Brookz Sectormonitor Zakelijke dienstverlening

Gepubliceerd: 28 februari 2022, geüpdatet: 11 december 2023, Wietze Willem Mulder

Wil je een bedrijf kopen of je bedrijf verkopen in de sector Zakelijke dienstverlening? Daar kan deze Brookz Sectormonitor voor de Zakelijke dienstverlening jou bij helpen.

Met deze Sectormonitor willen wij - in samenwerking met MKB Fonds - kopers en verkopers feiten, cijfers en een vooruitblik presenteren die inzicht geven in het aantal transacties, de waarde-ontwikkeling van bedrijven en de laatste trends en ontwikkelingen in de Zakelijke dienstverlening. Want bij ieder koop- of verkooptraject geeft een gedegen voorbereiding rust, overzicht en structuur.

Sectorinformatie

De Zakelijke dienstverlening is de meest conjunctuurgevoelige van alle sectoren. Stijgt het kwik van de economische barometer, dan merken dienstverleners dat meteen in hun orderportefeuille. De sector wordt daarom ook wel de ‘smeerolie van de Nederlandse kenniseconomie’ genoemd. In deze sector worden nieuwe manieren van werken veelal het eerst worden toegepast. Daardoor dient de Zakelijke dienstverlening als proeftuin voor andere sectoren.

Overnamemarkt

Het kopen en verkopen van Zakelijke dienstverleners is een levendige markt, alleen speelt deze zich grotendeels achter de schermen af. De sector vertegenwoordigt een groot aandeel in het totaal aantal fusies en overnames in Nederland. Ongeveer één op de vijf fusies en overnames vindt plaats in de Zakelijke dienstverlening. 

Waarde-ontwikkeling

Iedere partij die actief is op de overnamemarkt, wil weten wat de waarde van een onderneming is. Met de Brookz Overname Barometer peilen we ieder half jaar de zogenaamde multiples. Kijkend naar de afgelopen vijf jaar ligt de multiple voor de sector Zakelijke dienstverlening altijd iets hoger dan voor het MKB. 

Praktijkcase

Hoewel de eigenaren van Exterus niet op zoek waren naar een investeerder, gingen ze toch in zee met MKB Fonds. Omdat beide partijen veel groeimogelijkheden zien via een buy-and-build-strategie. 'Wij zien kansen in België, Duitsland en Spanje.'

Contactpersoon MKB Fonds

Zoek je een expert binnen de sector Zakelijke dienstverlening? Neem dan contact op met Jordy Streng van MKB Fonds:

Jordy Streng (MKB Fonds)