Snoepfabriek kopen of verkopen

Gepubliceerd: 11 mei 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een snoepfabriek kopen of jouw snoepfabriek verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van snoepfabrieken eruit ziet. Snoep is algemeen ingeburgerd, maar toch liggen er veranderingen op de loer. 

Jouw snoepfabriek verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames snoepfabrieken

De overnamecijfers van snoepfabrieken zijn niet openbaar gepubliceerd, maar uiteraard wel de cijfers van groothandels in voedingsmiddelen. Na jarenlang een vrij stabiel verloop is er de laatste paar jaar toch wel een stormachtig patroon zichtbaar.

Snoepfabriek kopen of verkopen

Wat is een snoepfabriek waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector agri en food, waartoe een snoepfabriek behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 5,6. Dat betekent dat een snoepfabriek gemiddeld wordt gewaardeerd op 5,6 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Agri en food

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw snoepfabriek waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over snoepfabrieken

Snoepfabrieken produceren en verkopen snoep en chocolade in grote getalen, waardoor we de cijfers van de snoepfabrieken/groothandels erbij pakken. 

In cijfers weergegeven zag het aantal snoepfabrieken er in 2021 als volgt uit (CBS):

230 snoepfabrieken, waarvan:

  • 130 snoepfabrieken met een werkzaam persoon
  • 35 snoepfabrieken met twee werkzame personen
  • 15 snoepfabrieken met drie tot vijf werkzame personen
  • 15 snoepfabrieken met vijf tot tien werkzame personen
  • 15 snoepfabrieken met tien tot twintig werkzame personen
  • 10 snoepfabrieken met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 snoepfabrieken met vijftig tot honderd werkzame personen

Een snoepfabriek kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor snoepfabrieken

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden snoepfabrieken ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Zoet verliest van hartig
Volgens Distrifood is de vraag naar hartige snacks tijdens de pandemie toegenomen, waardoor de zoete, suikerrijke tussendoortjes naar de achtergrond verdwijnen. 

#2 Focus op delicatessen
Grote zakken met fel gekleurd snoep worden steeds minder belangrijk. We willen vakmanschap, ambachtelijke chocolade en oudhollandse snoepsoorten. Hier zijn ook kansen weggelegd voor confiserie en patisserie. Echt banketbakkersroom in plaats van een poedermengsel, fruit toevoegen in plaats van e-nummers met een fruitsmaak en macarons in plaats van grote, goedkope roze koeken.

#3 Veranderende consumentenbehoefte
Innovatie, transparantie, nieuwe smaken, duurzame verpakkingen, aandacht voor personalisatie: allemaal voorbeelden van de veranderende consumentenbehoefte. Waar voorheen een tijdperk van dertien in een dozijn overheerste, stevenen we nu af op bewust produceren en maatwerk, aldus Rabobank

#4 Gezonde school
Beroemde chefs strijden er al jaren voor, maar de gezonde school lijkt eindelijk meer vorm te krijgen. Gezonde tussendoortjes, suikervrije traktaties en plantaardige lunches. In ons land lopen we nog wel achter op dit gebied, maar juist hier liggen volgens de kenners kansen. 

Snoepfabriek verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw snoepfabriek? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele snoepfabrieken succesvol gekocht en verkocht.

Snoepfabriek verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Snoepfabriek kopen?

Snoepfabriek kopen?

Ben je op zoek naar een snoepfabriek waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen snoepfabrieken te koop aangeboden.

Snoepfabriek verkopen?

Snoepfabriek verkopen?

Heb je een snoepfabriek, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele snoepfabrieken verkocht!

Snoepfabriek waarderen?

Snoepfabriek waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!