Zeilschool verkopen?

Je wilt jouw zeilschool verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van zeilscholen eruit ziet. Varen, maar zeilen in het bijzonder, is een steeds populairder worden bezigheid. Zeilen is in waterrijke gebieden een groeiende sport onder jongeren.

Zeilschool verkopen

Aantal overnames zeilscholen

Er zijn niet veel zeilscholen in ons land, maar in de waterrijke gebieden vind je ze zij aan zij. Het aantal consolidaties is de laatste gigantisch toegenomen. 

["65", "65", "90", "65", "95", "110", "110", "150", "175", "105"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames Overig onderwijs (CBS)

["4,00", "4,00", "4,00", "4,00", "3,60", "3,35", "3,20", "3,40", "3,00", "3,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "‘22", "'23"]

["3,80", "2,70"]

Gem. EBITDA-multiple Horeca, toerisme & recreatie

Wat is een zeilschool waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector horeca, toerismt en recreatie, waartoe een zeilschool behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,7 tot 3,8 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor zeilscholen

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden zeilscholen ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Sport combineren met ontspanning

  Zeilen is best een pittige sport, aangezien je het opneemt tegen de elementen. Door boten uit te rusten met een zonnedek wordt het uitdagende vaker met het aangename gecombineerd.

 • 2
  Smart home on the water

  Naast de elektronica wordt ook de smartphone steeds vaker ingezet tijdens het varen of zeilen. Niet alleen om de navigatie te leiden, maar ook om het vertoeven op het water nog net wat aangenamer te maken. Net als thuis, aldus het populaire Bootmagazine.

 • 3
  Duurzaamheid

  Dankzij innovatieve ontwerpen is het verblijven op de boot, tijdens het zeilen, op weg om duurzamer te worden. Door drinkwaterfilters en microplastics te filteren liggen er kansen voor ondernemers in de zeilsportwereld.

Wat onze klanten zeggen