Juwelier kopen of verkopen

Gepubliceerd: 27 januari 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een juwelier kopen of jouw juwelier verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van juweliers eruit ziet. Door de vergrijzing zal het aantal te verkopen juweliers de komende jaren onvermijdelijk flink toenemen. Veel winkels zijn op zoek naar opvolging. Aan de andere kant zijn er genoeg kansen voor juweliers met een online mindset om te groeien.

Jouw juwelier verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers binnen één week.

Aantal overnames juweliers

Hoeveel fusies en overnames er jaarlijks plaatsvinden in de juweliersbranche, is niet exact bekend. Maar het feit dat zo’n veertig procent van de juweliers-ondernemers tot de leeftijdsgroep 50 jaar of ouder behoort, betekent wel dat er de komende jaren veel bedrijfsovernames van juweliers op stapel staan. Dit is een indicatie van de consolidatiecijfers in de branche: 

Juwelier kopen of verkopen

Wat is een juwelier waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de detailhandel, de sector waartoe juweliers behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,10. Dat betekent dat een juwelier gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,10 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Detailhandel

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw juwelier waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten & cijfers over juweliers

Tot de juweliersbranche worden gerekend winkels in juweliersartikelen en uurwerken, zoals edelstenen en sieraden van edele metalen, bestek en andere gebruiksvoorwerpen van edele metalen, horloges en klokken en eventueel in combinatie met polijsten en graveren van voorwerpen van edele metalen en repareren van uurwerken.

Zo’n 67 procent van de juweliers valt in de omzetklasse van 100.000 tot 250.000 euro per jaar. Eén procent van de vestigingen realiseert een jaaromzet van meer dan een miljoen euro. Volgens het CBS realiseerden juwelierszaken in het jaar 2017 gezamenlijk een netto omzet van 902 miljoen euro.

In cijfers weergegeven zag het aantal juweliers er in 2021 als volgt uit (CBS):

1.295 juweliers, waarvan:

  • 535 juweliers met een werkzaam persoon
  • 310 juweliers met twee werkzame personen
  • 280 juweliers met drie tot vijf werkzame personen
  • 140 juweliers met vijf tot tien werkzame personen
  • 20 juweliers met tien tot twintig werkzame personen
  • 10 juweliers met twintig tot vijftig werkzame personen

Een juwelier kopen? Bekijk het aanbod in Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor juweliers

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden juweliers ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Need-to-haves 
De juweliersbranche levert producten die voor veel klanten een nice-to-have zijn. De huidige economische situatie maakt de producten voor meer mensen toegankelijk, maar de grote vraag is hoe juwelier-ondernemers ervoor zorgen dat hun producten need-to-haves worden.

#2 Non-storekanalen
De juwelierssector vertrouwt in het luxere segment nog grotendeels op traditionele brick-and-mortar-kanalen. Maar er is een steeds snellere ontwikkeling van non-storekanalen, die gemak bieden vanuit online shopping, mobiele apparaten en social media. Daarom is het van belang dat juweliers een online strategie hebben vanuit een mobile-first mindset.

#3 Cultuurverandering
Bedrijven in de juweliersbranche kennen over het algemeen een vrij traditionele organisatiestructuur en cultuur. Om nieuwe concurrentie voor te blijven en kansen in de markt te grijpen, zullen juweliers moeten innoveren. Bedrijven in de juweliersbranche moeten aan de gang met innovatief denken, cultuurverandering en positionering.

Juwelier verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw juwelier. Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele juweliers succesvol gekocht en verkocht.

Juwelier verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Juwelier kopen?

Juwelier kopen

Ben je op zoek naar een juwelier waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen juweliers te koop aangeboden.

Juwelier verkopen?

Juwelier verkopen

Heb je een juwelier, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele juweliers verkocht!

Juwelier waarderen?

Juwelier waarderen

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!