Je eigen bedrijf kopen via een management buy-in

Je hebt inmiddels een mooie carrière opgebouwd en bent toe aan een ondernemende stap.

Met het (gedeeltelijk) overnemen van een bedrijf maak je een vliegende start!

type kopers

Management buy-in

Bij een management buy-in (MBI) neem je als externe opvolger geheel of gedeeltelijk een bestaand bedrijf over. Een MBI is vaak interessanter dan zelf een bedrijf opstarten. Je stapt op een rijdende trein: producten, klanten, leveranciers; het is er allemaal al. Bovendien ben je direct verzekerd van een inkomen.

aanmelden

  • 50.000+

    ondernemers,adviseurs en investeerders

  • 8.700+

    succesvolle transacties

Bedrijf kopen als MBI’er

Er worden in Nederland per jaar zo’n 15.000 MKB-bedrijven verkocht. In 25% van de gevallen gaat het daarbij om een management buy-in/out, dat zijn dus zo’n 3.750 bedrijven. Dat zijn de officiële cijfers.

Daarnaast staan er nog eens vele duizenden bedrijven latent in de verkoop. Dat zijn met name (familie-)bedrijven waarvan de eigenaar ouder is dan 55 jaar. Deze ondernemers hebben geen haast, maar zijn bij een fatsoenlijk bod en goede persoonlijke klik met de koper zeker bereid om te praten. Vooral dat laatste is belangrijk: de prijs staat bij deze verkopers vaak niet voorop; het bedrijf moet je bij een management buy-in vooral gegund worden.

Dit doen wij voor MBI-kandidaten

Op Brookz vind je honderden bedrijven die momenteel actief te koop staan. Wil je als MBI’er een bedrijf kopen, dan moet je vooral actief aan de slag. Je kan via ons platform op twee manieren een bedrijf kopen:

Alle bedrijven te koop

De eerste mogelijkheid is dat je reageert op een te koop staand bedrijf waar jij graag mee in contact komt. Dit kun je doen door een ‘Eenmalig reageren-account’ aan te maken. Daarna kun je direct in contact komen met de verkoper. Je kan ook een account afsluiten voor een half jaar tot een jaar. Hierdoor kun je onbeperkt reageren op alle bedrijven te koop waar jij meer over wil weten.

Een MBI-zoekprofiel plaatsen

De tweede mogelijkheid is dat je een (anoniem) zoekprofiel aanmaakt. Hierdoor kom je onder de aandacht bij zowel actieve als latente verkopers en kunnen ze ook met jou contact opnemen.

Veelgestelde vragen

Een MBI is de snelste en minst risicovolle route naar zakelijk succes. Negentig procent van de via een MBI overgenomen bedrijven bestaat na vijf jaar nog steeds. Bovendien: twee derde van deze bedrijven doet het significant beter dan voor de overname. Daarnaast is een MBI ook zeer geschikt om stap voor stap een bedrijf over te nemen. Dit doe je door gefaseerd een aandelenbelang te verwerven dat je geleidelijk kunt uitbreiden naar 100%. Daarbij kun je je winstaandeel gebruiken voor de financiering van extra aandelen.

Een bestaand bedrijf overnemen is niet voor iedereen weggelegd. Allereerst moet je één vraag eerlijk beantwoorden: ben je geschikt voor het ondernemerschap? Met weliswaar veel ruimte en vrijheid om je eigen koers te bepalen, maar ook met meer risico’s en onzekerheid. Daarnaast is het belangrijk datje over de nodige kennis en ervaring beschikt op het gebied van marketing & sales, financiën en (algemeen) management. En last but not least: heb je eigen middelen en ben je ook bereid dat geld te investeren? Je moet minimaal 150.000 euro kunnen investeren om serieus bij verkopers en adviseurs aan tafel te komen.

Er worden in Nederland per jaar zo’n 15.000 MKB-bedrijven verkocht. In 25% van de gevallen gaat het daarbij om een management buy-in, dat zijn dus zo’n 3.750 bedrijven. Dat zijn de officiële cijfers. Daarnaast staan er nog eens vele duizenden bedrijven latent in de verkoop. Dat zijn met name (familie)bedrijven waarvan de eigenaar ouder is dan 55 jaar. Deze ondernemers hebben geen haast, maar zijn bij een fatsoenlijk bod en goede persoonlijk klik met de koper zeker bereid om te praten. Vooral dat laatste is belangrijk: de prijs staat bij deze verkopers vaak niet voorop; het bedrijf moet je bij een management buy-in vooral gegund worden.

Banken financieren op dit moment nog maximaal 50% van de overnamewaarde. Daarom zijn bij een overnamefinanciering naast de bank meestal meerdere partijen betrokken: een investeringsmaatschappij, informal investors, de overheid in de vorm van een borgstelling, de verkopende ondernemer en uiteraard jijzelf. Voor wat betreft je eigen inbreng moet je toch uitgaan van minimaal 150.000 euro. Het gaat er daarbij vooral ook om dat je als ondernemer commitment toont. Financiers willen geen free ride: als het slecht gaat met het bedrijf moet je dat zelf ook voelen.

Je kunt veel zelf, maar afhankelijk van je eigen kennis en ervaring, is het over het algemeen verstandig om op onderdelen van het proces een adviseur in te schakelen. Allereerst voor de waardebepaling van het bedrijf. Daarnaast voor het boekenonderzoek: kloppen de bedrijfsinformatie en cijfers die de verkopende ondernemer heeft afgegeven? Daarnaast heb je een jurist nodig voor het opstellen van de belangrijkste contracten: de koopovereenkomst en de aandeelhoudersovereenkomst. Daaraan voorgaand is het ook raadzaam om de voorgenomen dealstructuur te laten checken door een fiscalist. Het is verstandig om al in een vroegtijdig stadium een netwerk op te bouwen en een eigen ‘dealteam’ samen te stellen van adviseurs, mogelijke financiers en ervaringsdeskundigen.

Het inschakelen van adviseurs brengt kosten met zich mee. En goede adviseurs zijn niet goedkoop. Voor een accountant, business valuator, fiscalist of jurist betaal je tussen de 150 tot 250 euro per uur. En als je het hele traject door een overnameadviseur laat begeleiden betaal je naast hun uurtarief vaak ook nog een succesfee van 1 – 5% over de transactiewaarde. Afhankelijk van de omvang van de transactie en het aantal adviseurs dat je inschakelt moet je al gauw rekenen op een bedrag tussen de 25.000 – 75.000 euro. Zorg dus dat je de kosten in de hand houdt. Vraag vooraf altijd om een duidelijke offerte.

Meer vragen?

Neem dan contact met ons op.
Het MBI proces in 6 stappen

Oriënteren

Vinden

Kennismaken

Valideren

Ondertekenen

Jij hebt je bedrijf gekocht!

Brookz MBI-pakket

Met het Brookz MBI pakket heb je volledig toegang tot het Brookz-netwerk en kunt je direct reageren op bedrijven die je interessant vindt. Daarnaast kun je ook zelf door verkopende ondernemers, investeerders en adviseurs gevonden worden door middel van een eigen persoonlijke zoekprofiel. Je blijft daarbij anoniem zolang je dat wenst.