Studiebegeleidingsbedrijf verkopen?

Je wilt jouw studiebegeleidingsbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van studiebegeleidingsbedrijven eruit ziet. Veel studenten hebben concentratieproblemen en vinden het moeilijk om zich thuis te concentreren, zeker na de pandemie.

Studiebegeleidingsbedrijf verkopen

Aantal overnames studiebegeleidingsbedrijven

Het aantal overnames in de onderwijswereld is de laatste gigantisch toegenomen: 2022 springt eruit met 175 overnames.

["65", "65", "90", "65", "95", "110", "110", "150", "175", "105"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames overig onderwijs (CBS)

["5,00", "5,05", "5,05", "5,05", "4,90", "4,90", "4,95", "4,95", "5,00", "4,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

Wat is een studiebegeleidingsbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de zakelijke dienstverlening, waartoe een studiebegeleidingsbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor outplacementbureaus

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden studiebegeleidingsbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Kwaliteitsmeter

  Doordat er veel kleine bedrijven op de markt actief zijn is er een kwaliteitsmeter opgezet door de Landelijke Vereniging van Studiebegeleidingsinstituten (LVSI). Als studenten en kinderen bijles nodig hebben, dan is het van belang dat er ook echt een gekwalificeerd persoon met ze meekijkt.

 • 2
  Online education

  Onder andere door de pandemie, maar ook door de behoeften van de studenten, is online onderwijs steeds meer geaccepteerd. Volgens Rabobank is het voor de hand liggend dat dit nu de standaard wordt, maar is in kleine groepjes met studenten werken ook belangrijk in verband met sociale contacten.

 • 3
  Technologie in het onderwijs

  Programmeren wordt soms al aangeboden op scholen, maar voor studiebegeleiders is dit lang niet altijd haalbare kaart. Het is belangrijk dat er ook bijscholing gegeven kan worden in techtrends, zoals blockchain, IoT en kunstmatige intelligentie.

Wat onze klanten zeggen