Bedrijf/leverancier in medische hulpmiddelen verkopen?

Je wilt jouw bedrijf/leverancier in medische hulpmiddelen verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van medische hulpmiddelenindustrieën eruit ziet. Big data, AI en 3D-printing zetten de medische hulpmiddelen op z’n kop. Door deze technologieën in opkomst kan de gezondheidszorg meer mensen sneller en beter helpen. 

Bedrijf/leverancier in medische hulpmiddelen verkopen

Aantal overnames bedrijven/leveranciers in medische hulpmiddelen

Het aantal overnames in de medische hulpmiddelenindustrie groeit sinds 2020. Echter was er in 2023 een dip.

["15", "10", "20", "15", "15", "15", "10", "20", "25", "10"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames bedrijven/leveranciers in medische hulpmiddelen

["5,30", "5,35", "5,35", "5,40", "5,40", "5,25", "5,25", "5,35", "5,00", "5,00"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Industrie & productie

Wat is een bedrijf in medische hulpmiddelen waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

Voor de sector industrie & productie – waartoe bedrijven/leveranciers in medische hulpmiddelen behoren – wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor medische hulpmiddelenindustrieën

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden bedrijven/leveranciers in medische hulpmiddelen ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Sensoren en draagbare hulpmiddelen

  Zelf je gezondheidsstatus volgen door realtime hartslag, temperatuur en bloedsuikermetingen? Deze technologie is al mondjesmaat in gebruik, maar neemt naar verwachting alleen maar toe. Naast deze selfcare bieden sensoren een draagbare technologieën bij aan verbetering van de gezondheidszorg, doordat de apparatuur in de toekomst kan communiceren met medische professionals.

 • 2
  3D-hulpmiddelen

  3D-printing is voor de medische industrie erg interessant. Want op deze manier kan in korte tijd een flinke hoeveelheid chirurgische hulpmiddelen worden geproduceerd, zoals prothesen, gewrichten, kronen en beugels. Deze markt werd in 2018 gewaardeerd op 973 miljoen dollar en groeit naar verwachting door tot 3,7 miljard dollar in 2026

 • 3
  Big data en AI

  Big data en AI maken de ontwikkeling van preciezere, gerichte behandelingen mogelijk. Dit leidt uiteindelijk tot een gezondheidszorg die gericht is op preventie of zelfs voorspelling van de gezondheid in tegenstelling tot de reactieve en levensreddende behandelingen van nu.

Wat onze klanten zeggen