VvE-beheerkantoor kopen of verkopen

Gepubliceerd: 24 november 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een VvE-beheerkantoor kopen of jouw VvE-beheerkantoor verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van VvE-beheerkantoren eruit ziet. VvE-beheer heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een zelfstandige branche. Uiteraard is dit gelinkt aan de gigantische vraag naar vastgoed. 

Jouw VvE-beheerkantoor verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames VvE-beheerkantoren

VvE-beheer valt onder de categorie overige belangenbehartiging, waarvan het aantal consolidaties de afgelopen jaren er als volgt uitziet:

VvE-beheerkantoor

Wat is een VvE-beheerkantoor waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een VvE-beheerkantoor behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,95. Dat betekent dat een VvE-beheerkantoor gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,95 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw VvE-beheerkantoor waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over VvE-beheerkantoren

In cijfers weergegeven zag het aantal VvE-beheerkantoren er in 2021 als volgt uit (CBS):

4.230 VvE-beheerkantoren, waarvan:

  • 3.495 VvE-beheerkantoren met een werkzaam persoon
  • 180 VvE-beheerkantoren met twee werkzame personen
  • 185 VvE-beheerkantoren met drie tot vijf werkzame personen
  • 195 VvE-beheerkantoren met vijf tot tien werkzame personen
  • 100 VvE-beheerkantoren met tien tot twintig werkzame personen
  • 50 VvE-beheerkantoren met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 20 VvE-beheerkantoren met vijftig tot honderd werkzame personen

Een VvE-beheerkantoor kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor VvE-beheerkantoren

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden VvE-beheerkantoren ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Groei aantal zelfstandige kantoren
Woningcorporaties stoten VvE-werkzaamheden steeds vaker af, waardoor vele nieuwe kantoren de grond uit gestampt worden. De afgelopen jaren is VvE-beheer uitgegroeid tot een zelfstandige branche, aldus de Branchevereniging VvE Beheerders (BVVB). 

#2 Verduurzaming in de vastgoedbranche
Als VvE-beheerder ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van je appartementengebouwen. Verduurzaming is een essentieel onderdeel van jouw takenpakket, dus uitvoerende werkzaamheden, subsidies en financiering voor duurzaamheidsdoelstellingen is zeker een trend. Vereniging Eigen Huis vermeldt diverse subsidiemogelijkheden, die als koper actueel zijn. 

VvE-beheerkantoor verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw VvE-beheerkantoor? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele VvE-beheerkantoren succesvol gekocht en verkocht.

VvE-beheerkantoor verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

VvE-beheerkantoor kopen?

VvE-beheerkantoor kopen?

Ben je op zoek naar een VvE-beheerkantoor waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen VvE-beheerkantoren te koop aangeboden.

VvE-beheerkantoor verkopen?

VvE-beheerkantoor verkopen?

Heb je een VvE-beheerkantoor, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele VvE-beheerkantoren verkocht!

VvE-beheerkantoor waarderen?

VvE-beheerkantoor waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!