Timmerbedrijf verkopen?

Je wilt jouw timmerbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van timmerbedrijven eruit ziet. Naast de bekende invloeden van stikstofmaatregelen in de bouw is er nog een opmerkelijke verandering zichtbaar: de prijsstijging van de grondstoffen, waaronder hout.

Timmerbedrijf verkopen

Aantal overnames timmerbedrijven

Vakmanschap is hot: de vraag naar goede vaklui is dan ook heel groot. Ondanks de stijgende houtprijzen blijft die vraag almaar toenemen. Over het algemeen wordt er daarom groei verwacht, zeker in de hout- en bouwsector.

["55", "65", "85", "60", "55", "75", "65", "70", "90", "55"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames timmerbedrijven

["4,10", "4,15", "4,20", "4,15", "3,95", "3,95", "4,05", "4,00", "3,90", "4,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["4,90", "3,40"]

Gem. EBITDA-multiple Bouw & Installatietechniek

Wat is een timmerbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector bouw en installatietechniek, waartoe een timmerbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 3,4 tot 4,9 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor timmerbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden timmerbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Structureel tekort aan vakmensen

  Hout staat steeds centraler in de bouwwereld. De consument weet de route naar de timmerfabriek of houthandelaar vaker te vinden. Los van de voordelen voor timmerbedrijven is het ook een grondstof met een behoorlijk impact. Hout verhoogt de sfeer, de waarde en is een stikstofvanger.

 • 2
  Industrialisatie

  Rabobank zet hoog in op industrialisatie binnen de bouw, want naar verwachting zullen straks alle nieuwe woningen bestaan uit bouwpakketten. Ook bestaande woningbouw kan worden geüpgraded tot een duurzame woonruimte, waardoor timmermannen meer naar de achtergrond verdwijnen en zich moeten focussen op andere werkzaamheden.

 • 3
  Meer geld van consument

  De consument investeert daarentegen steeds meer in een aantrekkelijke woon- en werkomgeving, waardoor er meer vraag is naar de kunsten van het timmerbedrijf. Daarbij is een hout een voor de hand liggende optie, vanwege de wens om duurzaam, circulair en goedkoop te bouwen.

Wat onze klanten zeggen