Slachterij kopen of verkopen

Gepubliceerd: 11 mei 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een slachterij kopen of jouw slachterij verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van slachterijen eruit ziet. De markt is vrijwel verzadigd, maar door de transformerende behoefte van de consument (meer vegetarisch, vegan & biologisch) zijn er nieuwe aanbieders opgestaan. 

Jouw slachterij verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames slachterijen

Overnames en fusies in de deze industrie zijn niet aan de orde van de dag en ook al jaren vrij stabiel. Deze cijfers zijn gebaseerd op zowel de pluimvee- als de vee-industrie. 

Slachterij kopen of verkopen

Wat is een slachterij waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector agri en food, waartoe een slachterij behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 5,6. Dat betekent dat een slachterij gemiddeld wordt gewaardeerd op 5,6 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Agri en food

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw slachterij waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over slachterijen

Er zijn veel kleinschalige slachterijen actief, waardoor er relatief veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. 

In cijfers weergegeven zag het aantal slachterijen er in 2021 als volgt uit (CBS):

700 slachterijen, waarvan:

  • 440 slachterijen met een werkzaam persoon
  • 55 slachterijen met twee werkzame personen
  • 45 slachterijen met drie tot vijf werkzame personen
  • 40 slachterijen met vijf tot tien werkzame personen
  • 30 slachterijen met tien tot twintig werkzame personen
  • 30 slachterijen met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 25 slachterijen met vijftig tot honderd werkzame personen

Een slachterij kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor slachterijen

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden slachterijen ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Beter leven-keurmerk
De vraag naar biologisch vlees neemt nog altijd toe, waarbij het marktaandeel de komende jaren naar verwachting tot 20 procent zal stijgen. Dieren moeten een goed leven hebben en milieu moet worden gespaard, aldus ABN Amro.

#2 Van boer naar bord
De food supply chain is aan veranderingen onderhevig, want de consument wil een steeds kortere lijn met voeding. Kwaliteit, levering en lokaal inkopen wint aan populariteit, waardoor ketens gaan uitbreiden en consolideren om krachten te bundelen, aldus Rabobank.

#3 Gezondheid
Gezondheid is belangrijker, waardoor ook de focus qua voeding verschuift. Er worden meer groente- en fruitsoorten ingekocht, meer biologisch en ook minder vlees. De vleesindustrie merkte dit al in de verkoopcijfers. Al is het marktaandeel vleesvervangers slechts 4%, aldus onderzoek van de WUR

#4 Traceability
De consument eist transparantie en wil weten waar de voeding vandaan komt. Duurzaam produceren, eerlijke arbeid, maar ook clean label-productie. Het produceren en verwerken van vlees dient zo clean mogelijk te gebeuren, dus zonder toevoegingen en bewerkingen, aldus Rabobank.

Slachterij verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw slachterij? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele slachterijen succesvol gekocht en verkocht.

Slachterij verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Slachterij kopen?

Slachterij kopen?

Ben je op zoek naar een slachterij waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen slachterijen te koop aangeboden.

Slachterij verkopen?

Slachterij verkopen?

Heb je een slachterij, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele slachterijen verkocht!

Slachterij waarderen?

Slachterij waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!