PR-bureau verkopen?

Je wilt jouw PR-bureau verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van PR-bureaus eruitziet. Covid-19 bracht online marketing in een stroomversnelling. Met de technologische ontwikkelingen op dit vlak blijken PR-experts de doorslag te geven in echt contact maken met de doelgroep. En dat menselijke contact is belangrijker dan ooit. 

PR-bureaus verkopen

Het aantal fusies en overnames van PR-bureaus wordt door het CBS niet gemeten. Wel een categorie daarboven, de managementadviesbureaus.

["350", "395", "550", "330", "400", "525", "455", "545", "645", "320"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames managementadviesbureaus (CBS)

["4,65", "4,65", "4,65", "4,65", "4,65", "4,45", "4,40", "4,40", "4,20", "4,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "22", "'23"]

["4,20", "3,90"]

Gem. EBITDA-multiple Media, reclame & communicatie

Wat is een PR-bureaus waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector media, reclame en communicatie - waartoe een PR-bureau - wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 3,9 tot 4,2 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor PR-bureaus

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden PR-bureaus ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Two-way-traffic

  In tegenstelling tot offline PR biedt digitalisering voor PR-bureaus een kans om echt contact te maken met hun doelgroep. En dat beperkt zich niet tot vraag en antwoord, maar je kunt allerlei responses verwachten: van complimenten tot samenwerkingen met influencers, en helaas ook negatieve uitingen waarin je als PR-bureau in no-time alle zeilen bij moet zeggen. 

 • 2
  Mensgericht

  Public relations richt zich meer en meer op mensen in plaats van gebeurtenissen. Dan hebben we een holistische aanpak waarbij de relatie tussen de wereld om ons heen en onze impact daarop centraal staat. De beleving van klanten wordt zorgvuldig uitgestippeld en en gemonitord in de vorm van een customer journey.

 • 3
  Authenticiteit

  Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en daardoor neemt automatisering en dataverzameling toe. Hierdoor kun je enorm veel informatie inwinnen over je doelgroep. En hoewel Artificial Intelligence naar verwachting een grote rol gaat spelen in contentmarketing, blijven PR-experts nodig om de menselijke connectie te maken. Authenticiteit gaat hierin het onderscheid maken tussen bulk en personalisering.

Wat onze klanten zeggen