Boekhoudkantoor kopen of verkopen

Gepubliceerd: 7 mei 2021, geüpdatet: 11 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een boekhoudkantoor kopen of jouw boekhoudkantoor verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van boekhoudkantoren eruit ziet. De branche is aan innovatie en automatisering onderhevig en er staat druk op het ouderwetse verdienmodel. 

Jouw boekhoudkantoor verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames boekhoudkantoren

Door de invloed van de pandemie is de sector nog herstellende en dit gaat niet zonder slag of stoot. Boekhoudkantoren hadden veel minder werk, doordat hun klanten simpelweg moesten sluiten of te kampen hadden met ernstige vraaguitval.

Boekhoudkantoor kopen of verkopen

Wat is een boekhoudkantoor waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een boekhoudkantoor behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,95. Dat betekent dat een boekhoudkantoor gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,95 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw boekhoudkantoor waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over boekhoudkantoren

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. Ondanks de slechte periode is het aantal boekhoudkantoren met ongeveer 250 bedrijven toegenomen.

In cijfers weergegeven zag het aantal boekhoudkantoren er in 2021 als volgt uit (CBS):

17.120 boekhoudkantoren, waarvan:

  • 13.840 boekhoudkantoren met een werkzaam persoon
  • 1.995 boekhoudkantoren met twee werkzame personen
  • 770 boekhoudkantoren met drie tot vijf werkzame personen
  • 400 boekhoudkantoren met vijf tot tien werkzame personen
  • 85 boekhoudkantoren met tien tot twintig werkzame personen
  • 20 boekhoudkantoren met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 boekhoudkantoren met vijftig tot honderd werkzame personen


Een boekhoudkantoor kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor boekhoudkantoren

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden boekhoudkantoren ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Digitalisering
Voor boekhouders is het essentieel om menselijk te blijven, want waar digitalisering plaatsvindt, wordt automatisme en een verlaagd tarief een feit. Door juist de menselijke toevoeging te blijven bieden, zoals helpen bij strategische vraagstukken of het aanvragen van fiscale regelingen of subsidies, biedt de boekhouder de perfecte combinatie tussen digitaal en analoog.

#2 Adviserende rol
Rabobank sluit eigenlijk nauw aan op #1, want als het digitale geregeld is, dan komt deel twee. Door de data slim in te zetten is het mogelijk om meer tijd uit te trekken voor het geven van advies. Geef advies vanuit de eigen expertise, aldus Rabobank.

#3 Personeelstekort
Vanwege de veranderende markt is er een tekort aan echte vakmensen. De combinatie van inhoudelijke kennis en adviseren ontbreekt vaak, terwijl juist dit schakelen zo nodig is. Nu, en in de toekomst. 

#4 Nieuwe technologie
De wereld van financiën en valuta is ook bezig aan een uitbreiding. Naast onze vertrouwde valuta komen er nu ook nieuwe technologieën om de hoek kijken, zoals blockchain. De boekhouder zit hier niet tussen, dus het is zaak om bij te blijven en achteraf te controleren. Door er bovenop te blijven zitten en de data van klanten real time te verzamelen, kan er toch een rol voor de boekhouder worden weggelegd, aldus Rabobank.

Boekhoudkantoor verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw boekhoudkantoor? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele boekhoudkantoren succesvol gekocht en verkocht.

Boekhoudkantoor verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Boekhoudkantoor kopen?

Boekhoudkantoor kopen?

Ben je op zoek naar een boekhoudkantoor waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen boekhoudkantoren te koop aangeboden.

Boekhoudkantoor verkopen?

Boekhoudkantoor verkopen?

Heb je een boekhoudkantoor, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele boekhoudkantoren verkocht!

Boekhoudkantoor waarderen?

Boekhoudkantoor waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!