Zorgaanbieder kopen of verkopen

Gepubliceerd: 3 juni 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een zorgaanbieder kopen of jouw zorgaanbieder verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de zorgaanbieder op het gebied van zorgaanbieders eruit ziet. Leveranciers van allerhande zorgdiensten zijn actief in de volledige breedte van de gezondheids- en welzijnszorg. 

Jouw zorgaanbieder verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames zorgaanbieder

Het aantal consolidaties in de gezondheids- en welzijnszorg staat momenteel op het hoogste punt gedurende tien jaar.

Zorgaanbieder kopen of verkopen

Wat is een zorgaanbieder waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector gezondheidszorg & farmacie, waartoe een zorgaanbieder behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 6,30. Dat betekent dat een zorgaanbieder gemiddeld wordt gewaardeerd op 6,30 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Gezondheidszorg en farmacie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw zorgaanbieder waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over zorgaanbieders

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon erg hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal zorgaanbieders er in 2021 als volgt uit (CBS):

199.335 zorgaanbieders, waarvan:

  • 169.360 zorgaanbieders met een werkzaam persoon
  • 10.220 zorgaanbieders met twee werkzame personen
  • 7.000 zorgaanbieders met drie tot vijf werkzame personen
  • 6.705 zorgaanbieders met vijf tot tien werkzame personen
  • 3.080 zorgaanbieders met tien tot twintig werkzame personen
  • 1.500 zorgaanbieders met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 480 zorgaanbieders met vijftig tot honderd werkzame personen

Een zorgaanbieder kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor zorgaanbieders

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden zorgaanbieders ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Ketensamenwerking
Zorgaanbieders zullen meer moeten samenwerken, aangezien de consument transparantie en doeltreffendheid belangrijk vindt in de zorg. Mensen hebben steeds vaker multidisciplinaire vraagstukken, meerdere gezondheidsproblemen, en lopen tegen muren aan. Er is soms teveel specialisatie en te weinig generalistisch aanbod in de regio, aldus ING.

#2 Personalized healthcare
Bloedwaarden, gewicht, stemmingen, sensoren en apps zorgen voor veel data van consumenten; gewoon vanuit de thuissituatie. Hierdoor kan er preventief worden ingegrepen en zijn veel data op voorhand al beschikbaar. Dit is eenvoudig, want er kan zo de juiste zorg geboden worden, zonder al teveel onderzoeken. 

#3 Structureel personeelstekort
Er zijn te weinig kundige verpleegkundigen en IC-specialisten, waardoor er de komende jaren een nog groter tekort op de markt zal ontwikkelen. Tijdens de globale pandemie is er gebleken hoe erg het gesteld is met de bezetting in de zorg, maar dit is pas het puntje van de ijsberg, aldus Zorgvisie

Zorgaanbieder verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw zorgaanbieder? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele zorgaanbieders succesvol gekocht en verkocht.

Zorgaanbieder verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Zorgaanbieder kopen?

Zorgaanbieder kopen?

Ben je op zoek naar een zorgaanbieder waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen zorgaanbieders te koop aangeboden.

Zorgaanbieder verkopen?

Zorgaanbieder verkopen?

Heb je een zorgaanbieder, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele zorgaanbieder verkocht!

Zorgaanbieder waarderen?

Zorgaanbieder waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!