Brookz Regio Monitor Friesland

Gepubliceerd: 26 september 2023, Wietze Willem Mulder

Wil je een bedrijf kopen of je bedrijf verkopen in de provincie Friesland? Daar kan deze Brookz Regio Monitor van Friesland jou bij helpen.

Met deze Regio Monitor willen wij (potentiële) kopers en verkopers feiten en cijfers presenteren die inzicht geven in het aantal transacties en de waarde-ontwikkeling van bedrijven in provincie Friesland. Want bij ieder koop- of verkooptraject geeft een gedegen voorbereiding rust, overzicht en structuur.

Friesland

Friesland heeft van oorsprong een uitgesproken agrarisch karakter. De provincie staat bij het gros van de mensen vooral bekend vanwege de veeteelt en de zuivelindustrie. Toerisme, met name op de meren in het zuidwesten van de provincie en op de Waddeneilanden, is in de zomer een belangrijke bron van inkomsten. Deze streken kennen in de winterperiode echter een grote seizoenswerkloosheid.

De Friese economie wordt vooral aangejaagd door de regio Zuidoost-Friesland. Hier zijn de sectoren elektrotechnische- & machine-industrie, zorg, agri & food en bouwnijverheid aanwezig. De elektrotechnische industrie is met Philips in Drachten sterk geworteld in de regio. Maar er is meer: het Innovatiecluster Drachten bestaat uit 21 high-tech-bedrijven en er is een samenwerking op het gebied van onder meer 3D-metaalprinting, remote sensing en robotica.

Overnamemarkt

Het totaal aantal bedrijven dat in Friesland te koop staat op Brookz, staat het afgelopen jaar op zo’n 18 bedrijven. Over het eerste half jaar van 2023 werden er op Brookz bijna twintig bedrijven uit deze provincie te koop aangeboden, goed voor zo’n 4,4% van het totale aanbod. 

Er is in Friesland vooral een spreiding van bedrijven in de detailhandel, bouw en installatietechniek en automotive, transport en logistiek te zien, die in het eerste half jaar van 2023 te koop werden gezet op Brookz door ondernemers.

Advieskantoren

Daarnaast hebben we alle fusie- en overnamekantoren, investeringsmaatschappijen en advocatenkantoren in Friesland op een rij gezet, zodat je meteen aan de slag kunt met je overname- of groeiplannen!