Succesvol je bedrijf verkopen

De beslissing om je bedrijf te verkopen neem je niet zomaar.

Maar als het eenmaal zover is dan kun je dat maar beter goed voorbereiden.

Brookz helpt je om de juiste stappen te zetten in dit proces.

type kopers

Bedrijfsverkoop

Een bedrijfsverkoop kan vele redenen hebben: persoonlijke omstandigheden als leeftijd en gezondheid, focus op andere activiteiten, of de volgende groeifase van het bedrijf vraagt om een ander soort ondernemer. Wat de reden ook is; via Brookz kom je in contact met geïnteresseerde kopers en geschikte opvolgers. Op Brookz zijn meer dan 35.000 ondernemers, investeerders en adviseurs actief. Lees ook ons stappenplan bedrijfsverkoop.

aanmelden

35.000+

ondernemers,
adviseurs en
investeerders

4.600+

succesvolle
transacties

type kopers
Veelgestelde vragen
Is mijn bedrijf wel te verkopen?

In principe is elk bedrijf te verkopen maar de mate van succes wordt in hoge mate bepaald door de voorbereiding en het verkoopklaar maken van je bedrijf. Allereerst moet het bedrijf zo min mogelijk afhankelijk zijn van de ondernemer, je moet jezelf in feite overbodig maken. Daarnaast moet je zorgen dat de administratie en boekhouding up-to-date zijn en dat alle andere bedrijfsinformatie (jaarrekeningen, maandrapportages, cashflow-prognoses, etc.) op afroep beschikbaar is. Tot slot is verstandig om alle afspraken en overeenkomsten met klanten, personeel, leveranciers, etc. schriftelijk goed vast te leggen.

Hoeveel tijd neemt een verkoopproces in beslag?

De verkoop van een bedrijf is vaak een complex en tijdrovend proces. Inclusief de voorbereiding en het verkoopklaar maken van je bedrijf (zie hierboven) moet je rekening houden met een periode van 1 á 2 jaar. Het verkoopproces zelf neemt al gauw 6- 12 maanden in beslag. Het is in ieder geval niet zo dat als je vandaag besluit om je bedrijf te verkopen je binnen 3 maanden zorgeloos op de golfbaan staat.

Wat is mijn bedrijf waard?

Een veel gehoorde vraag die niet zomaar is te beantwoorden. In zijn algemeenheid wordt de waarde van een bedrijf bepaald door het toekomstige verdienvermogen. Resultaten uit het verleden zijn daarvoor een indicatie, maar geen garantie. Er zijn diverse complexe rekenmethoden om tot inzicht in de waarde van een bedrijf te komen. Als vuistregel voor de waarde wordt echter vaak 3 á 6 keer de EBITDA aangehouden. En dat bedrag wordt dan naar boven of naar beneden aangepast voor de specifieke markt-en concurrentiepositie van uw bedrijf. Bovendien zijn waarde en prijs niet dezelfde grootheden. Waarde is vaak de uitkomst van een rekenkundige formule, prijs is wat je ervoor krijgt. Met de Brookz Waarde Indicator kun je een goed onderbouwde indicatie berekenen van de waarde van je bedrijf.

Hoe vind ik een koper voor mijn bedrijf?

De verkoop van je bedrijf begint meestal met het opstellen van een verkoopmemorandum; een uitgebreide beschrijving van je bedrijf inclusief de belangrijkste kerncijfers. Daarnaast is het verstandig om alvast een vraagprijs te bepalen. De volgende stap is op zoek te gaan naar potentiële kopers. Daarvoor zijn verschillende opties: Zo kun je om te beginnen een (anoniem) verkoopprofiel op Brookz te plaatsen. Daarmee kun je snel en efficiënt aftasten hoeveel belangstelling er voor je bedrijf is. Daarnaast kun je – al dan niet via een adviseur – ook zelf actief potentiële kopers benaderen. Bij een bedrijfsverkoop geldt over het algemeen: hoe meer belangstelling, hoe beter. Daarbij gaat het niet alleen om de hoogst mogelijke opbrengst, maar ook om de keuze uit verschillende kopers.

Heb ik een adviseur nodig of kan ik het zelf doen?

Je kunt veel zelf, bijvoorbeeld een verkoopprofiel op Brookz plaatsen. Maar afhankelijk van je eigen kennis en ervaring, is het over het algemeen verstandig om bij de verkoop van je bedrijf ook een adviseur in te schakelen. Allereerst voor de waardebepaling van het bedrijf. Maar ook voor het selecteren van gekwalificeerde kopers en het onderhandelen. Daarnaast heb je een jurist nodig die je helpt bij het opstellen van de verkoopovereenkomst en is het raadzaam de voorgenomen dealstructuur te laten checken door een fiscalist.

Op welke kosten moet ik rekenen?

Het inschakelen van adviseurs brengt kosten met zich mee. Voor een accountant, business valuator, fiscalist of jurist betaal je 150 tot 250 euro per uur. En als je het hele traject door een overnameadviseur laat begeleiden betaal je naast hun uurtarief vaak ook nog een succesfee van 1 – 5% over de transactiewaarde. Afhankelijk van de omvang van de transactie en het aantal adviseurs dat je inschakelt moet u al gauw rekenen op een bedrag tussen de 50.000 – 100.000 euro. Zorg dus dat je de kosten in de hand houdt. Vraag vooraf altijd om een duidelijke offerte.

Floris Hoedjes

Meer vragen?

Floris Hoedjes
Brookz Helpdesk

+31 (0)20 - 303 87 30
Het proces in 6 stappen
oriënteren

Oriënteren

vinden

Vinden

kennismaken

Kennismaken

valideren

Valideren

ondertekenen

Ondertekenen

ondernemer

U bent ondernemer!

Premium pakket
6 maanden

Direct contact met kopers en verkopers 
Onbeperkt reageren op alle profielen 

·

Uw eigen profiel op Brookz.nl 
Maak concreet wat u zoekt of aanbiedt
en wordt gevonden

·

30% korting op een 
uitgebreide bedrijfswaardering

€ 199/6 maanden

Brookz Exit-pakket

Met het Brookz Exit-pakket heeft u volledig toegang tot het Brookz-netwerk en kunt u direct reageren op zoekende ondernemers en investeerders. Daarnaast kunt u ook zelf door strategische kopers, MBI-kandidaten en investeerders gevonden worden door middel van uw eigen verkoopprofiel. U blijft daarbij anoniem zolang u dat zelf wilt. Indien gewenst helpen wij u kosteloos en vrijblijvend met het vinden van een passende adviseur.