Gepubliceerd: 10 mei 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder
Je wilt een timmerbedrijf kopen of jouw timmerbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van timmerbedrijven eruit ziet. Naast de bekende invloeden van stikstofmaatregelen in de bouw is er nog een opmerkelijke verandering zichtbaar: de prijsstijging van de grondstoffen, waaronder hout.
Jouw timmerbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week.
Vakmanschap is hot: de vraag naar goede vaklui is dan ook heel groot. Ondanks de stijgende houtprijzen door COVID-19 blijft die vraag almaar toenemen. Over het algemeen wordt er daarom groei verwacht, zeker in de hout- en bouwsector.
Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).
In de sector bouw en installatietechniek, waartoe een timmerbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,00. Dat betekent dat een timmerbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,00 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.
De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).
Jouw timmerbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.
Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. De bouwsector staat onder druk, wat ook zichtbaar is in de cijfers.
In cijfers weergegeven zag het aantal timmerbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):
23.160 timmerbedrijven, waarvan:
Een timmerbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.
Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden timmerbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:
#1 Meer hout
Hout staat steeds centraler in de bouwwereld. De consument weet de route naar de timmerfabriek of houthandelaar vaker te vinden. Los van de voordelen voor timmerbedrijven is het ook een grondstof met een behoorlijk impact. Hout verhoogt de sfeer, de waarde en is een stikstofvanger.
#2 Industrialisatie
Rabobank zet hoog in op industrialisatie binnen de bouw, want naar verwachting zullen straks alle nieuwe woningen bestaan uit bouwpakketten. Ook bestaande woningbouw kan worden geüpgraded tot een duurzame woonruimte, waardoor timmermannen meer naar de achtergrond verdwijnen en zich moeten focussen op andere werkzaamheden.
#3 Meer geld van consument
De consument investeert daarentegen steeds meer in een aantrekkelijke woon- en werkomgeving, waardoor er meer vraag is naar de kunsten van het timmerbedrijf. Daarbij is een hout een voor de hand liggende optie, vanwege de wens om duurzaam, circulair en goedkoop te bouwen.
Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw timmerbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele timmerbedrijven succesvol gekocht en verkocht.