Snoepfabriek verkopen?

Je wilt jouw snoepfabriek verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van snoepfabrieken eruit ziet. Snoep is algemeen ingeburgerd, maar toch liggen er veranderingen op de loer.

Snoepfabriek verkopen

Aantal overnames snoepfabrieken

De overnamecijfers van snoepfabrieken zijn niet openbaar gepubliceerd, maar uiteraard wel de cijfers van groothandels in voedingsmiddelen. Na jarenlang een vrij stabiel verloop is er de laatste paar jaar toch wel een stormachtig patroon zichtbaar.

["5", "10", "15", "15", "5", "15", "15", "20", "15", "15"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames overige voedingsmiddelenindustrie (CBS)

["5,30", "5,35", "5,35", "5,40", "5,40", "5,25", "5,25", "5,35", "5,00", "5,00"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Industrie & productie

Wat is een productiebedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de industrie en productie - de branche waartoe snoepfabrieken behoren - geldt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor snoepfabrieken

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden snoepfabrieken ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Zoet verliest van hartig

  Volgens Distrifood is de vraag naar hartige snacks tijdens de pandemie toegenomen, waardoor de zoete, suikerrijke tussendoortjes naar de achtergrond verdwijnen.

 • 2
  Focus op delicatessen

  Grote zakken met fel gekleurd snoep worden steeds minder belangrijk. We willen vakmanschap, ambachtelijke chocolade en oudhollandse snoepsoorten. Hier zijn ook kansen weggelegd voor confiserie en patisserie. Echt banketbakkersroom in plaats van een poedermengsel, fruit toevoegen in plaats van e-nummers met een fruitsmaak en macarons in plaats van grote, goedkope roze koeken.

 • 3
  Veranderende consumentenbehoefte

  Innovatie, transparantie, nieuwe smaken, duurzame verpakkingen, aandacht voor personalisatie: allemaal voorbeelden van de veranderende consumentenbehoefte. Waar voorheen een tijdperk van dertien in een dozijn overheerste, stevenen we nu af op bewust produceren en maatwerk, aldus Rabobank.

 • 4
  Gezonde school

  Beroemde chefs strijden er al jaren voor, maar de gezonde school lijkt eindelijk meer vorm te krijgen. Gezonde tussendoortjes, suikervrije traktaties en plantaardige lunches. In ons land lopen we nog wel achter op dit gebied, maar juist hier liggen volgens de kenners kansen.

Wat onze klanten zeggen