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Onzekere toekomst
Hoewel momenteel de vastgoedmarkt flink aan het pieken is, is er allesbehalve zekerheid voor de toekomst, aldus Rabobank. Beleggers, consumenten, zakelijke partijen en politiek gewin: iedereen wil een slaatje slaan uit deze situatie waarbij de vraag het aanbod overstijgt. Welke kant het op zal gaan met het vastgoed is nog onduidelijk, maar wat zeker is dat veel mensen vaak tot over hun oren in de hypotheeklasten zitten, beleggers willen niet teveel regulatie op de markt zien en consumenten willen ‘terug’ naar een leefbaarder model. 

#2 Klein heeft de toekomst
Door het thuiswerken zijn we maar weer eens gewezen op wat we écht nodig hebben. Een goed uitgeruste werkplek hoeft geen 100 m2 te zijn, maar kan ook prima 20 m2 beslaan. Kleinere kantoren, kleinere woonruimtes en kleine winkels is wat de klok slaat, aldus ABN Amro.

Vastgoedbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw vastgoedbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele vastgoedbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Vastgoedbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Vastgoedbedrijf kopen?

Vastgoedbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een vastgoedbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen vastgoedbedrijven te koop aangeboden.

Vastgoedbedrijf verkopen?

Vastgoedbedrijf verkopen?

Heb je een vastgoedbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele vastgoedbedrijven verkocht!

Vastgoedbedrijf waarderen?

Vastgoedbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!