Aannemingsbedrijf verkopen?

Je wilt jouw aannemingsbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van aannemingsbedrijven eruit ziet.

Aannemingsbedrijf verkopen

Aantal overnames aannemingsbedrijven

De afgelopen jaren is het aantal consolidaties in de sector aan ups en downs onderhevig. In 2023 was er een flinke daling van overnames ten opzichte van voorgaande jaren.

["185", "205", "265", "195", "210", "275", "255", "310", "385", "210"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames aannemingsbedrijven

["4,10", "4,15", "4,20", "4,15", "3,95", "3,95", "4,05", "4,00", "3,90", "4,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21","'22", "'23"]

["4,90", "3,40"]

Gem. EBITDA-multiple Bouw & Installatietechniek

Wat is een aannemingsbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector bouw en installatietechniek, waartoe een aannemingsbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 3,4 tot 4,9 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor aannemingsbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden aannemingsbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Duurzaamheidsambities

    In de bouw is er nogal wat te doen rondom de stikstof en PFAS-maatregelen. Dit is een flinke domper voor de sector, aangezien er minder rap gebouwd kan worden. De duurzaamheidsinitiatieven krijgen echter extra aandacht, wat een positieve stroom is binnen de bouwsector. Volgens de Verenigde Naties is de bouw verantwoordelijk voor 38% van de uitstoot van CO2.

  • 2
    Wooncomfort nog steeds prioriteit

    Volgens Rabobank lopen grote spelers in de bouwsector dan wel tegen grenzen aan, maar is er voor kleine aannemers volop werk. Consumenten zullen op de komende jaren huis en tuin volop verbouwen, omdat woongenot belangrijker is geworden.

  • 3
    Te weinig personeel

    Personeelstekorten zijn ook een behoorlijke hindernis in de bouwsector. Aannemers en bouwspecialisten vissen in dezelfde vijver. De werkvoorraad is aardig op peil, gezien de economische situatie, maar kundig personeel is schaars.

Wat onze klanten zeggen