Bouwbedrijf verkopen?

Je wilt jouw bouwbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van bouwbedrijven eruit ziet. Steeds vaker nemen bouwbedrijven andere bouwbedrijven over om daarmee hun capaciteit te vergroten. Deze zogenaamde ‘capaciteitsovernames’ zijn een belangrijke aanjager van de overnamemarkt voor bouwbedrijven.

Bouwbedrijf verkopen

Bouwbedrijven op Brookz

Aantal overnames bouwbedrijven

Afgelopen jaar was het aantal fusies en overnames in de bouwsector hoger dan ooit tevoren. Wel heeft de branche met diverse uitdagingen te maken, waaronder personeelstekort. Daarbij zijn de prijzen voor grondstoffen torenhoog. Waar eerder met name staal en hout gigantisch in prijs stegen, zijn nu beton, cement en bakstenen aan de beurt. Door al deze ontwikkelingen neemt het aantal capaciteitsovernames én strategische overnames nog steeds toe.

["345", "415", "490", "395", "400", "515", "480", "590", "675", "390"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames bouwbedrijven

["4,10", "4,15", "4,20", "4,15", "3,95", "3,95", "4,05", "4,00", "3,90", "4,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["4,90", "3,40"]

Gem. EBITDA-multiple Bouw & Installatietechniek

Wat is een bouwbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de bouw- en installatietechniek, de branche waartoe bouwbedrijven behoren, geldt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 3,4 tot 4,9 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor bouwbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden de bouwsector ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Krappe arbeidsmarkt

  De bouwsector heeft te maken met een capaciteitsprobleem. Vanwege de hoge werkeloosheid onder bouwvakkers, van een aantal jaren terug, zijn veel werknemers uitgestroomd naar andere sectoren. Hierdoor heeft de bouwsector te kampen met een structureel gebrek aan vaklieden, welke verder niet (voldoende) aangevuld wordt door de opleidingsinstellingen.

 • 2
  Aanhoudende druk op grondstofprijzen & machines

  De grondstoffen zijn door schaarste al langere tijd erg duur, maar de toelevering van zware machines is ook ernstig vertraagd. Er is niet alleen schaarste op de grondstoffenmarkt, maar ook een wereldwijd tekort aan computerchips.

 • 3
  Life cycle costing

  Bedrijven kunnen zich onderscheiden door bij een gevraagde oplossing het duurzame alternatief voor te rekenen en te beprijzen op basis van de life cycle costing-methodiek. Zo worden investeringskosten, onderhoudskosten en sloop- of demontagekosten over de totale levensduur van een gebouw onderling vergelijkbaar gemaakt. Dit vraagt om andere kennis en expertise waarin bouwbedrijven serieus moeten investeren.

Wat onze klanten zeggen