Distributiecentrum verkopen?

Je wilt jouw distributiecentrum verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van distributiecentra eruit ziet. Er worden meer XXL-distributiecentra gebouwd door de groeiende economie, maar dit brengt ook uitdagingen met zich mee.

Distributiecentrum verkopen

Aantal overnames distributiecentra

Het aantal consolidaties van distributiecentra is relatief stabiel de afgelopen tien jaar.

["10", "10", "20", "10", "15", "15", "10", "20", "15", "5"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames distibutiencentra

["3,65", "3,85", "3,85", "3,85", "3,60", "3,60", "3,60", "3,60", "3,70", "3,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["4,20,", "3,30"]

Gem. EBITDA-multiple Automotive, transport & logistiek

Wat is een distributiecentrum waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector transport en logistiek, waartoe een distributiecentrum behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 3,3 tot 4,2 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor distributiecentra

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden distributiecentra ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Mega blokkendozen

  Distributiecentra zijn uiteraard al behoorlijk aan de maat, maar de laatste jaren is een trend zichtbaar. Er worden steeds meer gigantische opslagcentra gebouwd, die minimaal 40.000m2 beslaan. Hoewel het op de economie een gunstige invloed heeft, valt het zogenaamde blokkendozenlandschap niet bij iedereen in de smaak.

 • 2
  Automated warehouses

  Doordat de consument steeds veeleisender wordt zijn de automated warehouses in opkomst. Dankzij de combinatie van techniek en personeel is de workflow zeer efficiënt, zodat de producten in een ogenblik van A naar B worden verplaatst. Voorraad, management en logistieke systemen zorgen ervoor dat geen pakketje ligt te wachten.

 • 3
  E-commerce

  Ondanks de nasleep van de pandemie gaat het met de logistiek & transport sector best goed. De bevoorrading van winkels kende een behoorlijke dip, maar daartegenover stond een extreme groei in het aantal online aankopen. Volgens Rabobank is de verwachting voor de komende jaren eveneens positief.

 • 4
  Personeelstekort

  Door de vergrijzing, maar ook door toenemende gezondheidsproblemen bij werkzame ouderen, zal er een (te) grote uitloop zichtbaar zijn. Zelfs met de aanwas van nieuw personeel én het aantrekken van internationale hulp is het maar de vraag of de sector deze tekorten kan oplossen. Rabobank stelt dat creativiteit en innovativiteit een vereiste is.

Wat onze klanten zeggen