B&B verkopen?

Je wilt een B&B kopen of jouw B&B verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van Bed & Breakfasts eruit ziet. B&B’s vallen onder de verblijfsrecreatie in plaats van onder de horecasector. Het zijn vaak kleinschalige locaties, waarbij ook activiteiten worden georganiseerd. In de huidige maatschappij zoeken mensen vaak de stilte, natuur en kleinschalige locaties op voor een ontspannen verblijf.

B&B verkopen

Aantal overnames B&B

De vraag naar B&B’s neemt toe en is ten opzichte van 2018 verdrievoudigd. Dit is ook af te lezen aan het aantal overnames, die tot op heden geregistreerd zijn bij het Centraal Bureau van de Statistiek.

["0", "10", "10", "10", "5", "10", "15", "10", "15", "5"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames B&B's

["4,00", "4,00", "4,00", "4,00", "3,60", "3,35", "3,20", "3,40", "3,00", "3,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "‘22", "'23"]

["3,80", "2,70"]

Gem. EBITDA-multiple Horeca, toerisme & recreatie

Wat is een B&B waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector horeca, toerisme & recreatie, waartoe een B&B behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,7 tot 3,8 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor B&B’s

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden B&B’s ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Bron van extra inkomen

    Uit onderzoek van Rabobank is gebleken dat veel mensen een B&B opzetten om extra inkomsten te genereren. Wanneer er consequent kamers worden verhuurd, dan gelden de inkomsten als structureel, waardoor er bijvoorbeeld een hogere lening kan worden afgesloten.

  • 2
    Hogere grondstofprijzen

    Hout is duur, vanwege de toenemende vraag. Er is een stijging zichtbaar in het aantal prefab-projecten, waardoor in de industrie het liefst gebruik wordt gemaakt van hout, aldus ABN Amro. Volgens CoBouw is er in geen 20 jaar zo’n opvallende prijsstijging gesignaleerd in de branche.

Wat onze klanten zeggen