Brookz Sectormonitor Detailhandel

Gepubliceerd: 28 februari 2022, geüpdatet: 2 juni 2023, Wietze Willem Mulder

Wil je een bedrijf kopen of je bedrijf verkopen in de sector Detailhandel? Daar kan deze Brookz Sectormonitor voor de Detailhandel jou bij helpen.

Met deze Sectormonitor willen wij (potentiële) kopers en verkopers feiten en cijfers presenteren die inzicht geven in het aantal transacties en de waarde-ontwikkeling van bedrijven in de sector Detailhandel. Want bij ieder koop- of verkooptraject geeft een gedegen voorbereiding rust, overzicht en structuur.

Download de ‘Brookz Sectormonitor Detailhandel’ voor relevante informatie over de sector, de werking van de fusie- en overnamemarkt, actuele waarderingen en praktijkvoorbeelden van andere kopers die een Detailhandel-bedrijf hebben gekocht en verkopers die hun Detailhandel-bedrijf hebben verkocht:

Sectorinformatie

Onder de Detailhandel vallen bedrijven die fysieke goederen voor persoonlijk gebruik aan de consument leveren. Het winkellandschap is de afgelopen jaren fors veranderd. Eén op de zes winkels verdween in de periode 2010-2021, bijvoorbeeld naast de vele mode- en schoenenwinkels circa de helft van de speelgoedwinkels en een kwart van de elektronicawinkels. 

Overnamemarkt

Het kopen en verkopen van Detailhandel-bedrijven is een levendige markt, alleen speelt deze zich grotendeels achter de schermen af. De sector vertegenwoordigt een relatief klein aandeel in het totaal aantal fusies en overnames in Nederland. Nog geen vijf procent van alle transacties vindt plaats in de Detailhandel.

Waarde-ontwikkeling

Iedere partij die actief is op de overnamemarkt, wil weten wat de waarde van een onderneming is. Met de Brookz Overname Barometer peilen we ieder half jaar de zogenaamde multiples. Kijkend naar de afgelopen vijf jaar ligt de multiple voor de sector Detailhandel altijd fors lager dan voor het MKB. 

Praktijkcase

Ewout Braggaar wilde na ruim twintig jaar goed betaalde loondienst in de financiële dienstverlening zelf weleens ondernemen. Na een zoektocht van twee jaar kon hij eindelijk zijn stropdas afdoen toen hij Run2Day kocht. ‘De boekhouding en de automatisering waren heel strak, in het MKB kom je dat zelden zo tegen.’ 

Sectormonitor Detailhandel