Advocatenkantoor kopen of verkopen

Gepubliceerd: 12 april 2021, geüpdatet: 11 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een advocatenkantoor kopen of jouw advocatenkantoor verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van advocatenkantoren eruit ziet. Er komen veel kleine bedrijven bij, maar de grote kantoren met meerdere werknemers voeren de boventoon. Er worden steeds meer taken uit handen genomen van andere professionals, maar de tijd van nonchalant factureren is geweest, dankzij de digitalisering. 

Jouw advocatenkantoor verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames advocatenkantoren

De samenleving juridiseert, maar de consument is mondiger. Voor exorbitant hoge honoraria is de concurrentie te happig, waardoor er spanningen heersen op de markt. De alternatieve verdienmodellen schieten uit de grond, er is veel gaande rondom digitalisering en de wet- en regelgeving wordt diverser en omvangrijker.  

Advocatenkantoor kopen of verkopen

Wat is een advocatenkantoor waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een advocatenkantoor behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,95. Dat betekent dat een advocatenkantoor gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,95 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw advocatenkantoor waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over advocatenkantoren

De samenleving wordt bijeengehouden door juridische kaders en dit gaat zeker niet veranderen. Voor juridische kantoren is er steeds meer werk, maar ook ligt de concurrentie op de loer. 

In cijfers weergegeven zag het aantal advocatenkantoren er in 2021 als volgt uit (CBS):

9.860 advocatenkantoren, waarvan:

  • 7.365 advocatenkantoren met een werkzaam persoon
  • 945 advocatenkantoren met twee werkzame personen
  • 730 advocatenkantoren met drie tot vijf werkzame personen
  • 495 advocatenkantoren met vijf tot tien werkzame personen
  • 180 advocatenkantoren met tien tot twintig werkzame personen
  • 95 advocatenkantoren met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 25 advocatenkantoren met vijftig tot honderd werkzame personen

Een advocatenkantoor kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor advocatenkantoren

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden advocatenkantoren ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Juridisering van de samenleving
Doordat er steeds meer wet- en regelgeving ontstaat, op nationaal en internationaal niveau, doet de consument eerder een beroep op de kennis van een juridisch specialist. De drempel naar de rechtsgang is wel hoger geworden door het verhogen van de griffierechten en het korten van de gesubsidieerde rechtsbijstand. 

#2 Maatwerk vs. standaardisering
Er is een strijd gaande tussen maatwerk en modelzaken. Dankzij de digitalisering valt er veel te stroomlijnen in het content met de klant. Overeenkomsten, zowel zakelijk als privé, zijn vaak als modeldocumenten aan te bieden, waardoor de klant eerder én goedkoper kan worden geholpen. Daar tegenover staan echter de complexe zaken, die toch echt door een specialist moeten worden onderzocht en behandeld. Er lijkt een tweestrijd gaande te zijn tussen beide kanten van de medaille, waar nog gewacht wordt op een combinatie, aldus ABN Amro.

#3 Feminisering in de advocatuur
Waar de advocatuur bekend staat als een haantjescultuur lijkt het einde hiervan in zicht. Het aantal vrouwen in de advocatuur bij de grootste 50 bureaus stond in 2021 op 45,1%.

#4 Virtueel kantoor
In Nederland lijkt de trend nog niet echt doorgebroken, maar internationaal gezien duiken er enkele jaren virtuele advocatenkantoren op. Vanuit hun (thuis-)kantoor log je in op een beveiligde verbinding met de vakspecialist, waardoor er op digitale wijze een overeenkomst tot stand komt. 

Advocatenkantoor verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw advocatenkantoor? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele advocatenkantoren succesvol gekocht en verkocht.

Advocatenkantoor verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Advocatenkantoor kopen?

Advocatenkantoor kopen?

Ben je op zoek naar een advocatenkantoor waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen advocatenkantoren te koop aangeboden.

Advocatenkantoor verkopen?

Advocatenkantoor verkopen?

Heb je een advocatenkantoor, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele advocatenkantoren verkocht!

Advocatenkantoor waarderen?

Advocatenkantoor waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!