B&B kopen of verkopen

Gepubliceerd: 23 november 2021, Wietze Willem Mulder

Je wilt een B&B kopen of jouw B&B verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van Bed & Breakfasts eruit ziet. B&B’s vallen onder de verblijfsrecreatie in plaats van onder de horecasector. Het zijn vaak kleinschalige locaties, waarbij ook activiteiten worden georganiseerd. In de huidige maatschappij zoeken mensen vaak de stilte, natuur en kleinschalige locaties op voor een ontspannen verblijf. 

Jouw B&B verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames B&B

De vraag naar B&B’s neemt toe en is ten opzichte van 2018 verdrievoudigd. Dit is ook af te lezen aan het aantal overnames, die tot op heden geregistreerd zijn bij het Centraal Bureau van de Statistiek. 

Overnames B&B

Wat is een B&B waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector horeca, toerisme & recreatie, waartoe een B&B behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 3,2. Dat betekent dat een B&B gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,2 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

Ebitda-multiple horeca, toerisme en recreatie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw B&B waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over B&B’s

In cijfers weergegeven zag het aantal B&B’s er in 2021 als volgt uit (CBS):

2.325 Bed & Breakfasts, waarvan:

  • 1.315 Bed & Breakfasts met een werkzaam persoon
  • 635 Bed & Breakfasts met twee werkzame personen
  • 210 Bed & Breakfasts met drie tot vijf werkzame personen
  • 90 Bed & Breakfasts met vijf tot tien werkzame personen
  • 40 Bed & Breakfasts met tien tot twintig werkzame personen
  • 25 Bed & Breakfasts met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 Bed & Breakfasts met vijftig tot honderd werkzame personen

Een B&B kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor B&B’s

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden B&B’s ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Bron van extra inkomen
Uit onderzoek van Rabobank is gebleken dat veel mensen een B&B opzetten om extra inkomsten te genereren. Wanneer er consequent kamers worden verhuurd, dan gelden de inkomsten als structureel, waardoor er bijvoorbeeld een hogere lening kan worden afgesloten. 

#2 Vraag naar rust & ruimte is hoog
Door de globale pandemie, maar ook de periode hiervoor, zijn mensen steeds vaker op zoek naar een plek waar ze rust kunnen vinden. Even tot jezelf komen is van belang in deze gejaagde maatschappij en B&B-eigenaren spelen hier op in. Door duurzaam recreëren aan te bieden, en bij voorkeur dichtbij een natuurlijke omgeving te vestigen, bieden deze ondernemers exact wat bezoekers zoeken.

B&B verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw B&B? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele Bed & Breakfasts succesvol gekocht en verkocht.

B&B verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

B&B kopen?

B&B kopen?

Ben je op zoek naar een B&B waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen B&B's te koop aangeboden.

B&B verkopen?

B&B verkopen?

Heb je een B&B, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele B&B's verkocht!

B&B waarderen?

B&B waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!