Bedrijf overnemen via een MBI

U heeft inmiddels een mooie carrière opgebouwd en bent toe aan een volgende stap.
U wilt graag zelf eens aan het roer van een onderneming gaan staan. 
Met het (gedeeltelijk) overnemen van een bedrijf maakt u een vliegende start...

Management buy-in

Bij een management buy-in (MBI) neemt u als externe opvolger geheel of gedeeltelijk een bestaand bedrijf over. Een MBI is vaak interessanter dan zelf een bedrijf opstarten. U stapt op een rijdende trein: producten, klanten, leveranciers; het is er allemaal al. Bovendien bent u direct verzekerd van een inkomen. Klik hier als u juist uw bedrijf wilt verkopen aan een MBI.

Floris Hoedjes
020 - 303 87 30

Word vandaag nog lid!

Probeer Brookz 1 maand gratis, en start uw ondernemings-avontuur

Veelgestelde vragen

Waarom zou ik voor een management buy-in kiezen?
Een MBI is de snelste en minst risicovolle route naar zakelijk succes. Ruim de helft van alle startups is na drie jaar al failliet, opgeheven of gestaakt. Negentig procent van de via een MBI overgenomen bedrijven bestaat na vijf jaar nog steeds. Bovendien: tweederde van deze bedrijven doet het zelfs significant beter dan voor de overname. Daarnaast is een MBI ook zeer geschikt om stap voor stap een bedrijf over te nemen. Dit doet u door gefaseerd een aandelenbelang te verwerven dat u geleidelijk kunt uitbreiden naar 100%. Daarbij kunt u uw winstaandeel gebruiken voor de financiering van extra aandelen.
Ben ik geschikt voor een management buy-In?
Een bestaand bedrijf overnemen is niet voor iedereen weggelegd. Allereerst moet u één vraag eerlijk beantwoorden: bent u geschikt voor het ondernemerschap? Bent u bereid het warme bad van een vast dienstverband in te ruilen voor een ongewis ondernemersavontuur? Met weliswaar veel ruimte en vrijheid om uw eigen koers te bepalen, maar ook met meer risico’s en onzekerheid. Daarnaast is het belangrijk dat u over de nodige kennis en ervaring beschikt op het gebied van marketing & sales, financiën en (algemeen) management. En last but not least: bent u bereid om ook zelf eigen middelen te investeren om de financiering mede mogelijk te maken? Want waarom zouden de bank en andere financiers risico’s gaan lopen als u dat zelf niet doet?
Hoeveel bedrijven zijn er voor mij als MBI’er te koop?
Er worden in Nederland per jaar zo’n 12.000 MKB-bedrijven verkocht. In 40% van de gevallen gaat het daarbij om een management buy-in, dat zijn dus zo’n 5.000 bedrijven. Dat zijn de officiële cijfers. Daarnaast staan er nog eens vele duizenden bedrijven latent in de verkoop. Dat zijn met name (familie)bedrijven waarvan de eigenaar de leeftijd van 55 of 60 jaar is gepasseerd. Deze ondernemers hebben geen haast, maar zijn bij een fatsoenlijk bod en goede persoonlijk klik met de koper zeker bereid om te praten. Vooral dat laatste is belangrijk: de prijs staat bij deze verkopers vaak niet voorop; het bedrijf moet u bij een management buy-in vooral gegund worden.
Hoe financier ik een management buy-in?
Tot de financiële crisis van 2008 was de financiering van een management buy-in vaak geen enkel probleem. Maar die tijd is nu voorbij. Banken financieren op dit moment nog maximaal 50% van de overnamewaarde. Daarom zijn bij een overnamefinanciering naast de bank meestal meerdere partijen betrokken: een investeringsmaatschappij, informal investors, de overheid in de vorm van een borgstelling, de verkopende ondernemer en uiteraard uzelf. Voor wat betreft uw eigen inbreng gaat het niet direct om de absolute hoogte van het bedrag. Het gaat er vooral om dat u als ondernemer commitment toont. Financiers willen geen free ride: als het slecht gaat met het bedrijf moet u dat zelf ook voelen. Zodat u zich maximaal zult inspannen om van de bedrijfsovername een succes te maken.
Heb ik een adviseur nodig of kan ik het zelf doen?
U kunt veel zelf, maar afhankelijk van uw eigen kennis en ervaring, is het over het algemeen verstandig om op onderdelen van het proces een adviseur in te schakelen. Allereerst voor de waardebepaling van het bedrijf waarin u zich inkoopt en het boekenonderzoek: kloppen de bedrijfsinformatie en cijfers die de verkopende ondernemer heeft afgegeven? Daarnaast heeft u een jurist nodig die u helpt bij het opstellen van de belangrijkste contracten: de koopovereenkomst en de aandeelhoudersovereenkomst. Daaraan voorgaand is het ook raadzaam om de voorgenomen dealstructuur te laten checken door een fiscalist. Oriënteren en contact leggen met verkopers kunt u zelf hier op Brookz.nl
Op welke advieskosten moet ik rekenen?
Het inschakelen van adviseurs brengt kosten met zich mee. En goede adviseurs zijn niet goedkoop. Voor een accountant, business valuator, fiscalist of jurist betaalt u 150 tot 250 euro per uur. En als u het hele traject door een overnameadviseur laat begeleiden betaalt u naast hun uurtarief vaak ook nog een succesfee van 1 – 3% over de transactiewaarde. Afhankelijk van de omvang van de transactie en het aantal adviseurs dat u inschakelt moet u al gauw rekenen op een bedrag tussen de 25.000 – 75.000 euro. Zorg dus dat u de kosten in de hand houdt. Vraag vooraf om een duidelijke offerte.

Het MBI proces

Dit zijn uw stappen naar ondernemerschap!

 1. Oriënteren en geïnformeerd worden
  (zie Brookz kennisbank
 2. Zoeken en gevonden worden bij Brookz 
  (anoniem zolang u dat wenst)
 3. Kennismaken met de wederpartij 
  (Na tekenen van geheimhoudingsverklaring)
 4. Waarde van het bedrijf vaststellen 
  (o.b.v. resultaten en toekomstverwachting)
 5. Contractuele overeenkomst vaststellen en ondertekenen
 6. U bent ondernemer!

Deze ondernemers namen via Brookz een bedrijf over

Peter Smits

"Brookz is een handig en gebruiksvriendelijk platform met een goed overzicht van het actuele bedrijvenaanbod in Nederland. Erg tevreden!"

Hendrik Jan de Mari

"Ik heb Brookz ervaren als een voor mij zeer nuttig medium. De geringe investering in een lidmaatschap is de diensten via Brookz dubbel en dwars waard!"

Waarom Brookz?

 • Grootste overnameplatform van Nederland
 • 20.000+ aangesloten kopers & verkopers
 • 2.300+ succesvolle transacties sinds 2007
 • Direct contact met de verkopende partij
 • 1 vaststaand bedrag, geen extra kosten
 • Inspirerende kennis en netwerkevents

Brookz MBI-pakket

Met het Brookz MBI pakket heeft u volledig toegang tot het Brookz-netwerk en kunt u direct reageren op bedrijven die u interessant vindt. Daarnaast kunt u ook zelf door verkopende ondernemers, investeerders en adviseurs gevonden worden door middel van uw eigen persoonlijke zoekprofiel. U blijft daarbij anoniem zolang u dat wenst.