Verhuurbedrijf verkopen?

Je wilt jouw verhuurbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van verhuurbedrijven eruit ziet. Verhuurbedrijven floreren, aangezien zowel de particuliere als de zakelijke markt liever maandelijkse termijnen of eenmalige betalingen voldoen, dan dat ze grote investeringen realiteit maken.

Verhuurbedrijf verkopen

Verhuurbedrijven op Brookz

Aantal overnames verhuurbedrijven

Het aantal fusies en overnames van verhuurbedrijven ligt over de afgelopen tien jaar gemiddeld tussen de 35 en 55 stuks, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar het jaar 2022 was een absolute uitschieter met 75 overnames.

["35", "35", "55", "35", "50", "50", "50", "55", "75", "40"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames verhuurbedrijven

["4,95", "5,00", "5,05", "5,05", "5,05", "4,90", "4,90", "4,95", "4,95", "5,00", "4,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

Wat is een verhuurbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een verhuurbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor verhuurbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden verhuurbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Individuele mobiliteit

  Onszelf verplaatsen van A naar B is belangrijk, maar het bezitten van een voertuig is niet altijd meer een prioriteit. We huren op vakantie onze vervoersmiddelen of gaan op zoek naar alternatieve oplossingen, zoals het openbaar vervoer, deelauto’s of elektrische fietsen, aldus Rabobank.

 • 2
  Huren van tools

  Waar vroeger het hebben van een eigen gereedschapskist een vereiste was voor ieder huishouden, is het tegenwoordig niet raar om geen eigen tools in huis te hebben. De huidige generaties vinden het eenvoudig om af en toe gereedschap of machines te huren, waardoor er geen grote investeringen worden gedaan én het geen extra ruimte in beslag neemt.

 • 3
  Consumentenartikelen

  Naast het leasen of huren van vervoersmiddelen en gereedschappen, is het steeds normaler om ook consumentenartikelen te huren. Denk aan het leasen van witgoed, huishoudelijke apparaten of zelfs complete bedden. Het draait allemaal om service en gemak.

 • 4
  Cloud computing

  Met de opkomst van cloud computing zijn er andere verdienmodellen in opkomst, waaronder het verhuren van software, aldus ABN Amro.

Wat onze klanten zeggen