Brookz Sectormonitor Zakelijke dienstverlening

Gepubliceerd: 28 februari 2022, geüpdatet: 24 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Wil je een bedrijf kopen of je bedrijf verkopen in de sector Zakelijke dienstverlening? Daar kan deze Brookz Sectormonitor voor de Zakelijke dienstverlening jou bij helpen.

Met deze Sectormonitor willen wij (potentiële) kopers en verkopers feiten en cijfers presenteren die inzicht geven in het aantal transacties en de waarde-ontwikkeling van bedrijven in de sector Zakelijke dienstverlening. Want bij ieder koop- of verkooptraject geeft een gedegen voorbereiding rust, overzicht en structuur.

Download de ‘Brookz Sectormonitor Zakelijke dienstverlening’ voor relevante informatie over de sector, de werking van de fusie- en overnamemarkt, actuele waarderingen en praktijkvoorbeelden van andere kopers die een Zakelijke dienstverlening-bedrijf hebben gekocht en verkopers die hun Zakelijke dienstverlening-bedrijf hebben verkocht:

Sectorinformatie

De Zakelijke dienstverlening is de meest conjunctuurgevoelige van alle sectoren. Stijgt het kwik van de economische barometer, dan merken dienstverleners dat meteen in hun orderportefeuille. De sector wordt daarom ook wel de ‘smeerolie van de Nederlandse kenniseconomie’ genoemd. In deze sector worden nieuwe manieren van werken veelal het eerst worden toegepast. Daardoor dient de Zakelijke dienstverlening als proeftuin voor andere sectoren.

Overnamemarkt

Het kopen en verkopen van Zakelijke dienstverlening-bedrijven is een levendige markt, alleen speelt deze zich grotendeels achter de schermen af. De sector vertegenwoordigt een groot aandeel in het totaal aantal fusies en overnames in Nederland. Ongeveer één op de vijf fusies en overnames vindt plaats in de Zakelijke dienstverlening. 

Waarde-ontwikkeling

Iedere partij die actief is op de overnamemarkt, wil weten wat de waarde van een onderneming is. Met de Brookz Overname Barometer peilen we ieder half jaar de zogenaamde multiples. Kijkend naar de afgelopen vijf jaar ligt de multiple voor de sector Zakelijke dienstverlening altijd iets hoger dan voor het MKB. 

Praktijkcase

Op het moment dat Robert Wennekes vernam dat zijn passie voor zijn bedrijf afnam, startte hij een verkooptraject. Dat resulteerde in een Chinese overname van zijn opleidingsinstituut The International Butler Academy. ‘Binnen vijf minuten waren we het over de prijs eens.’ 

Sectormonitor Zakelijke dienstverlening