Timmerbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 10 mei 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een timmerbedrijf kopen of jouw timmerbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van timmerbedrijven eruit ziet. Naast de bekende invloeden van stikstofmaatregelen in de bouw is er nog een opmerkelijke verandering zichtbaar: de prijsstijging van de grondstoffen, waaronder hout.

Jouw timmerbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames timmerbedrijven

Vakmanschap is hot: de vraag naar goede vaklui is dan ook heel groot. Ondanks de stijgende houtprijzen door COVID-19 blijft die vraag almaar toenemen. Over het algemeen wordt er daarom groei verwacht, zeker in de hout- en bouwsector.

Timmerbedrijf kopen of verkopen

Wat is een timmerbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector bouw en installatietechniek, waartoe een timmerbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,00. Dat betekent dat een timmerbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,00 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Bouw en installatietechniek

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw timmerbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over timmerbedrijven

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. De bouwsector staat onder druk, wat ook zichtbaar is in de cijfers. 

In cijfers weergegeven zag het aantal timmerbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

23.160 timmerbedrijven, waarvan:

  • 20.705 timmerbedrijven met een werkzaam persoon
  • 1.505 timmerbedrijven met twee werkzame personen
  • 490 timmerbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 270 timmerbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 130 timmerbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 50 timmerbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 timmerbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een timmerbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor timmerbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden timmerbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Meer hout
Hout staat steeds centraler in de bouwwereld. De consument weet de route naar de timmerfabriek of houthandelaar vaker te vinden. Los van de voordelen voor timmerbedrijven is het ook een grondstof met een behoorlijk impact. Hout verhoogt de sfeer, de waarde en is een stikstofvanger.

#2 Industrialisatie
Rabobank zet hoog in op industrialisatie binnen de bouw, want naar verwachting zullen straks alle nieuwe woningen bestaan uit bouwpakketten. Ook bestaande woningbouw kan worden geüpgraded tot een duurzame woonruimte, waardoor timmermannen meer naar de achtergrond verdwijnen en zich moeten focussen op andere werkzaamheden. 

#3 Meer geld van consument
De consument investeert daarentegen steeds meer in een aantrekkelijke woon- en werkomgeving, waardoor er meer vraag is naar de kunsten van het timmerbedrijf. Daarbij is een hout een voor de hand liggende optie, vanwege de wens om duurzaam, circulair en goedkoop te bouwen. 

Timmerbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw timmerbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele timmerbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Timmerbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Timmerbedrijf kopen?

Timmerbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een timmerbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen timmerbedrijven te koop aangeboden.

Timmerbedrijf verkopen?

Timmerbedrijf verkopen?

Heb je een timmerbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele timmerbedrijven verkocht!

Timmerbedrijf waarderen?

Timmerbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!