Groothandel in hout- en bouwmaterialen verkopen

Je wilt jouw groothandel in hout- en bouwmaterialen verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van groothandels in hout- en bouwmaterialen eruitziet. Tijdens de pandemie was de vraag naar hout en bouwmaterialen onder particulieren bijzonder groot en de beschikbaarheid laag. En daardoor zijn lege schappen nog steeds een veelvoorkomend uitdaging voor alle groot- en detailhandels in hout- en bouwmaterialen. 

Groothandel in hout- en bouwmaterialen verkopen

Aantal overnames groothandels in hout- en bouwmaterialen

Het aantal fusies en overnames van groothandels in hout- en bouwmaterialen beweegt met mee met de economische conjunctuur. Een stabiele trend blijft daardoor uit. Het jaar 2021 telt een ongekend hoog aantal fusies en overnames in de hout- en bouwmaterialen sector.

["115", "120", "150", "105", "125", "125", "130", "165", "155", "90"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames overige gespecialiseerde groothandels

["5,65", "5,65", "5,65", "5,65", "5,50", "5,50", "5,50", "5,50", "5,40", "5,30"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["6,10", "4,60"]

Gem. EBITDA-multiple Groothandel

Wat is een groothandel in hout- en bouwmaterialen waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

Voor een groothandel in hout- en bouwmaterialen wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,6 tot 6,1 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor groothandels in hout- en bouwmaterialen

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden groothandels in hout- en bouwmaterialen ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Hout als duurzaam bouwmateriaal

    Hout is een natuurproduct, en heeft daardoor al een duurzaam imago. Bij het bewerken, behandelen en modificeren hout wordt er vaker met alternatieve en duurzame materialen gewerkt. En de vraag naar toepassingsmogelijkheden van hout als alternatief voor steen neemt toe. En dit betekent ook dat de vraag naar hout toeneemt.

  • 2
    Circulaire bouwmaterialen

    Grondstoffen worden schaarser. Of we het nu hebben over staal, hout of olie, recycling is key binnen onze productieprocessen. De overheid heeft daarom het versnellen van de circulaire economie ook als belangrijk speerpunt, waardoor hier voor groothandels in hout- en bouwmaterialen grote kansen liggen.

Wat onze klanten zeggen