Ingenieursbureau verkopen?

Je wilt jouw ingenieursbureau verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van ingenieursbureaus eruit ziet. Al jarenlang is er een ontwikkeling gaan in deze sector: specialiseren of consolideren.

Ingenieursbureau verkopen

Aantal overnames ingenieursbureaus

Consumenten die baat hebben bij de bouwsector zijn geïnteresseerd in duurzaamheid, maar daarnaast is er nog een ontwikkeling gaande. De grote spelers worden alsmaar groter, waardoor het restant van de bedrijven voornamelijk bestaat uit eenpitters. Energietransitie, design en urban development zijn belangrijke thema’s op de markt.

["130", "170", "195", "145", "175", "195", "205", "225", "290", "145"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames ingenieursbureaus

["4,95", "5,00", "5,05", "5,05", "5,05", "4,90", "4,90", "4,95", "4,95", "5,00", "4,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

Wat is een ingenieursbureau waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de zakelijke dienstverlening, waartoe een ingenieursbureau behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor ingenieursbureaus

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden ingenieursbureaus ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Transformeren naar circulaire economie

  Van lineaire naar circulaire economie. Deze transformatie vraagt om creatieve en zakelijke ingenieurs. Aan de ene kant is dit een investering die vraagt om tijd en energie van bureaus, maar het levert ook weer veel op, aldus ABN Amro.

 • 2
  SMART

  Zowel voor architecten en ingenieurs zijn de technologische ontwikkelingen essentieel voor een voortbestaan in de branche, zo schrijft ABN Amro. Innovatie, duurzaamheid en hightech-snufjes zijn de basis voor de toekomstige marktpositie.

 • 3
  Klimaatverandering

  Urbanisatie gaat hand in hand met klimaatverandering. De stedelijke gebieden blijven uitbreiden, vanwege een toenemende wereldbevolking. Door de vele mensen op aarde vergt dit innovativiteit en creativiteit van ingenieurs, want er moet meer groen komen én meer woonruimte. In een rapport van de branchevereniging Koninklijke NLingenieurs zijn klimaat en urbanisatie 2 van de 6 centrale thema’s voor de komende jaren.

 • 4
  Investeren in kennis en risicomanagement

  Scherpe prijzen en grotere risico’s zorgen ervoor verlieslatende projecten, zo schrijft Rabobank. Ontwerpen en uitvoeren komt steeds vaker voor de rekening van één alles overkoepelende organisatie. Aannemers worden hierdoor ook belast met de juridische zaken, zoals vergunningen.

Wat onze klanten zeggen