Vastgoedbedrijf verkopen?

Je wilt jouw vastgoedbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van vastgoedbedrijven eruit ziet. Deze branche is daadwerkelijk booming, want de vraag naar vastgoed is onvoorstelbaar hoog. Het aanbod is lang niet toereikend genoeg, waardoor de prijzen pieken.

Vastgoedbedrijf verkopen

Vastgoedbedrijven op Brookz

Aantal overnames vastgoedbedrijven

In de vastgoedwereld is een consolidatiestorm gaande, die naar verwachting nog lang niet gaat liggen.

["140", "145", "200", "150", "165", "215", "235", "225", "285", "130"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames vastgoedbedrijven

["5,00", "5,05", "5,05", "5,05", "4,90", "4,90", "4,95", "4,95", "5,00", "4,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

Wat is een vastgoedbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een vastgoedbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor vastgoedbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden vastgoedbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Onzekere toekomst

    Hoewel momenteel de vastgoedmarkt flink aan het pieken is, is er allesbehalve zekerheid voor de toekomst, aldus Rabobank. Beleggers, consumenten, zakelijke partijen en politiek gewin: iedereen wil een slaatje slaan uit deze situatie waarbij de vraag het aanbod overstijgt. Welke kant het op zal gaan met het vastgoed is nog onduidelijk, maar wat zeker is dat veel mensen vaak tot over hun oren in de hypotheeklasten zitten, beleggers willen niet teveel regulatie op de markt zien en consumenten willen ‘terug’ naar een leefbaarder model.

  • 2
    Klein heeft de toekomst

    Door het thuiswerken zijn we maar weer eens gewezen op wat we écht nodig hebben. Een goed uitgeruste werkplek hoeft geen 100 m2 te zijn, maar kan ook prima 20 m2 beslaan. Kleinere kantoren, kleinere woonruimtes en kleine winkels is wat de klok slaat, aldus ABN Amro.

Wat onze klanten zeggen