Gepubliceerd: 24 november 2021, geüpdatet: 16 mei 2022
Je wilt een winkel kopen of jouw winkel verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van winkels eruit ziet.
Jouw winkel verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week.
Het aantal online bestellingen stijgt exponentieel, maar wat gebeurt er dan met bestaande winkelgebieden? Als winkeleigenaar moet je creatief te werk gaan en inspelen op trends.
Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).
In de sector detailhandel, waartoe een winkel behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,10. Dat betekent dat een winkel gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,10 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.
De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).
Jouw winkel waarderen? Doe hier de berekening.
In cijfers weergegeven zag het aantal winkels er in 2021 als volgt uit (CBS):
48.730 winkels, waarvan:
Een winkel kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.
Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden winkels ook veel groei- en overnamekansen:
#1 Verticale integratie
Doordat groothandels verticaal integreren, is er meer inzicht in de wensen van de klant. Rabobank geeft als voorbeeld groothandel Eropartners Distribution die Christine le Duc overnam. Hierdoor komt de groothandel ook direct in contact met de doelgroep, vanwege de nieuwe positie in de keten. Dit versterkt de beschikbaarheid van producten en optimaliseer het verkoopproces.
#2 Eigen platform ontwikkelen
Dat er een verschuiving plaatsvindt van offline naar online verkopen is geen geheim. Dat nog lang niet alle winkels een eigen platform hebben ontwikkeld, dat is eveneens een feit. Zeker als je als winkeleigenaar actief bent in een niche, dan is een platform een uitkomst. Volgens Vakcentrum neemt het aantal verkooppunten al sinds 2015 drastisch af. Om winkels in het straatbeeld te behouden, dient de strategie aangepast te worden.
#3 Online in fysieke winkel
Integreren van de online wereld in je fysieke zaak is een veelbelovende trend, aldus de KVK. Check met een app in de winkel direct of een bepaalde broek jouw lijf goed past en welke maat je nodig hebt. En reken met je telefoon af, zodat je niet nog in een gigantische rij hoeft te wachten bij de kassa.
Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw winkel? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele winkels succesvol gekocht en verkocht.