Zorgaanbieder verkopen?

Je wilt jouw zorgaanbieder verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de zorgaanbieder op het gebied van zorgaanbieders eruit ziet. Leveranciers van allerhande zorgdiensten zijn actief in de volledige breedte van de gezondheids- en welzijnszorg.

Zorgaanbieder verkopen

Zorgaanbieders op Brookz

Aantal overnames zorgaanbieders22

Het aantal consolidaties in de gezondheids- en welzijnszorg staat momenteel op het hoogste punt gedurende tien jaar.

["205", "195", "260", "240", "210", "255", "275", "350", "385", "225"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames zorgaanbieders

["6,10", "6,00", "6,05", "6,05", "6,05", "6,15", "6,20", "6,30", "6,10", "6,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["6,90", "5,30"]

Gem. EBITDA-multiple Gezondheidszorg & farmacie

Wat is een zorgaanbieders waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector gezondheidszorg & farmacie, waartoe een zorgaanbieder behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 5,3 tot 6,9 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor zorgaanbieders

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden zorgaanbieders ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Ketensamenwerking

  Zorgaanbieders zullen meer moeten samenwerken, aangezien de consument transparantie en doeltreffendheid belangrijk vindt in de zorg. Mensen hebben steeds vaker multidisciplinaire vraagstukken, meerdere gezondheidsproblemen, en lopen tegen muren aan. Er is soms teveel specialisatie en te weinig generalistisch aanbod in de regio, aldus ING.

 • 2
  Personalized healthcare

  Bloedwaarden, gewicht, stemmingen, sensoren en apps zorgen voor veel data van consumenten; gewoon vanuit de thuissituatie. Hierdoor kan er preventief worden ingegrepen en zijn veel data op voorhand al beschikbaar. Dit is eenvoudig, want er kan zo de juiste zorg geboden worden, zonder al teveel onderzoeken.

 • 3
  Structureel personeelstekort

  Er zijn te weinig kundige verpleegkundigen en IC-specialisten, waardoor er de komende jaren een nog groter tekort op de markt zal ontwikkelen. Tijdens de globale pandemie is er gebleken hoe erg het gesteld is met de bezetting in de zorg, maar dit is pas het puntje van de ijsberg, aldus Zorgvisie.

Wat onze klanten zeggen