Studiebegeleidingsbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 10 mei 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een studiebegeleidingsbedrijf kopen of jouw studiebegeleidingsbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van studiebegeleidingsbedrijven eruit ziet. Veel studenten hebben concentratieproblemen en vinden het moeilijk om zich thuis te concentreren, zeker tijdens en na de pandemie. 

Jouw studiebegeleidingsbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames studiebegeleidingsbedrijven

Het aantal overnames in de onderwijswereld is de laatste gigantisch toegenomen: 2021 springt eruit met 150 overnames.

Studiebegeleidingsbedrijf kopen of verkopen

Wat is een studiebegeleidingsbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de zakelijke dienstverlening, waartoe een studiebegeleidingsbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,95. Dat betekent dat een studiebegeleidingsbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,95 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw studiebegeleidingsbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over studiebegeleidingsbedrijf

De grote onderwijsachterstanden door COVID-19 lijken de oorzaak van de explosieve toename van het aantal studiebegeleidingsbedrijven. In één jaar registreerden bijna 5.000 nieuwe bedrijven.

In cijfers weergegeven zag het aantal studiebegeleidingsbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

34.040 studiebegeleidingsbedrijven, waarvan:

  • 32.075 studiebegeleidingsbedrijven met een werkzaam persoon
  • 1.425 studiebegeleidingsbedrijven met twee werkzame personen
  • 290 studiebegeleidingsbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 130 studiebegeleidingsbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 65 studiebegeleidingsbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 40 studiebegeleidingsbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 studiebegeleidingsbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een studiebegeleidingsbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor studiebegeleidingsbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden studiebegeleidingsbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Kwaliteitsmeter
Doordat er veel kleine bedrijven op de markt actief zijn is er een kwaliteitsmeter opgezet door de Landelijke Vereniging van Studiebegeleidingsinstituten (LVSI). Als studenten en kinderen bijles nodig hebben, dan is het van belang dat er ook echt een gekwalificeerd persoon met ze meekijkt. 

#2 Online education
Onder andere door de pandemie, maar ook door de behoeften van de studenten, is online onderwijs steeds meer geaccepteerd. Volgens Rabobank is het voor de hand liggend dat dit nu de standaard wordt, maar is in kleine groepjes met studenten werken ook belangrijk in verband met sociale contacten. 

#3 Technologie in het onderwijs
Programmeren wordt soms al aangeboden op scholen, maar voor studiebegeleiders is dit lang niet altijd haalbare kaart. Het is belangrijk dat er ook bijscholing gegeven kan worden in techtrends, zoals blockchain, IoT en kunstmatige intelligentie. 

Studiebegeleidingsbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw studiebegeleidingsbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele studiebegeleidingsbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Studiebegeleidingsbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Studiebegeleidingsbedrijf kopen?

Studiebegeleidingsbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een studiebegeleidingsbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen studiebegeleidingsbedrijven te koop aangeboden.

Studiebegeleidingsbedrijf verkopen?

Studiebegeleidingsbedrijf verkopen?

Heb je een studiebegeleidingsbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele studiebegeleidingsbedrijven verkocht!

Studiebegeleidingsbedrijf waarderen?

Studiebegeleidingsbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!