Bedrijfsverkoop

Een bedrijfsverkoop kan vele redenen hebben: persoonlijke omstandigheden als leeftijd en gezondheid, focus op andere activiteiten, of de volgende groeifase van het bedrijf vraagt om een ander soort ondernemer. Wat de reden ook is; via Brookz komt u in contact met geïnteresseerde kopers en geschikte opvolgers. Op Brookz zijn meer dan 35.000 ondernemers, investeerders en adviseurs actief. Lees ook ons stappenplan bedrijfsverkoop

Floris Hoedjes

020 - 303 87 30


Word vandaag nog lid!

Probeer Brookz 1 maand gratis, en start uw ondernemings-avontuur

Veelgestelde vragen

Is mijn bedrijf wel te verkopen?

In principe is elk bedrijf te verkopen maar de mate van succes wordt in hoge mate bepaald door de voorbereiding en het verkoopklaar maken van uw bedrijf. Allereerst moet het bedrijf zo min mogelijk afhankelijk zijn van de ondernemer, u moet uzelf in feite overbodig maken. Daarnaast moet u zorgen dat de administratie en boekhouding up-to-date zijn en dat alle andere bedrijfsinformatie (jaarrekeningen, maandrapportages, cashflow-prognoses, etc.) op afroep beschikbaar is. Tot slot is verstandig om alle afspraken en overeenkomsten met klanten, personeel, leveranciers, etc. schriftelijk goed vast te leggen.

Hoeveel tijd neemt een verkoopproces in beslag?

De verkoop van een bedrijf is vaak een complex en tijdrovend proces. Inclusief de voorbereiding en het verkoopklaar maken van uw bedrijf (zie hierboven) moet u rekening houden met een periode van 2 á 3 jaar. Het verkoopproces zelf neemt al gauw een jaar in beslag. Het is in ieder geval niet zo dat als u vandaag besluit om uw bedrijf te verkopen u binnen 3 maanden zorgeloos op de golfbaan staat.

Wat is mijn bedrijf waard?

Een veel gehoorde vraag die niet zomaar is te beantwoorden. In zijn algemeenheid wordt de waarde van een bedrijf bepaald door het toekomstige verdienvermogen. Resultaten uit het verleden zijn daarvoor een indicatie, maar geen garantie. Er zijn diverse complexe rekenmethoden om tot inzicht in de waarde van een bedrijf te komen. Alleen een ervaren adviseur kan die methoden toepassen. Als vuistregel voor de waarde wordt echter vaak 4 á 5 keer de EBITDA aangehouden. En dat bedrag wordt dan naar boven of naar beneden aangepast voor de specifieke markt-en concurrentiepositie van uw bedrijf. U kunt ook de waarderingstool van Brookz (www.brookz.nl/waardebepaling) gebruiken om een indicatie te krijgen van de waarde van het bedrijf. De waarde van een bedrijf is ook subjectief: een strategische koper wil wellicht een hogere prijs betalen dan een management buy in-kandidaat. Belangrijk om te weten: waarde en prijs zijn niet dezelfde grootheden. Prijs is de uitkomst van het onderhandelingsproces tussen koper en verkoper. Waarde is wat u krijgt.

Hoe vind ik een koper voor mijn bedrijf?

De verkoop van uw bedrijf is een proces waar u zelf actief aan zult moeten werken. Dat begint met het opstellen van een verkoopmemorandum; een uitgebreide beschrijving van uw bedrijf inclusief de belangrijkste kerncijfers. Daarnaast is het verstandig om alvast een vraagprijs te bepalen. De volgende stap is op zoek te gaan naar potentiële kopers voor uw bedrijf. Daarvoor zijn verschillende opties: Zo kunt u om te beginnen een (anoniem) verkoopprofiel op Brookz te plaatsen. Daarmee kunt u snel en efficiënt aftasten hoeveel belangstelling er voor uw bedrijf is. Daarnaast kunt u – al dan niet via een adviseur – ook zelf actief potentiële kopers benaderen. Ook kunt u het hele zoektraject uitbesteden aan een overnameadviseur die via zijn netwerk en actieve benadering potentiële kopers weet op te sporen. Bij uw bedrijfsverkoop geldt over het algemeen: hoe meer belangstelling, hoe beter. Daarbij gaat het niet alleen om de hoogst mogelijke opbrengst, maar juist ook om de keuze die u als verkoper heeft.

Heb ik een adviseur nodig of kan ik het zelf doen?

U kunt veel zelf, u kunt bijvoorbeeld een profiel op Brookz plaatsen om potentiele kopers te trekken. Maar afhankelijk van uw eigen kennis en ervaring, is het over het algemeen verstandig om bij de verkoop van uw bedrijf ook een adviseur in te schakelen. Allereerst voor de waardebepaling van het bedrijf. Maar ook voor het vinden van gekwalificeerde kopers en het onderhandelen. Daarnaast heeft u een jurist nodig die u helpt bij het opstellen van de verkoopovereenkomst en is het raadzaam de voorgenomen dealstructuur te laten checken door een fiscalist.

Op welke kosten moet ik rekenen?

Het inschakelen van adviseurs brengt kosten met zich mee. Voor een accountant, business valuator, fiscalist of jurist betaalt u 150 tot 250 euro per uur. En als u het hele traject door een overnameadviseur laat begeleiden betaalt u naast hun uurtarief vaak ook nog een succesfee van 1 – 3% over de transactiewaarde. Afhankelijk van de omvang van de transactie en het aantal adviseurs dat u inschakelt moet u al gauw rekenen op een bedrag tussen de 50.000 – 100.000 euro. Zorg dus dat u de kosten in de hand houdt. Vraag vooraf om een duidelijke offerte.

Het verkoopproces

Uw stappen naar een succesvolle verkoop

 1. Oriënteren en geïnformeerd worden

  (zie Brookz kennisbank)

 2. Profiel plaatsen en gevonden worden

  (anoniem uiteraard)

 3. Kennismaken met de wederpartij

  (Na tekenen van geheimhoudingsverklaring)

 4. Prijs en voorwaarden overeenkomen

  (o.b.v. resultaten en toekomstverwachting)

 5. Contractuele overeenkomst vaststellen en ondertekenen
 6. U heeft uw bedrijf succesvol verkocht!

Wat ondernemers van Brookz vinden

Jurgen Bosch

"Via Brookz heb ik binnen 3 maanden mijn bedrijf verkocht. Inmiddels ben ik in Miami bezig met het opzetten van een nieuw bedrijf."

Linda Haest, Urbans and Indians

"Via Brookz hebben we het bedrijf binnen 10 weken kunnen verkopen aan een uitstekende overnamekandidaat."

Waarom Brookz?

€ 199

6 maanden

 

Direct contact met kopers en verkopers 
Onbeperkt reageren op alle profielen 

Uw eigen profiel op Brookz.nl 
Maak concreet wat u zoekt of aanbiedt
en wordt gevonden

30% korting op een 
uitgebreide bedrijfswaardering

 

Brookz Exit-pakket

Met het Brookz Exit-pakket heeft u volledig toegang tot het Brookz-netwerk en kunt u direct reageren op zoekende ondernemers en investeerders. Daarnaast kunt u ook zelf door strategische kopers, MBI-kandidaten en investeerders gevonden worden door middel van uw eigen verkoopprofiel. U blijft daarbij anoniem zolang u dat zelf wilt. Indien gewenst helpen wij u kosteloos en vrijblijvend met het vinden van een passende adviseur.