Tabakszaak verkopen?

Je wilt jouw tabakszaak verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van tabakszaken eruit ziet. Het aantal rokers daalt al jaren en dat deed in veel steden de tabakszaak uit het straatbeeld verdwijnen. Heeft tabak door dit toegenomen gezondheidsbewustzijn nog een toekomst?

Tabakszaak verkopen

Aantal overnames tabakszaken

Het aantal overnames in deze branche schommelt tussen de 10 en 30 stuks per jaar.

["20", "15", "20", "15", "15", "15", "30" ,"25", "15", "15"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames Winkels in recreatieartikelen (CBS)

["3,65", "3,60", "3,55", "3,50", "3,25", "3,05", "2,95", "3,05", "2,80", "2,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["3,50", "2,30"]

Gem. EBITDA-multiple Detailhandel

Wat is een tabakszaak waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de detailhandel, de sector waartoe tabakszaken behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,3 tot 3,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor tabakszaken

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden tabakszaken ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Smoke free future

    Roken brengt behoorlijke gezondheidsrisico’s met zich mee waaronder kanker, luchtwegaandoeningen en onvruchtbaarheid. En daardoor neemt het aantal rokers ieder jaar af. In 2020 rookte in Nederland 23% van de mannen en 18% van de vrouwen. Overheden en bedrijven streven naar een rookvrije toekomst. En dat zet de tabaksindustrie flink onder druk, maar er ontstaan ook nieuwe producten, zoals vapors. Hierin zit nog steeds tabak, maar in veel mindere mate dan een good old sigaret. Philip Morris heeft het doel om in 2025 50% van hun omzet uit ‘smoke free product’ te halen.

  • 2
    Kweekvlees

    Gezondheidsmotieven zetten de tabaksindustrie onder druk, maar dat hoeft niet het einde te betekenen. BioBetter, een producent van Kweekvlees stelt dat tabak een nieuwe toekomst krijgt in de productie van Kweekvlees. Deze plant kan de celgroei van deze vleesopvolger stimuleren. En dat is goed nieuws voor de industrie, maar ook voor de wereld.

Wat onze klanten zeggen