Zeilschool kopen of verkopen

Gepubliceerd: 10 mei 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een zeilschool kopen of jouw zeilschool verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van zeilscholen eruit ziet. Varen, maar zeilen in het bijzonder, is een steeds populairder worden bezigheid. Zeilen is in waterrijke gebieden een groeiende sport onder jongeren. 

Jouw zeilschool verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames zeilscholen

Er zijn niet veel zeilscholen in ons land, maar in de waterrijke gebieden vind je ze zij aan zij. Het aantal consolidaties is de laatste gigantisch toegenomen. 2021 springt eruit met 150 overnames.

Zeilschool kopen of verkopen

Wat is een zeilschool waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector horeca, toerismt en recreatie, waartoe een zeilschool behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,40. Dat betekent dat een zeilschool gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,40 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Horeca, toerisme en recreatie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw zeilschool waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over zeilschool

In cijfers weergegeven zag het aantal zeilscholen er in 2021 als volgt uit (CBS):

350 zeilscholen, waarvan:

  • 280 zeilscholen met een werkzaam persoon
  • 40 zeilscholen met twee werkzame personen
  • 20 zeilscholen met drie tot vijf werkzame personen
  • 5 zeilscholen met vijf tot tien werkzame personen
  • 5 zeilscholen met tien tot twintig werkzame personen

Een zeilschool kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor zeilscholen

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden zeilscholen ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Sport combineren met ontspanning
Zeilen is best een pittige sport, aangezien je het opneemt tegen de elementen. Door boten uit te rusten met een zonnedek wordt het uitdagende vaker met het aangename gecombineerd. 

#2 Smart home on the water
Naast de elektronica wordt ook de smartphone steeds vaker ingezet tijdens het varen of zeilen. Niet alleen om de navigatie te leiden, maar ook om het vertoeven op het water nog net wat aangenamer te maken. Net als thuis, aldus het populaire Bootmagazine

#3 Duurzaamheid 
Dankzij innovatieve ontwerpen is het verblijven op de boot, tijdens het zeilen, op weg om duurzamer te worden. Door drinkwaterfilters en microplastics te filteren liggen er kansen voor ondernemers in de zeilsportwereld. 

Zeilschool verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw zeilschool? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele zeilscholen succesvol gekocht en verkocht.

Zeilschool verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Zeilschool kopen?

Zeilschool kopen?

Ben je op zoek naar een zeilschool waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen zeilscholen te koop aangeboden.

Zeilschool verkopen?

Zeilschool verkopen?

Heb je een zeilschool, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele zeilscholen verkocht!

Zeilschool waarderen?

Zeilschool waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!