Snoepfabriek verkopen?

Je wilt jouw snoepfabriek verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van snoepfabrieken eruit ziet. Snoep is algemeen ingeburgerd, maar toch liggen er veranderingen op de loer.

Snoepfabriek verkopen

Aantal overnames snoepfabrieken

De overnamecijfers van snoepfabrieken zijn niet openbaar gepubliceerd, maar uiteraard wel de cijfers van groothandels in voedingsmiddelen. Na jarenlang een vrij stabiel verloop is er de laatste paar jaar toch wel een stormachtig patroon zichtbaar.

["85", "90", "90", "75", "110", "80", "85", "115", "110", "100"]

["2012", "‘13", "‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21"]

Aantal fusies en overnames snoepfabrieken

["5,25", "5,30", "5,35", "5,35", "5,40", "5,40", "5,25", "5,25", "5,35", "5,30"]

[ "2013", "‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21","22"]

Gem. EBITDA-multiple Industrie & productie

Wat is een productiebedrijf waard?

Wat is een snoepfabriek waard?

In de sector agri en food, waartoe een snoepfabriek behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 5,6. Dat betekent dat een snoepfabriek gemiddeld wordt gewaardeerd op 5,6 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor snoepfabrieken

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden snoepfabrieken ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Zoet verliest van hartig

    Volgens Distrifood is de vraag naar hartige snacks tijdens de pandemie toegenomen, waardoor de zoete, suikerrijke tussendoortjes naar de achtergrond verdwijnen.

  • 2
    Focus op delicatessen

    Grote zakken met fel gekleurd snoep worden steeds minder belangrijk. We willen vakmanschap, ambachtelijke chocolade en oudhollandse snoepsoorten. Hier zijn ook kansen weggelegd voor confiserie en patisserie. Echt banketbakkersroom in plaats van een poedermengsel, fruit toevoegen in plaats van e-nummers met een fruitsmaak en macarons in plaats van grote, goedkope roze koeken.

  • 3
    Veranderende consumentenbehoefte

    Innovatie, transparantie, nieuwe smaken, duurzame verpakkingen, aandacht voor personalisatie: allemaal voorbeelden van de veranderende consumentenbehoefte. Waar voorheen een tijdperk van dertien in een dozijn overheerste, stevenen we nu af op bewust produceren en maatwerk, aldus Rabobank.

  • 4
    Gezonde school

    Beroemde chefs strijden er al jaren voor, maar de gezonde school lijkt eindelijk meer vorm te krijgen. Gezonde tussendoortjes, suikervrije traktaties en plantaardige lunches. In ons land lopen we nog wel achter op dit gebied, maar juist hier liggen volgens de kenners kansen.

Wat onze klanten zeggen