Distributiecentrum kopen of verkopen

Gepubliceerd: 7 mei 2021, geüpdatet: 11 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een distributiecentrum kopen of jouw distributiecentrum verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van distributiecentra eruit ziet. Er worden meer XXL-distributiecentra gebouwd door de groeiende economie, maar dit brengt ook uitdagingen met zich mee.

Jouw distributiecentrum verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames distributiecentra

De logistiek- en transportsector, waar de distributiecentra toe behoren, zijn onderhevig aan diverse trends. Feit is wel dat groei bij alle trends en cijfers centraal staat en dat het bij fusies en overnames om zeer grote deals draait. 

Distributiecentrum kopen of verkopen

Wat is een distributiecentrum waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector transport en logistiek, waartoe een distributiecentrum behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,6. Dat betekent dat een distributiecentrum gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,6 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Automotive, transport en logistiek

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw distributiecentrum waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over distributiecentra

Distributiecentra zijn vaak grote blokkendozen, maar door de automatisering en effectieve inzet van personeelsleden, is het aantal werknemers per centrum de laatste jaren gedaald. 

In cijfers weergegeven zag het aantal distributiecentra er in 2021 als volgt uit (CBS):

830 distributiecentra, waarvan:

  • 465 distributiecentra met een werkzaam persoon
  • 90 distributiecentra met twee werkzame personen
  • 65 distributiecentra met drie tot vijf werkzame personen
  • 55 distributiecentra met vijf tot tien werkzame personen
  • 60 distributiecentra met tien tot twintig werkzame personen
  • 40 distributiecentra met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 25 distributiecentra met vijftig tot honderd werkzame personen


Een distributiecentrum kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor distributiecentra

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden distributiecentra ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Mega blokkendozen
Distributiecentra zijn uiteraard al behoorlijk aan de maat, maar de laatste jaren is een trend zichtbaar. Er worden steeds meer gigantische opslagcentra gebouwd, die minimaal 40.000m2 beslaan. Hoewel het op de economie een gunstige invloed heeft, valt het zogenaamde blokkendozenlandschap niet bij iedereen in de smaak. 

#2 Automated warehouses
Doordat de consument steeds veeleisender wordt zijn de automated warehouses in opkomst. Dankzij de combinatie van techniek en personeel is de workflow zeer efficiënt, zodat de producten in een ogenblik van A naar B worden verplaatst. Voorraad, management en logistieke systemen zorgen ervoor dat geen pakketje ligt te wachten. 

#3 E-commerce
Ondanks de nasleep van de pandemie gaat het met de logistiek & transport sector best goed. De bevoorrading van winkels kende een behoorlijke dip, maar daartegenover stond een extreme groei in het aantal online aankopen. Volgens Rabobank is de verwachting voor de komende jaren eveneens positief. 

#4 Personeelstekort
Door de vergrijzing, maar ook door toenemende gezondheidsproblemen bij werkzame ouderen, zal er een (te) grote uitloop zichtbaar zijn. Zelfs met de aanwas van nieuw personeel én het aantrekken van internationale hulp is het maar de vraag of de sector deze tekorten kan oplossen. Rabobank stelt dat creativiteit en innovativiteit een vereiste is. 

Distributiecentrum verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw distributiecentrum? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele distributiecentra succesvol gekocht en verkocht.

Distributiecentrum verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Distributiecentrum kopen?

Distributiecentrum kopen?

Ben je op zoek naar een distributiecentrum waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen distributiecentrum te koop aangeboden.

Distributiecentrum verkopen?

Distributiecentrum verkopen?

Heb je een distributiecentrum, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele distributiecentra verkocht!

Distributiecentrum waarderen?

Distributiecentrum waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!