VvE-beheerkantoor verkopen?

Je wilt jouw VvE-beheerkantoor verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van VvE-beheerkantoren eruit ziet. VvE-beheer heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een zelfstandige branche. Uiteraard is dit gelinkt aan de gigantische vraag naar vastgoed.

VvE-beheerkantoor verkopen

Aantal overnames VvE-beheerkantoren

VvE-beheer valt onder de categorie overige belangenbehartiging, waarvan het aantal consolidaties de afgelopen jaren er als volgt uitziet:

["10", "10", "10", "10", "5", "5", "5", "10", "15", "10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames VvE-beheerkantoren

["4,95", "5,00", "5,05", "5,05", "5,05", "4,90", "4,90", "4,95", "4,95", "5,00", "4,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

Wat is een VvE-beheerkantoor waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een VvE-beheerkantoor behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor VvE-beheerkantoren

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden VvE-beheerkantoren ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Groei aantal zelfstandige kantoren

    Woningcorporaties stoten VvE-werkzaamheden steeds vaker af, waardoor vele nieuwe kantoren de grond uit gestampt worden. De afgelopen jaren is VvE-beheer uitgegroeid tot een zelfstandige branche, aldus de Branchevereniging VvE Beheerders (BVVB).

  • 2
    Verduurzaming in de vastgoedbranche

    Als VvE-beheerder ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van je appartementengebouwen. Verduurzaming is een essentieel onderdeel van jouw takenpakket, dus uitvoerende werkzaamheden, subsidies en financiering voor duurzaamheidsdoelstellingen is zeker een trend. Vereniging Eigen Huis vermeldt diverse subsidiemogelijkheden, die als koper actueel zijn.

Wat onze klanten zeggen