Reclame- en communicatiebureau kopen of verkopen

Gepubliceerd: 8 december 2020, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een reclame- en communicatiebureau kopen of jouw reclame- en communicatiebureau verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van reclame- en communicatiebedrijven eruit ziet. De consolidatiestorm van zes jaar geleden is terug en zal zich naar verwachting blijven doorzetten in het reclame- en communicatielandschap.

Jouw reclame- en communicatiebureau verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers binnen.

Aantal overnames reclame- en communicatiebureaus

2019 was een absoluut topjaar voor fusies en overnames in de reclame- en communicatiebranche. Wie zichzelf tegenwoordig als reclame- en communicatiebureau in de kijker speelt als onafhankelijk bureau, is als snel een aantrekkelijke overnameprooi voor voornamelijk buitenlandse grootmachten. 

Reclame- en communicatiebureau kopen of verkopen

Wat is een reclame- en communicatiebureau waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

Voor de sector media, reclame en communicatie – waartoe reclame- en communicatiebureaus behoren – wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,40. Met dit als referentie zou je kunnen stellen dat een reclame- en communicatiebureau gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,40 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Media, reclame en communicatie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw reclame- en communicatiebureau waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over reclame- en communicatiebureaus

Zowel voor de korte als de lange termijn verwacht de Rabobank geen groei in de mediabestedingen, de belangrijke aanjager voor reclame- en communicatiebureaus. Hoewel volgens onderzoeksbureau Nielsen online flink groeit, wordt deze groei volledig teniet gedaan door de krimp van de overige mediabestedingen. Inmiddels is de online advertentiemarkt groter dan de offline advertentiemarkt.

In cijfers weergegeven zag het aantal reclame- en communicatiebureaus er in 2021 als volgt uit (CBS):

25.575 reclame- en communicatiebureaus, waarvan:

  • 21.265 reclame- en communicatiebureaus met een werkzaam persoon
  • 2.280 reclame- en communicatiebureaus met twee werkzame personen
  • 830 reclame- en communicatiebureaus met drie tot vijf werkzame personen
  • 665 reclame- en communicatiebureaus met vijf tot tien werkzame personen
  • 330 reclame- en communicatiebureaus met tien tot twintig werkzame personen
  • 150 reclame- en communicatiebureaus met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 30 reclame- en communicatiebureaus met vijftig tot honderd werkzame personen

Een reclame- en communicatiebureau kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor reclame- en communicatiebureaus

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden reclame- en communicatiebureaus ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Groene communicatie
Voor reclamebureaus is het essentieel om kennis te hebben van duurzaamheid en bijbehorende marketingstrategieën, aldus Rabobank. Een groene bedrijfsvoering is een goed begin, aangezien de service voor duurzame klanten hierdoor ook aantrekkelijk is. 

#2 Big data
Door de inzet van big data kunnen bedrijven hun cliënten beter bedienen, klantgroepen beter inzichtelijk maken en deze efficiënter benaderen. Het enkel focussen op bijvoorbeeld conversieratio’s is niet goed genoeg meer. Dit is een kans voor reclame- en communicatiebureaus met de juiste (IT-)expertise.

#3 Omscholing personeel
Door de verschuiving naar online als belangrijkste advertentiekanaal zijn nieuwe competenties nodig. Naast IT-bedrijven hebben ook marketingbureaus moeite met het aantrekken van de juiste specialisten. Voor reclame- en communicatiebureaus is het nu zaak om omscholingstrajecten tot IT-specialisten nog nadrukkelijker te stimuleren. Daarmee kan een deel van het grote aantal openstaande vacatures worden ingevuld.

#4 Maatschappelijke rol
Reclame- en communicatiebureaus en haar opdrachtgevers worden aangesproken op hun rol in maatschappelijke problemen. Reclames voor bijvoorbeeld alcohol, frisdranken, chips en zoetwaren, mode en cosmetica worden gezien als medeschuldig aan alcoholmisbruik, (kinder-)obesitas en anorexia. Reclame- en communicatiebureaus zullen op basis van hiervan selectief moeten zijn in hun klantenwerving en aandacht moeten besteden aan reputatiemanagement.

Reclame- en communicatiebureau verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw reclame- en communicatiebureau? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele reclame- en communicatiebureau's succesvol gekocht en verkocht.

 

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Reclame- en communicatiebureau kopen?

Reclame- en communicatiebureau kopen

Ben je op zoek naar een reclame- en communicatiebureau waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen reclame- en communicatiebureaus te koop aangeboden.

Reclame- en communicatiebureau verkopen?

Reclame- en communicatiebureau verkopen

Heb je een reclame- en communicatiebureau, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele reclame- en communicatiebureaus verkocht!

Reclame- en communicatiebureau waarderen?

Reclame- en communicatiebureau waarderen

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!