Parketzaken verkopen?

Je wilt jouw parketzaak verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van parketzaken eruit ziet. De algemene vraag naar hout is de laatste tijd enorm toegenomen. Ook parket blijft een aantrekkelijk optie in het luxesegment van woninginrichting.

Parketzaken verkopen

Aantal overnames parketzaken

Het aantal consolidaties in deze branche is momenteel flink aan het toppen, na de afgelopen jaren vooral stabiel te zijn geweest.

["50", "45", "55", "40", "50", "60", "55", "70", "85", "50"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames winkels in overige huishoudwaren (CBS)

["3,65", "3,60", "3,55", "3,50", "3,25", "3,05", "2,95", "3,05", "2,80", "2,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["3,50,", "2,30"]

Gem. EBITDA-multiple Detailhandel

Wat is een parketzaak waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de detailhandel, de sector waartoe parketzaken behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,3 tot 3,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor parketzaken

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden parketzaken ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Hout is duurzaam

    Parket is en blijft een luxe-prodict. Houten vloeren kunnen behoorlijk in de papieren lopen, maar vanwege de vele voordelen gaat de consument toch vaak overstag. Het vakblad ‘Houtwereld’ benadrukt de voordelen van hout als bouwmateriaal: het materiaal werkt stressverlagend, is duurzaam en heeft een positieve invloed op de stikstokproblematiek. Maar parketvloeren delven steeds vaker het onderspit bij pvc-vloeren. Deze vloeren lijken vaak sterk op echt parket, maar zijn beter te combineren met vloerverwarming en onderhoudsvriendelijker. 

  • 2
    Wooncomfort nog steeds prioriteit

    Consumenten zullen op de komende jaren huis en tuin volop verbouwen, omdat woongenot belangrijker is geworden. En parket staat door de natuurlijke uitstraling en talloze tinten  nog steeds hoog op de lijst van actuele vloertrends. 

Wat onze klanten zeggen