Koffiebar verkopen?

Je wilt jouw koffiebar verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van koffiebars eruit ziet.

Koffiebar verkopen

Aantal overnames koffiebars

Koffiebars vallen onder de eet- en drinkgelegenheden, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met kleine verschillen is het aantal overnames al enige jaren stabiel, maar momenteel staat de branche wel onder spanning.

["100", "145", "175", "145", "190", "205", "200", "185", "300", "155"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames eet- en drinkgelegenheden (CBS)

["4,00", "4,00", "4,00", "4,00", "3,60", "3,35", "3,20", "3,40", "3,00", "3,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "‘22", "'23"]

["3,80", "2,70"]

Gem. EBITDA-multiple Horeca, toerisme & recreatie

Wat is een koffiebar waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector horeca, toerisme en recreatie - waartoe een koffiebar behoort - wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,7 tot 3,8 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor koffiebars

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden koffiebars ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Bezorgen van maaltijden in alle uithoeken van het land

  Ontstaan in 2020, maar zeker hier om te blijven: de dark kitchens. Heb je een horecagelegenheid, of specifiek een koffiebar, dan verdiep jij je in het bezorgen van verse producten. Volgens FoodYard (initiatief van BidFood) is dit niet het enige lichtpuntje.

 • 2
  Koffie is het heden én de toekomst

  Nederlands horen nog steeds tot de top-5 van koffiedrinkers wereldwijd. We drinken gemiddeld 4,1 kopjes per dag en het is dus zeer onwaarschijnlijk dat we de koffie links zullen laten liggen. Nieuwe bezorgmethodes zijn hierdoor in ontwikkeling. Denk aan een koffiebar waarbij de koffie wordt ingeschonken door robots, delivery door een drone en zelf tappen met behulp van Internet of Things, aldus het Koffie Brancherapport 2020.

 • 3
  Lokale duurzaamheid

  Plaatselijke koffietentjes zullen steeds belangrijker worden. Dit lijkt een stap terug in de tijd, maar niets is minder waar. We gaan massaal voor duurzaamheid en het investeren in de eigen gemeenschap. Hoe kan dat nu beter dan de verbinding op te zoeken in de koffie op de hoek?

Wat onze klanten zeggen