Viswinkel kopen of verkopen

Gepubliceerd: 28 januari 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een viswinkel kopen of jouw viswinkel verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van viswinkels eruit ziet. Winkels in vis, schaal- en weekdieren staan voor uitdagende tijden. Door de opkomst van versproducten in de supermarkt hebben de viswinkels er een geduchte concurrent bij. Maar inzetten op duurzame vis en een directe visbeleving in de winkel kan de consument over de streep trekken.

Jouw viswinkel verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers binnen één week. 

Aantal overnames viswinkels

Het aantal fusies en overnames van alle versspeciaalzaken schommelt jaarlijks tussen de tien en dertig transacties, waarbij Grant Thornton de komende jaren een toename ziet: ‘Puur en alleen naar internationale transacties kijkend zien we een sterke interesse van buitenlandse kopers voor bedrijven actief in onder andere de vis, vlees en gevogelte.’

Viswinkel kopen of verkopen

Wat is een viswinkel waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de detailhandel, de sector waartoe viswinkels behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,10. Dat betekent dat een tuincentrum gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,10 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Detailhandel

 

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw viswinkel waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten & cijfers over viswinkels

De Nederlandse visverwerkende industrie heeft een totale omzet van ongeveer 4,5 miljard euro en biedt werkgelegenheid aan 5.655 FTE, volgens de Visfederatie. De importwaarde is de afgelopen jaar flink gegroeid en komt uit op 2,8 miljard euro. Voor de (Nederlandse) visverwerkende industrie is het van belang om toegang te hebben tot voldoende grondstoffen. Hiervoor is deze industrie erg afhankelijk van landen buiten de EU. De exportwaarde bedraagt ongeveer 3,8 miljard euro. Van de totale omzet van de Nederlandse visverwerkende industrie bedraagt de export ongeveer 70 tot 80 procent.

In cijfers weergegeven zag het aantal viswinkels er in 2021 als volgt uit (CBS):

760 viswinkels, waarvan:

  • 160 viswinkels met een werkzaam persoon
  • 165 viswinkels met twee werkzame personen
  • 220 viswinkels met drie tot vijf werkzame personen
  • 175 viswinkels met vijf tot tien werkzame personen
  • 30 viswinkels met tien tot twintig werkzame personen
  • 5 viswinkels met twintig tot vijftig werkzame personen

Een viswinkel kopen? Bekijk het aanbod in Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor viswinkels

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden viswinkels ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Focus op directe consumptie 
Speciaalzaken als viswinkels richten zich in toenemende mate op gemak en producten voor directe consumptie. Conceptontwikkeling is daarbij essentieel en speelt in op de behoefte van de consument naar meer beleving rondom het product.

#2 Lokale samenwerking 
De grootste kansen zijn weggelegd voor ondernemers die samenwerken, bijvoorbeeld door het gezamenlijk in- en verkopen van regionale producten, eventueel in samenwerking met lokale boeren en telers. De bewuste consument hecht steeds meer waarde aan duurzame producten die lokale ondernemers helpen.

#3 Toenemende concurrentie 
Al een aantal jaar op rij verliest de versspeciaalzaak marktaandeel aan de supermarkt. Doordat supermarkten een veel betere inkooppositie hebben, weten zij de versspeciaalzaak op prijs te beconcurreren. Voor de speciaalzaken is het zaak hier een onderscheidend aanbod tegenover te zetten.

Viswinkel verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw viswinkel. Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele viswinkels succesvol gekocht en verkocht.

Viswinkel verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Viswinkel kopen?

Viswinkel kopen

Ben je op zoek naar een viswinkel waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen viswinkels te koop aangeboden.

Viswinkel verkopen?

Viswinkel verkopen

Heb je een viswinkel, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele viswinkels verkocht!

Viswinkel waarderen?

Viswinkel waarderen

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!