Aannemingsbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 19 mei 2021, Wietze Willem Mulder

Je wilt een aannemingsbedrijf kopen of jouw aannemingsbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van aannemingsbedrijven eruit ziet. De sector ziet veel rode cijfers door zowel overheidsmaatregelen als een zeer beperkte globale economische situatie. 

Jouw aannemingsbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames aannemingsbedrijven

De afgelopen jaren is het aantal consolidaties in de sector aan ups en downs onderhevig. Momenteel liggen ze hoger dan gemiddeld, maar is er geen sprake van een opvallend positieve situatie.

Aannemingsbedrijf kopen of verkopen

Wat is een aannemingsbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector bouw en installatietechniek, waartoe een aannemingsbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 3,95. Dat betekent dat een aannemingsbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,95 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

Ebitda-multiple bouw- en installatietechniek

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw aannemingsbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over aannemingsbedrijven

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. 

In cijfers weergegeven zag het aantal aannemingsbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

82.615 aannemingsbedrijven, waarvan:

  • 72.880 aannemingsbedrijven met een werkzaam persoon
  • 5.175 aannemingsbedrijven met twee werkzame personen
  • 1.760 aannemingsbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 1.315 aannemingsbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 760 aannemingsbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 440 aannemingsbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 165 aannemingsbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een aannemingsbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor aannemingsbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden aannemingsbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Duurzaamheidsambities
In de bouw is er nogal wat te doen rondom de stikstof en PFAS-maatregelen. Dit is een flinke domper voor de sector, aangezien er minder rap gebouwd kan worden. De duurzaamheidsinitiatieven krijgen echter extra aandacht, wat een positieve stroom is binnen de bouwsector. Volgens de Verenigde Naties is de bouw verantwoordelijk voor 38% van de uitstoot van CO2. 

#2 Wooncomfort nog steeds prioriteit
Volgens Rabobank lopen grote spelers in de bouwsector dan wel tegen grenzen aan, maar is er voor kleine aannemers volop werk. Consumenten zullen op de komende jaren huis en tuin volop verbouwen, omdat woongenot belangrijker is geworden. 

#3 Te weinig personeel 
Personeelstekorten zijn ook een behoorlijke hindernis in de bouwsector. Aannemers en bouwspecialisten vissen in dezelfde vijver. De werkvoorraad is aardig op peil, gezien de economische situatie, maar kundig personeel is schaars. 

Aannemingsbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw aannemingsbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele aannemingsbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Aannemingsbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Aannemingsbedrijf kopen?

Aannemingsbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een aannemingsbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen aannemingsbedrijven te koop aangeboden.

Aannemingsbedrijf verkopen?

Aannemingsbedrijf verkopen?

Heb je een aannemingsbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele aannemingsbedrijven verkocht!

Aannemingsbedrijf waarderen?

Aannemingsbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!