Asbestbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 7 juli 2021, Wietze Willem Mulder

Je wilt een asbestbedrijf kopen of jouw asbestbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van asbestbedrijven eruit ziet. Er is een toenemende vraag in het aantal asbestspecialisten, aangezien er een verbod op asbestdaken op komst is.

Jouw asbestbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames asbestbedrijven

Al enkele jaren zit de branche in de lift en naar verwachting zal deze groei aanhouden, aangezien de maatschappij bewuster wordt en de wet- en regelgeving strikter.

Asbestbedrijf kopen of verkopen

Wat is een asbestbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector industrie en productie, waartoe een asbestbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 5,25. Dat betekent dat een asbestbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 5,25 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

Ebitda-multiple industrie en productie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw asbestbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over asbestbedrijven

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, en kleinschalige organisaties, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon relatief hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal asbestbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

860 asbestbedrijven, waarvan:

  • 720 asbestbedrijven met een werkzaam persoon
  • 40 asbestbedrijven met twee werkzame personen
  • 30 asbestbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 25 asbestbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 20 asbestbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 15 asbestbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 asbestbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een asbestbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor asbestbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden asbestbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Circulair slopen
Volgens de directeur van Economisch Instituut voor de Bouw is het zaak dat circulair slopen en saneren de standaard wordt. De overheid heeft andere prioriteiten, terwijl goed beleid juist nodig is om circulariteit rendabel te maken. 

#2 Online verkenning
Hoewel online zichtbaarheid voor vrijwel alle ondernemers en organisaties essentieel is, is er in het zoekgedrag een stijging gaande in de asbestgerelateerde zoekopdrachten. Consumenten zijn op zoek naar goede dienstverleners in de saneringsbranche, vanwege het aanstaande verbod op asbestdaken (2024). 

Asbestbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw asbestbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele asbestbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Asbestbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Asbestbedrijf kopen?

Asbestbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een asbestbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen asbestbedrijven te koop aangeboden.

Asbestbedrijf verkopen?

Asbestbedrijf verkopen?

Heb je een asbestbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele asbestbedrijven verkocht!

Asbestbedrijf waarderen?

Asbestbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!