Slachterij verkopen?

Je wilt jouw slachterij verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van slachterijen eruit ziet. De markt is vrijwel verzadigd, maar door de transformerende behoefte van de consument (meer vegetarisch, vegan & biologisch) zijn er nieuwe aanbieders opgestaan.

Slachterij verkopen

Aantal overnames slachterijen

Overnames en fusies in de deze industrie zijn niet aan de orde van de dag en ook al jaren vrij stabiel. Deze cijfers zijn gebaseerd op zowel de pluimvee- als de vee-industrie.

["10", "5", "10", "10", "5", "10", "10", "10", "5", "5"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames slachterijen

["5,65", "5,55", "5,60", "5,60", "5,65", "5,60", "5,60", "5,55", "5,60", "5,60"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["6,00", "5,20"]

Gem. EBITDA-multiple Agri en food

Wat is een slachterij waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector agri en food, waartoe een slachterij behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 5,2 tot 6,0 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor slachterijen

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden slachterijen ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Beter Leven keurmerk

  De vraag naar biologisch vlees neemt nog altijd toe, waarbij het marktaandeel de komende jaren naar verwachting tot 20 procent zal stijgen. Dieren moeten een goed leven hebben en milieu moet worden gespaard, aldus ABN Amro.

 • 2
  Van boer naar bord

  De food supply chain is aan veranderingen onderhevig, want de consument wil een steeds kortere lijn met voeding. Kwaliteit, levering en lokaal inkopen wint aan populariteit, waardoor ketens gaan uitbreiden en consolideren om krachten te bundelen, aldus Rabobank.

 • 3
  Gezondheid

  Gezondheid is belangrijker, waardoor ook de focus qua voeding verschuift. Er worden meer groente- en fruitsoorten ingekocht, meer biologisch en ook minder vlees. De vleesindustrie merkte dit al in de verkoopcijfers. Al is het marktaandeel vleesvervangers slechts 4%, aldus onderzoek van de WUR.

 • 4
  Traceability

  De consument eist transparantie en wil weten waar de voeding vandaan komt. Duurzaam produceren, eerlijke arbeid, maar ook clean label-productie. Het produceren en verwerken van vlees dient zo clean mogelijk te gebeuren, dus zonder toevoegingen en bewerkingen, aldus Rabobank.

Wat onze klanten zeggen