Brookz Sectormonitor Gezondheidszorg & Farmacie

Gepubliceerd: 28 februari 2022, geüpdatet: 2 juni 2023, Wietze Willem Mulder

Wil je een bedrijf kopen of je bedrijf verkopen in de sector Gezondheidszorg & Farmacie? Daar kan deze Brookz Sectormonitor voor de Gezondheidszorg & Farmacie jou bij helpen.

Met deze Sectormonitor willen wij (potentiële) kopers en verkopers feiten en cijfers presenteren die inzicht geven in het aantal transacties en de waarde-ontwikkeling van bedrijven in de sector Gezondheidszorg & Farmacie. Want bij ieder koop- of verkooptraject geeft een gedegen voorbereiding rust, overzicht en structuur.

Download de ‘Brookz Sectormonitor Gezondheidszorg & Farmacie’ voor relevante informatie over de sector, de werking van de fusie- en overnamemarkt, actuele waarderingen en praktijkvoorbeelden van andere kopers die een Gezondheidszorg & Farmacie-bedrijf hebben gekocht en verkopers die hun Gezondheidszorg & Farmacie-bedrijf hebben verkocht:

Sectorinformatie

De Nederlandse gezondheidszorg is één van de beste ter wereld. Iedereen betaalt eraan mee, via belastingen en de verplichte basiszorgverzekering. Zo kan iedere inwoner rekenen op goede zorg wanneer ze die nodig hebben. Maar de zorgkosten stijgen: we worden ouder, er komen steeds meer dure medicijnen en ook de kosten voor langdurige zorg stijgen. 

Overnamemarkt

Het kopen en verkopen van Gezondheidszorg & Farmacie-bedrijven is een levendige markt, alleen speelt deze zich grotendeels achter de schermen af. De sector vertegenwoordigt een stabiel aandeel in het totaal aantal fusies en overnames in Nederland. Gemiddeld zes procent van de fusies en overnames vindt plaats in de Gezondheidszorg & Farmacie. 

Waarde-ontwikkeling

Iedere partij die actief is op de overnamemarkt, wil weten wat de waarde van een onderneming is. Met de Brookz Overname Barometer peilen we ieder half jaar de zogenaamde multiples. Kijkend naar de afgelopen vijf jaar ligt de multiple voor de sector Gezondheidszorg & Farmacie altijd iets hoger dan voor het MKB. 

Praktijkcase

Elles Grootherder nam het cosmeticabedrijf Triple A Cosmetics over. Daarmee ging voor haar een lang gekoesterde wens in vervulling. Want na achttien jaar loondienst werd het tijd voor een eigen bedrijf. ‘Als ik het nu niet had gedaan, zou het er waarschijnlijk niet meer van gekomen zijn.’ 

Sectormonitor Gezondheidszorg & Farmacie